VIDEO Cele mai scumpe medicamente din lume au intrat in Romania. Negocierile secrete purtate de Guvernul Romaniei

de Vlad Mixich, Laurentiu Colintineanu     Hotnews, Medalert
Joi, 21 mai 2015, 9:15 Actualitate | Esenţial


Pacient cu hepatita C
Foto: Hotnews
Cele mai scumpe medicamente din lume, care vindeca hepatita C, au intrat pe piata din Romania la preturi de catalog astronomice: peste 50.400 de Euro pentru un singur pacient. Acelasi medicament costa 790 de Euro/pacient in Egipt si 6750 de Euro/pacient in Brazilia.

Neoficial, demnitarii romani promit ca vor obtine reduceri consistente de pret. Ieri, premierul Victor Ponta s-a laudat cu eforturile guvernului sau in aceasta directie. Dar foloseste Guvernul Romaniei toate instrumentele existente pentru a-si maximiza pozitia in negocierile secrete cu gigantii farma? In realitate, lucrurile nu sunt ceea ce par.

INFORMATIA PE SCURT:
 • Guvernul Romaniei negociaza cu mai multe companii farmaceutice reducerea pretului pentru o serie de noi medicamente care vindeca hepatita C.
 • Negocierile sunt complet netransparente. Opinia publica nu stie nici cine face parte din comisiile de negociere, nici pretul la care tinteste statul roman.
 • Guvernul Romaniei a primit de la o organizatie americana un instrument care ar putea scadea pretul chiar sub cel din Egipt. Dar autoritatile romane nu au avut  deocamdata nicio reactie.
 • Pretul de catalog in Romania pentru aceste medicamente este intre 50.400 euro si 85.550 euro pentru un singur pacient. In Egipt, acelasi medicament costa 790 euro. Costul minim de productie este intre 90 – 240 de euro, conform OMS.
CEL MAI PROFITABIL MEDICAMENT DIN ISTORIE

In urma cu patru ani, compania americana Pharmasset din Princeton anunta rezultate exceptionale pentru un nou medicament creat pentru a vindeca o boala pana atunci incurabila: hepatita C. Doar sase luni mai tarziu, unul dintre cei mai mari giganti farma din lume cumpara Pharmasset pentru 11 miliarde de dolari. Era clar vorba despre ceva important.

Hepatita C, o boala rareori identificata in stadiu timpuriu si care evolueaza invariabil spre ciroza si cancer hepatic, devenea brusc una vindecabila. Fusese descoperita o noua clasa de medicamente, numite antivirale directe, care faceau furori la congresele internationale de specialitate prin studii care atestau eficienta lor terapeutica remarcabila. La sfarsitul lui 2013, primul medicament din aceasta clasa, Sofosbuvir*, era aprobat pe piata americana si a Uniunii Europene.

Au urmat aprobari pentru alte medicamente similare care, combinate intre ele, ofera rate impresionante de vindecare a hepatitei C. Producatorii sunt patru dintre cei mai mari jucatori internationali pe piata farmaceutica. Ei detin patentul pentru aceste medicamente pana in 2025 si asta “ofera companiilor farmaceutice monopol, astfel incat pot stabili ce preturi doresc, chiar si atunci cand autoritatile solicita reduceri si preturi mai mici”, explica pentru HotNews Rohit Malpani, directorul de politici al Medecins Sans Frontiere.

PRODUS CU 90 DE EURO SI VANDUT CU 50.000

Asa a inceput scandalul celor mai scumpe medicamente din lume. In general, o cura cu aceste combinatii de medicamente vindeca bolnavul dupa 12 saptamani. Pretul initial oferit de producatori in Statele Unite a fost de 75.000 de Euro pentru fiecare pacient, adica 1.000 de euro pilula. Trei congresmeni americani au solicitat producatorului Sofosbuvirului sa justifice acest pret urias si, in vara lui 2014, comisia de Finante a Senatului american a deschis o investigatie cu privire la acest pret, avand in vedere „costurile de dezvoltare si productie”.

Costul minim de productie pentru o cura completa de 12 saptamani este de 90 de Euro pentru Sofosbuvir si 115 – 240 de Euro pentru Simeprevir (un alt medicament din aceasta clasa), conform calculelor unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, publicat in februarie 2015. Asadar, medicamentele se vand cu de 200 pana la de 500 de ori mai mult decat pretul de productie.
 • Daca platesc asigurari de sanatate, asa cum mi se cere, si am o boala si nu pot sa ma tratez de ea, atunci de ce le mai platesc?” – Florin Serbanescu, diagnosticat cu hepatita C.


