Comunitatea gay din Romania organizeaza sambata un mars in Bucuresti, pe traseul Arcul de Triumf - Piata Victoriei, solicitand, printre altele, ca "familiile persoanelor LGBT (...) sa fie protejate de lege prin parteneriat civil".

Marsul Diversitatii, organizat de Asociatia Accept in cadrul GayFest 2012Foto: HotNews / Dan Popescu

Marsul se desfasoara sub sloganul "TU esti schimbarea!" si incepe la ora 16:00, la Arcul de Triumf.

"De zece ani comunitatea LGBT iese in strada, alaturi de sustinatorii ei, ca sa ceara cu o singura voce drepturi fundamentale. An de an, am cerut egalitate in drepturi pentru toti cetatenii aceste tari, indiferent de orientare sexuala, identitate de gen, etnie sau credinte religioase. Anul acesta vrem schimbare: vrem ca toti Romanii sa inteleaga ca familiile persoanelor LGBT merita sa fie protejate de lege prin parteneriat civil, vrem acces efectiv si sigur la educatie si sanatate, vrem sa fim vizibili pe strada fara sa ne temem pentru siguranta noastra", se arata intr-un comunicat al organizatorilor, Accept Romania.

Acestia denunta faptul ca "persoanele LGBT din Romania nu se pot bucura de o viata de familie protejata de lege", dupa ce Comisia Juridica din Camera Deputatilor a dat un aviz negativ propunerii de legiferare a parteneriatului civil.

"Acesti parlamentari, care au decis sa ceara un punct de vedere din partea Patriarhiei Romane intr-o problema ce priveste statul de drept, demonstreaza ca nu respecta valorile unei societati democrate. Totusi, parteneriatul civil a primit pentru prima data un aviz favorabil din partea a doua comisii parlamentate. Acestea recunosc parteneriatul civil ca fiind o reglementare importanta pentru asigurarea unor drepturi egale in fata legii, mai ales in ceea ce priveste viata privata si de familie, pentru toti cetatenii acestei tari. Asta arata ca schimbarea este posibila daca ne cerem drepturile impreuna", potrivit sursei citate.

De asemenea, este aczuata vandalizarea unui banner de promovare a Bucharest Pride in pasajul de la Universitate.

"Bannerul a rezistat intact cateva zile, dar a fost vandalizat ieri de persoane care au scris in vazul trecatorilor ca ne doresc moartea. Cuvintele scrise instiga la ura si discriminare si merita o reactie publica din partea noastra, a tuturor: mergem la Mars pentru ca nu vom fi intimidati de extremisti, mergem la Mars pentru ca ne aparam dreptul la libera exprimare, mergem la Mars pentru ca vrem sa le aratam politicienilor ca nu ne mai pot trata ca pe cetateni de mana a doua".

Programul evenimentului:

  • 16:00- 16:30 Adunarea participantilor, discursuri.
  • 16:30- 17:30 Parcurgerea traseului Arcul de Triumf ¬> Piata Victoriei.
  • 17:30- 19:00 Petrecere in aer liber