Romania a semnat "Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona privind denumirile de origine si indicatiile geografice", un un nou tratat in domeniul proprietatii intelectuale care garanteaza protectie produselor care se comercializeaza la nivel international si care sunt renumite pentru calitati pe care le au, specifice zonei geografice din care provin.

Noul instrument raspunde necesitatii modernizarii si ameliorarii calitatii serviciilor oferite beneficiarilor sistemului de protectie a indicatiilor geografice si va contribui la promovarea comerciala in plan global a produselor protejate prin indicatii geografice.

De la momentul intrarii in vigoare a noului tratat, produsele romanesti a caror calitate, reputatie sau alte caracteristici sunt in mod esential datorate originii geografice (precum vinuri, ape minerale, branzeturi, mezeluri, gemuri), odata protejate in Romania, vor putea obtine protectie si la nivel international, fapt ce deschide noi oportunitati de comercializare si promovare pentru producatorii romani.

Documentul a fost negociat si adoptat in cadrul Conferintei diplomatice pentru adoptarea Noului Act al Acordului de la Lisabona privind protectia denumirilor de origine si inregistrarea internationala a acestora, eveniment organizat si gazduit de Organizatia Mondiala pentru Proprietate Intelectuala, in perioada 11-21 mai 2015. La conferinta au participat 114 delegatii. Dintre acestea, 54 au semnat Actul Final, iar 11 state au semnat inclusiv noul tratat chiar in ziua deschiderii procedurii. Noul tratat va intra in vigoare la trei luni dupa depunerea la OMPI de catre cinci Parti Contractante a instrumentelor de ratificare sau accedere la tratat.