Doar in primul an, Sofosbuvirul a inregistrat vanzari de 1 miliard de euro, costurile initiale de cercetare si aprobare nefiind mai mari de 273 milioane de euro (sursa). In primele noua luni din 2014, Sofosbuvirul si Simeprevirul au totalizat vanzari de 10 miliarde de euro, devenind cele mai profitabile medicamente din istorie.  

DOAR DACA AI 85.550 DE EURO IN CONT TE POTI VINDECA


In Romania, patru dintre aceste medicamente au fost aprobate si evaluate de catre Agentia Nationala a Medicamentului. Pentru fiecare, producatorul farmaceutic respectiv a oferit si un pret de catalog, mai mic decat cele practicate in Statele Unite, dar similare cu cele din tari UE precum Franta sau Marea Britanie.

Costul de catalog pentru Sofosbuvir in Romania este de 50.400 de Euro pentru un pacient, doar cu 10% mai mic decat in Franta. Combinatia Dasabuvir+Ombitasvir** are in Romania un pret de catalog de 85.550 de Euro pentru un pacient (sursa ANM aici si aici), mai mare decat in Statele Unite, unde costa 73.120 Euro.

Cu alte cuvinte, daca sunteti un bolnav de hepatita C care are la dispozitie acesti bani, de astazi va puteti vindeca si in Romania. Daca nu, trebuie sa asteptati finalizarea negocierilor dintre autoritatile romane (Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Agentia Nationala a Medicamentului) si filialele din Romania ale producatorilor respectivelor medicamente. Negocieri care sunt secrete.

Vedeti mai jos un tabel care compara preturile de catalog din Romania (conform ANM), cu cele din alte tari si mentioneaza si preturile negociate de autoritati si producatorii farma acolo unde ele sunt disponibile.
UPDATE: In proiectul Canamed (documentul nu va intra in vigoare pana pe 26 iunie 2015), preturile din tabelul de mai jos de la rubrica Romaniei sunt mai mici decat cele din documentele ANM.
Tara / Medicament Sofosbuvir Dasabuvir + Ombitasvir Simeprevir
(necesita combinatie cu alte medicamente)
ROMANIA Pret de catalog 50.400 € 85.550 € 29.068 €
Pret negociat IN CURS IN CURS IN CURS
SUA Pret de catalog 73.720 € 73.120 € 58.273 €
Pret negociat 40.000 € (nu exista date) 27.644 €
FRANTA Pret de catalog 56.000 € (nu exista date) (nu exista date)
Pret negociat 41.000 € (nu exista date) (nu exista date)
UK Pret de catalog 48.100 € (nu exista date) (nu exista date)
Pret negociat (nu exista date) (nu exista date) (nu exista date)
EGIPT Pret de catalog (nu exista date) (nu exista date) (nu exista date)
Pret negociat 790 € (nu exista date) (nu exista date)
SPANIA Pret de catalog (nu exista date) (nu exista date) (nu exista date)
Pret negociat (nu exista date) (nu exista date) 22.000 €
*Sursa: documente ANM si OMS. Mentionam ca Sofosbuvirul trebuie administrat in combinatie cu alte medicamente pentru obtinerea efectului maxim.

AGENTIA NATIONALA A MEDICAMENTULUI: NU NE PERMITEM SA TRAGEM O CONCLUZIE PERTINENTA PRIVIND EFICACITATEA NOILOR MOLECULE


Interesant este ca, in timp ce autoritatile franceze sunt generoase si evalueaza pozitiv fiecare dintre cele trei medicamente de mai sus, Germania este mult mai rezervata. De pilda, „Sofosbuvirul nu aduce un beneficiu terapeutic suplimentar fata de terapia standard in hepatita C”, spun nemtii (sursa). Sofosbuvirul este compensat in 15 din cele 28 de state membre UE, in timp ce Simeprevirul, despre care nemtii spun ca aduce beneficii suplimentare doar pentru anumite categorii de pacienti cu hepatita C, este rambursat in 8 state UE.

Aceste diferente de abordare nu sunt cauzate de ineficienta medicamentelor respective, caci ele aduc o imbunatatire semnificativa fata de terapiile anterior existente. „Singura problema”, formularea apartine Agentiei Nationale a Medicamentului din Romania (ANM), „ar fi numarul mic de pacienti investigati cu genotipul 1. Cele cateva sute de pacienti [studiati, n.r.] nu ne permit sa tragem o concluzie pertinenta privind eficacitatea noilor molecule”.

