Ancheta in dosarul "Casa din Mihaileanu" a fost suspendata intrucat Traian Basescu a beneficiat de imunitate, insa faptele nu s-au prescris, iar cazul a fost redeschis intrucat "a disparut cauza care a impiedicat desfasurarea urmaririi penale", arata Judecatoria Sectorului 1, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) au cerut instantei sa confirme reinceperea anchetei cu privire la modul in care fostul sef al statului a obtinut, in perioada in care era primar, casa din strada Mihaileanu din Capitala, Traian Basescu urmand sa fie cercetat pentru abuz in serviciu, uz de fals si fals in declaratii, arata Judecatoria Sectorului 1.

In motivarea deciziei Judecatoriei Sectorului 1 se precizeaza ca PICCJ a dispus neinceperea urmaririi penale fata de Traian Basescu avand in vedere calitatea acestuia de presedinte al Romaniei, functie pe care a ocupat-o in perioada decembrie 2004 - decembrie 2014, timp in care acesta a beneficiat de imunitate.

Judecatorii continua in acest sens si precizeaza ca, in conditiile in care Traian Basescu nu mai este sef al statului de la sfarsitul anului 2014, "a disparut cauza care a impiedicat desfasurarea urmaririi penale".

"In conformitate cu art. 128 C.pen. din 1968, precum si cu art. 156 C.pen. din 2009 termenul de prescriptie al raspunderii penale se suspenda pe timpul cat o dispozitie legala sau o imprejurare de neprevazut ori de neinlaturat impiedica punerea in miscare a actiunii penale sau continuarea procesului penal. Judecatorul de camera preliminara constata ca o astfel de cauza a fost aplicabila in prezenta cauza in perioada 2004-2014, timp in care numitul Traian Basescu a beneficiat de imunitate prezidentiala", precizeaza magistratii in motivare.

Conform sursei citate, in ceea ce priveste aplicabilitatea prescriptiei raspunderii penale, perioada in care a Traian Basescu a beneficiat de imunitate nu intra in calculul termenului de prescriptie a raspunderii penale, "intrucat aceasta sanctioneaza intr-o masura si inactivitatea imputabila organelor de urmarire penala".

Procurorii PICCJ au dispus redeschiderea urmaririi penale fata de Traian Basescu pentru abuz in serviciu, uz de fals si fals in declaratii. Aceasta masura a fost confirmata, ulterior, de Judecatoria Sectorului 1.

Cercetarile in acest dosar vizeaza modul in care Traian Basescu a inchiriat, iar mai apoi a intrat in posesia unui etaj al unei case din strada Mihaileanu, in perioada in care a ocupat functia de primar general.

Fostul presedinte Traian Basescu a spus, miercuri seara, intr-o interventie telefonica la postul B1 TV, ca se asteapta ca pe numele sau sa fie deschise 60-80 de dosare penale, sustinand ca atunci cand si-a terminat mandatul de primar impotriva sa erau depuse 700 de plangeri de catre chiriasi ai unor imobile nationalizate si de catre "mici afaceristi" carora Primaria Capitalei, pe care a condus-o in perioada 2000-2004, le-a demolat chioscurile.