Alianta Romana de Preventie a Suicidului sustine ca strategia nationala de preventie a suicidului devine o necesitate, iar atat timp cat nu exista o lege care sa reglementeze modul de interventie in comportamentul suicidar manifest, medicii si politistii nu pot interveni in forta.

"Strategia nationala de preventie a suicidului devine o necesitate stringenta a Romaniei de astazi. Afirmam acest lucru ca urmare a terifiantului caz din Bucuresti, in care o persoana aflata in criza suicidara, aflata pe terasa unui bloc, a amenintat ca se sinucide si a reusit acest lucru la capatul a 35 de ore in care nimeni nu a putut sa o convinga sa renunte la acest gest. De ce nu s-a intervenit in forta pentru oprirea acestei persoane de la sinucidere? Se pare ca atat timp cat nu exista o lege care sa reglementeze strategia de interventie in comportamentul suicidar manifest, profesionistii din sanatatea mintala sau specialistii din Politie nu au cum sa isi asume responsabilitatea unei interventii in forta", se arata intr-un comunicat transmis de Alianta Romana de Preventie a Suicidului si citat de Mediafax.

Reprezentantii ARPS sustin ca, in astfel de cazuri, este necesar un efort conjugat al tuturor specialistilor, "pentru ca interventia sa se soldeze cu salvarea de vieti": "Pentru ca, asa cum este si crezul Aliantei Romane de Preventie a Suicidului, sinuciderea este singura moarte care poate fi prevenita", se mai arata in comunicat.

O femeie in varsta de 63 de ani care se urcase pe un bloc de opt etaje din centrul Capitalei si ameninta ca se sinucide de joi, de la ora 11.00, s-a aruncat de pe imobil, vineri dupa-amiaza, ea neputand fi convinsa sa renunte la acest gest nici de negociatori, nici de sotul sau.

Potrivit unor surse din Politie, femeia, care se urcase pe blocul de pe strada George Enescu de joi dimineata, amenintand ca se arunca, suferea de depresie dupa ce fiica ei murise de cancer, aceasta fiind singurul copil al femeii.

Negociatorii Politiei Capitalei au incercat neintrerupt, timp de peste 30 de ore, sa o convinga pe femeie sa coboare, inclusiv aducandu-i banii pe care spunea ca ii datoreaza la intretinere, potrivit surselor citate. Politistii l-au adus pe bloc si pe sotul femeii pentru a o convinge sa renunte la gestul sau.

Inainte de a se urca pe cladire, femeia ar fi anuntat-o pe casiera blocului ca doreste sa moara pentru a-si revedea fiica. Femeia avea antecedente medicale si a fost internata in trecut pentru depresie.

Conform procedurii in astfel de situatii, in cauza a fost deschis un dosar pentru moarte suspecta.