Cum 99,13% dintre romanii cu hepatita C sunt infectati cu virusul de tip 1, ce incearca sa spuna ANM este ca inca nu exista suficiente studii despre eficacitatea acestor terapii pe o populatie cu specificul genetic al Romaniei. Evaluarile ANM avertizeaza si asupra „resurselor financiare foarte mari necesare tratamentului”.

Specialistii estimeaza ca, in Romania, exista un numar de peste 400.000 de oameni infectati cu virusul hepatitei C, peste trei sferturi dintre ei fiind nediagnosticati. Romania are cea mai mare prevalenta din toata Europa, cu 60.000 de bolnavi deja diagnosticati din care sunt tratati doar 5000 cu cele 56,2 milioane de Euro alocate anual pentru asta. Rata de vindecare este foarte mica (35%) comparativ cu ratele inregistrate de noile medicamente.

IN CULISELE NEGOCIERILOR SECRETE

Statul roman nu-si poate permite sa subventioneze preturile de catalog oferite de producatori in Romania. Este motivul pentru care autoritatile romane incep in aceste zile negocierile cu producatorii internationali pentru a obtine un pret redus. Medalert, organizatie care supravegheaza sistemul medical romanesc, a solicitat oficial, in urma cu 10 zile, detalii despre aceste negocieri: cine sunt membrii care formeaza comisiile de negociere, care este termenul stabilit pentru finalizarea lor si care este plaja de pret dezirabila? Institutiile solicitate (CNAS si ANM) nu au oferit deocamdata raspunsurile, singura informatie oficiala disponibila fiind ca aceste negocieri se vor incheia pana la sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie 2015.

In rest, secretul este total. Surse oficiale au asigurat HotNews ca pretul obtinut in urma negocierilor va fi foarte bun. Cat inseamna asta? Din nou, secret. Se pare, conform acelorasi surse, ca se doreste obtinerea unui pret care sa permita tratarea a 9000-10.000 de pacienti dintre cei 60.000 diagnosticati. Prioritate vor avea cei cu boala ajunsa intr-un stadiu avansat. Practic, trebuie sa asteptati agravarea bolii (adica deterioarea ficatului) pentru a putea beneficia de subventia acordata de statul roman.   

Am dorit sa verificam cat de reale sunt asigurarile autoritatilor romane. Cu siguranta negocierile sunt complicate, iar reprezentantii statului roman vor trebui sa foloseasca orice instrumente aflate la dispozitie pentru a convinge producatorii farma sa scada cat mai mult pretul.

Un astfel de instrument este asa numita „licentiere obligatorie”, prin care guvernul unei tari permite producerea acestor medicamente si de catre alte companii farmaceutice decat cele care detin exclusivitatea pana in 2025. Posibilitatea este inclusa in acordul Organizatiei Mondiale a Comertului si in articolul 46 din legea 64/1991, care prevede posibilitatea licentierii obligatorii in situatii de urgenta nationala sau „de utilizare publica, in scopuri necomerciale”.

Guvernul Romaniei cunoaste aceasta posibilitate deoarece, in martie 2015, organizatia americana Knowledge Ecology International (KEI) i-a solicitat demararea procedurilor pentru autorizarea licentierii obligatorii „in scop public, fara interes comercial”, a noilor medicamente anti hepatita C. KEI este finantata de organizatii precum Fundatia Ford, Fundatia MacArthur sau Fundatia Heinrich Boll, fiind cunoscuta in SUA pentru lupta impotriva monopolului Microsoft si „activitatile pentru justitie sociala”. Din consiliul consultativ al KEI fac parte economistul Joseph Stiglitz si alti doi laureati ai premiului Nobel.
 • "N-am nici cea mai mica informatie de la nimeni. Nimeni nu stie nimic. Astept si ma uit la televizor dupa promisiuni" - Petru Chertes, diagnosticat cu hepatita C.


Au trecut doua luni de la trimiterea acestor scrisori oficiale, dar guvernul Romaniei nu a dat niciun raspuns organizatiei americane. In plus, intalnirile directe dintre reprezentantii KEI si inalti oficiali romani din Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului au ramas fara nicio reactie. „Preturile obtinute in urma negocierilor cost-volum secrete [dintre Guvern si producatorii farma, n.r.] nu vor fi niciodata la fel de mici precum cele pe care Guvernul ar putea sa le obtina printr-o licentiere obligatorie”, a declarat Andrew Goldman, unul dintre reprezentantii KEI, pentru HotNews.

