Victor Ponta a semnat o decizie prin care a fost retrasa, la cerere, calitatea de consilier onorific al primului-ministru pe care o detinea Ion Marcel Ciolacu. Decizia a fost publicata in Monitorul Oficial pe 20 mai, la cateva zile dupa ce au aparut in presa informatii privind legatura acestuia cu Omar Hayssam (vezi foto), dar si despre posibile fapte de coruptie. In urma cu doua saptamani, HotNews.ro a solicitat Guvernului sa explice ce il recomanda pe Ciolacu pentru numirea si pastrarea acestuia in functia de consilier onorific si daca premierul ia in calcul retragerea acestei calitati. Guvernul nu a raspuns, insa chiar daca a fost eliberat din functie, intrebarile raman.

Omar Hayssam (stanga) si Marcel Ciolacu (dreapta)Foto: Hotnews

Care au atributiile domnului Ion Marcel Ciolacu in calitate de consilier onorific al primului-ministru? Pe ce domenii si-a oferit serviciile de consiliere? Ce l-a recomandat pe domnul Ion Marcel Ciolacu pentru numirea in martie 2013 in functia de consilier onorific al primului-ministru?

La aceste intrebari nu a dorit Guvernul sa raspunda.

Ion Marcel Ciolacu nu mai este consilierul onorific al premierului, insa mai are o functie, cea de secretar al Camerei Deputatilor, fiind deputat PSD de Buzau. Mai mult, acesta a anuntat in presa ca este sustinut de Victor Ponta pentru candidatura in tandem cu ministrul finantelor Eugen Teodorovici la sefia PSD Buzau. Potrivit presei locale, sansele sale ar fi foarte mari mai ales ca beneficiaza si de sustinerea totala a lui Constantin Boscodeala, primarul Buzaului si actualul sef al PSD Buzau. Daca s-ar fi aplicat rezolutia adoptata de PSD potrivit careia niciun lider PSD condamnat nu-si poate pastra functiile in partid, locul de sef PSD Buzau ar fi trebuit sa fie liber. Reamintim ca Boscodeala a fost condamnat, in 10 februarie, in prima instanta, la cinci ani de inchisoare, fiind acuzat ca a acordat ilegal din bugetul local peste 1,6 milioane de lei clubului de fotbal Gloria Buzau.

In cursul lunii mai, in presa au aparut fotografii cu Ciolacu alaturi de Omar Hayssam facute la o partida de vanatoare organizata de Directia Silvica Buzau. In plus, exista informatii potrivit carora Ciolacu apare pe o lista de datornici a lui Hayssam. La inceputul anilor 2000, Hayssam l-ar fi imprumutat cu 200 de milioane de lei vechi. In 2005, Ciolacu a fost numit prefect de Buzau.

In 2007, avand si sustinerea lui Boscodeala, Ciolacu a fost numit director executiv al SC Urbis Serv SRL, companie controlata de municipiul Buzau. Pe numele acestuia si avand aceasta functie a fost intocmit un dosar penal. Un raport al Curtii de Conturi din iunie 2009 arata ca societatea a fost prejudiciata cu circa 5 milioane de lei, fiind semnate fara baza legala a unor situatii de plata. Totul a pornit de la un contract din iunie 2007 incheiat de Urbis Serv cu primaria municipiului Buzau pentru executia de lucrari si amenajari strazi si trotuare de 9,85 milioane lei. Imediat, Urbis Serv a incheiat in mod ilegal un contract pentru aceleasi lucrari cu o alta firma, Mecan Construct Sa Patarlagele, fara a se specifica vreo valoare. Astfel, URBIS Serv s-a transformat in intermediar intre primarie si Mecan Construct, o firma care apartine unui om de afaceri controversat Dumitru Dobrica. Dupa aceea au inceput sa fie semnate semnate situatii de plata pentru acele lucrari, insa la valori supraevaluate, rezultand un prejudiciu de 4,83 milioane de lei. Curtea de Conturi a constatat ca pentru utilajele folosite de Mecan Construct au fost semnate documente care aratau ca acestea lucrau cate 30 de ore pe zi! Mai mult, lucrarile nici macar nu au fost receptionate.

Situatiile de plata au fost semnate de Ciolacu, acesta avand functia de director executiv al Urbis Serv in perioada 1 mai 2007-1 iulie 2008 si de Petre Emanuel Neagu, actual sef interimar al Consiliului Judetean Buzau. Practic, pe 1 iulie 2008, Ciolacu a fost urmat in functia de director executiv de Petre Emanuel Neagu. Raportul Curtii de Conturi a fost trimis organelor de ancheta, iar in 2009 a fost intocmit dosar penal, Marcel Ciolacu fiind acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals, uz de fals si asocierea in vederea savarsirii unei infractiuni. In 2010, IPJ Buzau a trimis dosarul la DNA Ploiesti, insa de atunci si pana acum nu s-a mai intamplat nimic cu acesta.

Despre aceste subiecte au scris si gandul.info si stiripesurse.ro. Marcel Ciolacu a declarat pentru gandul ca nota Curtii de Conturi Buzau a fost contestata in instanta si ca a existat si un dosar ce cercetare penala la DNA Ploiesti, in care acuzatiile fata de contractul cu firma Mecan Construct au fost anchetate, insa ca acesta s-a finalizat cu neinceperea urmaririi penale fata de el. Intr-un raspuns pentru gandul, DNA a confirmat ca deputatul Ion Marcel Ciolacu nu are calitatea de suspect sau inculpat in niciun dosar penal al DNA Ploiesti.