Cadrul legal existent la data producerii incendiului de la Maternitatea Giulesti era unul "cel putin confuz si neadaptat realitatii social-economice", motiv pentru care nu poate fi trasa la raspundere o institutie publica, potrivit magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB). Afirmatia apare in motivarea judecatorilor CAB, in dosarul incendiului de la Maternitatea Giulesti, in care sase nou-nascuti au murit si alti cinci au fost raniti, scrie Mediafax.

"Cadrul legislativ valabil la data producerii acestui incident era unul cel putin confuz si neadaptat realitatii social - economice. Este evident ca si stabilirea unui temei de drept pentru antamarea raspunderii unei anumite institutii publice este foarte greu de realizat. Insa este de neconceput ca inexistenta unui cadrul legislativ coerent, previzibil sau accesibil pentru fiecare cetatean sa fie unicul temei al imposibilitatii de a trage la raspundere factorii principali de decizie in domeniul sanatatii publice sau institutiile care in realitate controlau in mod direct modul in care era finantat si administrat un spital", arata judecatorii in motivarea deciziei.

Mai mult, judecatorii Curtii de Apel considera ca atat Ministerul Sanatatii, cat si Municipiul Bucuresti prin primarul general aveau atributii in ceea ce priveste activitatea medicala a Maternitatii Giulesti.

"Curtea considera ca aceste institutii au o culpa evidenta in supravegherea si directionarea activitatii spitalului si a managerului acestuia, manifestata atat printr-o culpa in eligendo in ceea ce priveste persoana managerului spitalului cat si in ceea ce priveste lipsa unei sustineri financiare adecvate nevoilor de functionare ale spitalului", considera magistratii.

Conform sursei citate, faptul ca in sistemul sanitar au fost blocate posturile a pus in pericol viata pacientilor si a afectat in mod clar calitatea actului medical.

"Curtea constata ca blocarea nediferentiata a posturilor in sistemul bugetar, fara o analiza responsabila si competenta a situatiei din fiecare sector, a accentuat situatia deja grea in care isi desfasurau activitatea medicii si asistentele din spitalele publice, creand astfel o criza fara precedent. Realitatile sociale din Romania arata fara posibilitate de tagada ca incadrarea suboptimala cu personal medical in unitatile medicale de stat a fost de natura sa puna in pericol viata pacientilor si a afectat in mod clar calitatea actului medical", se arata in documentul instantei.

Magistratii motiveaza ca incendiul de la Maternitatea Giulesti a avut loc din cauza unor reforme ce dureaza de foarte mult timp si care nu s-au concretizat intr-o imbunatatire semnificativa a situatiei sistemului medical.

"Cele mai multe institutii sanitare se confrunta cu probleme serioase din cauza resurselor financiare ce le sunt alocate si, cum este cazul si in cauza de fata, cu o atitudine managerial-administrativa de slaba calitate, ce duce implicit la un standard real mult sub nivelul asteptarilor legitime ale oricarui pacient", subliniaza judecatorii.

In acest dosar, asistenta Florentina Cirstea a fost condamnata definitiv, in 2 aprilie, la doi ani si doua luni de inchisoare cu executare in dosarul incendiului in care sase nou-nascuti au murit si alti cinci au fost raniti, iar Maternitatea Giulesti a primit o amenda penala de 400.000 de lei.

In acelasi caz a fost condamnat si fostul manager Bogdan Marinescu la sase luni de inchisoare cu suspendare, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti dispunand ca el sa aiba un termen de incercare de doi ani si sase luni. Fostul sef al Spitalului "Panait Sarbu" - Maternitatea Giulesti primise, in prima instanta, o amenda penala de 6.500 de lei.

Seful Sectiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat pentru infractiunea de neglijenta in serviciu.

Cu privire la seful Serviciului tehnic, Vasile Dima, instanta a constatat ca a incetat procesul penal pornit impotriva sa. Initial, in prima instanta, Dima a fost condamnat la doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe electricianul Gigel Oprea la un an de inchisoare cu suspendare. Judecatoria Sectorului 6 a stabilit, in faza de fond a procesului, sa il condamne la doi ani de inchisoare.

In 9 iulie 2013, Judecatoria Sectorului 6 a condamnat-o pe asistenta Florentina Cirstea la doi ani si doua luni de inchisoare cu executare, fostul manager Bogdan Marinescu primind o amenda penala de 6.500 de lei, iar Maternitatea Giulesti, o amenda penala de 400.000 de lei.

Potrivit deciziei instantei, Florentina Cirstea a fost condamnata la doi ani si doua luni de inchisoare pentru ucidere din culpa si la cinci pedepse de cate zece luni de inchisoare pentru vatamare corporala grava din culpa, urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani si doua luni.

Fostul manager al Spitalului "Panait Sarbu" - Maternitatea Giulesti, profesorul Bogdan Marinescu, a primit o amenda penala de 6.500 de lei, iar seful Sectiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat.

Seful Serviciului tehnic Vasile Dima a primit o pedeapsa de doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la doi doi ani de inchisoare.

Nou-nascutii de la Maternitatea Giulesti nu au putut fi evacuati imediat dupa izbucnirea incendiului din cauza lipsei asistentei din salonul de terapie intensiva, aceasta fiind plecata dupa servetele igienice, ca sa mearga la toaleta, arata JS 6, in motivarea condamnarilor din acest dosar.

Potrivit documentului citat, asistenta ar fi fost in masura sa constate imediat producerea incendiului.

"In ceea ce priveste motivul pentru care inculpata a parasit salonul Terapie Intensiva si activitatile pe care le-a efectuat in salonul Cezariene, potrivit declaratiilor martorei M. D. si ale inculpatei Cirstea, aceasta din urma a venit in salonul Cezariene si i-a solicitat martorei servetele igienice pentru a merge la toaleta. Totodata, din orele afisate pe inregistrari, instanta retine ca inculpata Cirstea Florentina Daniela a ramas in acest salon timp de 4 minute, durata ce este considerabil mai mare decat cea necesara pentru lua servetele igienice. Mai mult, chiar inculpata a declarat: 'In salonul de cezariene se afla M D... si i-am spus ca urmeaza sa vina finul meu, in jurul orelor 19.15, sa ne duca la domiciliile noastre' ", se arata in motivarea instantei care a decis condamnarea asistentei Florentina Cirstea la doi ani si doua luni de inchisoare cu executare.

Decizia Judecatoriei Sectorului 6 nu a fost definitiva, motiv pentru care aceasta a fost contestata atat de procurori, cat si de cei implicati in acest caz.

Incendiul a izbucnit in 16 august 2010, in jurul orei 18.30, in salonul de Terapie Intensiva nou-nascuti, din cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu" - Maternitatea Giulesti.

Atunci au fost dusi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" opt bebelusi din sectia de Anestezie si Terapie Intensiva a Maternitatii Giulesti, trei dintre acestia decedand in zilele urmatoare, din cauza complicatiilor. Alti trei bebelusi au murit in incendiu, iar doua perechi de gemeni - doi baietei si un baietel si o fetita - si o alta fetita au fost salvati de medicii din Spitalul "Grigore Alexandrescu".