„COMPANIILE FARMACEUTICE INTERNATIONALE AU EXERCITAT PRESIUNI”


Compania care produce Sofosbuvirul a cedat deja voluntar licenta pentru producerea medicamentului in favoarea a sapte producatori de medicamente din India. Acesti producatori primesc dreptul de a exporta medicamentul in 91 de tari in curs de dezvoltare, dar Romania nu se afla printre ele. Printre producatorii indieni care au primit dreptul de a fabrica aceste medicamente se numara si compania Ranbaxy, care detine o fabrica in Romania si care are capacitatea de a produce aceste medicamente, la fel ca si Antibiotice Iasi.

In Egipt, producatorul a ajuns la o intelegere cu autoritatile prin care ofera Sofosbuvirul la un pret de 790 de Euro/pacient/cura, de 50 de ori mai putin decat preturile similare practicate in UE. Egiptul, ca si Romania, este tara cu cei mai multi bolnavi de hepatita C din regiunea geografica respectiva.

„Procesul licentierii obligatorii nu este unul complicat. Dimpotriva. Este cea mai directa cale pentru a asigura preturi accesibile pentru aceste medicamente”, spune Rohit Malpani, directorul de politici a Medecins Sans Frontiere. „Dar exista diferite presiuni impotriva acestui proces. In tari in care s-a luat in calcul licentierea obligatorie, companiile farmaceutice internationale au exercitat presiuni”.

„Guvernul Romaniei”, precizeaza pentru HotNews un avocat specializat in domeniu care nu a dorit sa fie identificat, „poate desemna conform legii un tert autorizat, de pilda Antibiotice Iasi, care primeste mandat pentru a solicita la Tribunal o licenta obligatorie. Daca ma intrebati pe mine, producatorii de generice din Romania ar trebui sa fie primii care sa solicite asa ceva deoarece ei au capacitatea de productie demonstrabila”.  

Conform surselor HotNews din piata farma, reprezentantii din Romania ai producatorilor de generice sunt rezervati in a inainta o astfel de solicitare deoarece pot produce un deranj important pe piata europeana, putand fi afectate si companiile lor mama.

Conform regulilor Organizatiei Mondiale a Comertului, in cazul obtinerii unei licente obligatorii, companiile care vor primi dreptul sa produca medicamentele vor trebui sa plateasca producatorului farma care detine patentul o parte din veniturile obtinute. Desigur, asta inseamna un profit mult mai mic comparativ cu pretul stabilit de o singura companie in urma unor negocieri secrete cu autoritatile.

De pretul obtinut de Guvernul Romaniei in aceste zile depinde cati dintre acesti 60.000 de bolnavi vor primi terapia vindecatoare. HotNews, alaturi de Medalert, a decis sa publice aceasta investigatie inainte de finalizarea negocierilor pentru a semnala public existenta unor optiuni alternative aflate la dispozitia autoritatilor, cu speranta ca reprezentantii guvernului Romaniei vor pune interesele bolnavilor mai presus de interesele puternicilor actori implicati in acest joc.

Note:
*In tot acest articol am folosit denumirile medicale ale medicamentelor, nu cele comerciale.
**Pentru vindecare, aceste medicamente trebuie luate in diferite combinatii. Aici mentionam doar o parte din medicamentele care compun schema terapeutica. Deoarece sunt luate in combinatii, pretul total al tratamentului este de obicei mai mare decat al unui singur medicament din cele mentionate.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


54563 vizualizari

 • +39 (41 voturi)    
  Good job!! (Joi, 21 mai 2015, 9:58)

  Observator roman [utilizator]

  ...ma refer la autori articolului, Vlad Mixich si Laurentiu Colintineanu,adevarati jurnalisti de investigatie!
  "Gura presei" pentru negocierui netransparente este singura speranta in cazul luptei cu "molohul farma".
  • +8 (36 voturi)    
   Poate ca da, poate ca nu (Joi, 21 mai 2015, 10:28)

