Reprezentantii FMI si o parte din membrii Cabinetului Ponta discuta sambata la sediul Ministerului Finantelor. Pe agenda intalnirii se afla privatizarea companiilor de stat, reducerile de taxe din noul Cod Fiscal si situatia dificila a companiilor din energie.Primul care a iesit de la intalnire a fost Ioan Rus, ministrul Transporturilor. El a declarat ca nu exista probleme in domeniul pe care il coordoneaza si ca termenele concrete vor fi fixate cu oficialii FMI la vizita de luna viitoare, potrivit Digi 24.

"Ministerul Transporturilor nu are probleme, decat rezonabile, sa spunem, n-am finalizat procesul de privatizare al CFR Marfa, suntem intr-o noua procedura, avem alte angajamente vizavi de arierate, creante, cum le rezolvam, dar lucrurile sunt pana in acest moment pozitive. Am discutat si despre privatizari, am stabilit si niste termene mai largi, dar urmeaza ca aceste lucruri sa le fixam la finalul lunii iunie", a declarat Ioan Rus.

O misiune tehnica a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale este prezenta la Bucuresti, pana pe 26 mai, pentru discutii tehnice privind reformele fiscale prevazute in Codul Fiscal, inclusiv reducerea TVA, precum si planul de masuri de reforma in economie, angajamente prevazute in programul cu institutiile financiare internationale.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat la finalul saptamanii trecute, ca Guvernul ar putea lua in calcul continuarea parteneriatului cu insitutiile financiare internationale daca actualul acord se incheie cu succes in toamna, insa ar dori unul mai flexibil, pe modelul polonez. Intrebat daca, in urma discutiilor nu se va ajunge la un acord cu cei de la FMI pe Codul Fiscal, Guvernul va sacrifica acordul cu FMI sau Codul Fiscal, ministrul a spus ca Guvernul nu sacrifica nimic si ca trebuie sa "faca ceea ce face pentru binele ecnomiei nationale".

La misiunile anterioare ale FMI in Romania, cele doua parti nu au cazut de acord asupra liberalizarii preturilor pe piata gazelor si asupra problemelor de la complexurile energetice Oltenia si Hunedoara.

Al treilea acord incheiat cu institutiile financiare internationale in 2013, de tip stand-by, in valoare de 4 miliarde euro, expira pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca Romania sa nu incheie toate reformele la care s-a angajat.

Reprezentantii Fondului se asteapta ca o parte dintre obiectivele asumate sa fie atinse, iar pentru acest lucru Guvernul sa gaseasca solutii pentru rezolvarea unei parti dintre probleme, astfel incat programul sa poata fi evaluat inainte de a expira.