   Le Meow [utilizator] i-a raspuns lui Observator roman

   Acum doar doua zile, acelasi Colintineanu posta un clipulet in care sustinea tratatul TTIP (care contine o clauza de protectie a investitorilor in fata tarilor si in defavoarea cetatenilor). Una din principalele temeri ale celor care se opun tine exact de industria de medicamente - care e prea putin interesata de viata oamenilor, doar de profit (cat mai mare). Colintineanu, in schimb, arata cat de avantajos e tratatul pentru exportul de scoici. :) Nici un cuvintel despre domenii sensibile precum sanatatea!! E chiar pe Hotnews, vedeti aici:

   http://economie.hotnews.ro/stiri-ttip-20174618-crpe-romania-trebuie-sustina-clauza-protectie-investitorilor-din-ttip-pentru-proteja-fata-fratilor-micula-rmgc-sau-schweighofer.htm

   A-propos, merita citita si stirea aia: un think-tank crede ca Romania chiar trebuie sa sustina clauza ISDS, pentru ca statul sa aiba si mai putina forta fata marilor corporatii (farmaceutice, de exemplu).

   Deci dati-mi voie sa fiu sceptic. Astfel de oameni de presa militeaza activ pentru un tratat care va slabi forta statului in raport cu companiile farmaceutice, si pe urma se vaita ca acele companii farmaceutice nu rateaza nicio ocazie pentru a stoarce statul de bani.

   E drept ca Ponta e un distrus pe care-l doare'n shpitz de cetatenii fara bani (ca aia cu bani se trateaza, stati linistiti). Dar asta e o alta poveste.

   A-propos, tatal meu a avut ciroza (produsa de hepatita B). Transplantat cu succes la Fundeni in 2013 (norocos). I-am vazut insa colegii de suferinta cu hepatita C ajunsa in stadiul de ciroza. Absolut cumplit - chiar si dupa transplant se chinuie enorm, si ei si famillie lor (si nu e vina medicilor, asa e boala asta nenorocita). Sa existe un medicament pentru asa ceva si oamenii astia sa fie lasati sa se chinuie si sa moara in continuare (pentru ca la asemenea preturi nu va fi tratament pentru toti) e o rusine nationala.

   Deci salut presiunea puusa pe guvern, dar am ZERO simpatie pentru astfel de jurnalisti.
   • +4 (12 voturi)    
    Pai si? (Joi, 21 mai 2015, 11:48)

    sile [anonim] i-a raspuns lui Le Meow

    Cu ce te dernajeaza clauza ISDS atata vreme cat ai instrumentul licentierii obligatorii la indemana? Daca statul vrea, iti poate asigura medicamentul. Medicament care oricum va putea fi produs de oricine peste 10 ani (si nu spun asta ca si cum 10 ani nu ar conta, ci ca sa subliniez ca orice solutie va trebui sa functioneze doar pe termen scurt).
    • +4 (14 voturi)    
     pe (Joi, 21 mai 2015, 13:48)

     baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui sile

     toti idioti utili, econazisti, anarhisti, neomarxisti ii deranjeaza ttip, si in general,ca toti fascistii, nazistii, comunistii, intre care deosebirile sint nesemnificative, vor un stat atotputernic. Desi nu au decit pseudoargumente nascute din frustrari si complexe, persevereaza, orice ar fi.
     • +4 (10 voturi)    
      Si ce argumente beton aduc (Joi, 21 mai 2015, 15:07)

      sile [anonim] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

      Tratatul e de evitat pentru ca trebuie sa renuntam la X sau Y. Normal ca trebuie sa renunti la cate ceva cand negociezi. Important e sa castigi mai mult.
     • -2 (4 voturi)    
      TTIP este cam mult pt tine (Vineri, 22 mai 2015, 6:52)

      adyQ [anonim] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

      este o treaba foarte complexa, pe langa asta am inteles ca Ro nu poate semna tratatul fara aprobare de la UE ceea ce este absolut fantastic, si zic asta ca altfel ciocoflendarii care conduc tara ar vindeo imediat pt niste milioane de verzisori, Mai inteleg ca unii vor renuntarea la o parte din suveranitate in favoarea UE dar nu inteleg de ce altii vor asta in favoarea USA...
  • +10 (12 voturi)    
   Medicamentele scumpe nu vor fi ptr fiestecine ci (Joi, 21 mai 2015, 11:29)

   spaga [anonim] i-a raspuns lui Observator roman

   pentru cei care vor avea suficient de multi bani sa motiveze un medic ptr a primi acel tratament!

   Un program care nu este ptr TOTI incurajeaza spagile in sistemul de sanatate!!!
   • +1 (3 voturi)    
    In Romania tot sistemul medical de stat (Vineri, 22 mai 2015, 11:00)

    bancher [anonim] i-a raspuns lui spaga

    nu este pt fiestecine...daca nu ai bani sa dai la doctori si la directorii spitalului, nu intri in program, si cu asta basta.
    Un vecin care a avut hepatita C a facut un transplant de ficat la Irinel Popescu, la Fundeni, si l-a costat peste 1 mld (in lei vechi), din care spaga pt dl Irinel a fost de 10 000 euro .
    Intr-adevar vor fi 2000 cazuri pe tara care vor fi tratate cu acest medicament, dar sa nu creada nimeni ca te duci la Fundeni, iti pun diagnostic de hepatita C in stadiu avansat, si apoi gata, ti-au dat pastila. Nci vorba...se face o lista de prioritati, se instituie o comisie, si comisia decide cine va primi medicamentul (teretic cei tineri, cu sanse mai mari de vindecare vor avea intaietate fata de cei in varsta). In realitate, se va decide in functie de care cum da banul.
 • +21 (29 voturi)    
  TOP reclame TV Farmaciile !!!profit 200% !!! (Joi, 21 mai 2015, 9:59)

  andreesanu [anonim]

  Cu o nesimtire si o perfidie fara margini lanturi de farmacii va toaca sistematic nervii cu reclame la produse farmaceutice care mai de care mai laudate ,dar care nu-s decit FRECTII PENTRU PICIOARE DE LEMN !
  In spatele acestor lanturi de farmacii stau profesori universitari ,politicieni ,membri ai guvernelor din 90 pina azi.
  Aceste lanturi au fost si cele interesate sa prabuseasca
  Ins Cantacuzino !!!.
  Traficul cu medicamente este azi la fel de profitabil ca si comertul cu arme si prostitutia !!! ,toate trei au aceeasi sustinere .
 • -16 (36 voturi)    
  capitalism (Joi, 21 mai 2015, 10:31)

  xanti [utilizator]

  Asta inseamna capitalism faci un produs cu 100 euro si-l vinzi la oameni in suferinta cu 50000.
  Asta s-ar intampla si cu medicamente pentru vindecarea cancerului,ar avea parte de ele doar cei foarte bogati.
  In comunism nu se intampla asa ceva ,asta e jaf pe fata si noi il primim cu zambetul pe buze.
  Fabrici romanesti de medicamente distruse cu buna stiinta pentru a face loc la indieni,frumos foarte frumos.
  Institutul Cantacuzino pus la pamant pentru a cu para vaccine pe bani multi de la straini si noi stam si ne uitam.
  Asa ne trebuie,noi vrem capitalism,vrem covrigul din coada cainelui si ne alegem doar cu gaura.
  • +13 (33 voturi)    
   Doar tu esti de vina ca au fost distruse (Joi, 21 mai 2015, 10:52)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Pt ca ai votat borfasi si i-ai aplaudat cand distrugeau ce ai spus. Asa ca ciocul mic. Capitalism inseamna munca prin care sa iti permiti medicamentul ala. Stai asa....in capitalism nici nu prea e nevoie de asa ceva, mancarea si viata e la standarde inalte....mai rar Hepatita C pe aici.
   PS: Medicamentul asta minune nu e fost inventat de bullshevici? Trebuie sa fie o conspiratie la mijloc, in Mujicia se stie ca Phutin l-a fabricat, in beci, calare pe damingeana cu vodca.
   • -13 (25 voturi)    
    direwolf (Joi, 21 mai 2015, 11:24)

    xanti [utilizator] i-a raspuns lui Dalinar

    Asa e, noi suntem de vina ca ne-au pus capitalistii fabricile la pamant construind malluri.
    Cand Iliescu spunea nu ne vindem tara stia ce spune,acum e mai bine nu producem nimic,gaza,petrol,aur le-am dat pe nimic.
    A profita de pe urma suferinzilor mi se pare o crima,dar tot noi suntem de vina , orice opinie contra e taxata ca prorusia sau comunista.
    Daca ai avea tu sau o ruda de a ta hepatita C poate ti-ai schimba opinia .
    E usor sa faci apologia capitalismului cu burta plina.
    • +11 (21 voturi)    
     Burta o am plina pt ca muncesc (Joi, 21 mai 2015, 11:44)

     Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui xanti

     si imi permit sa-mi cumpar ce vreau din munca mea. Capitalistii au si mall-uri si uzine...tu de ce nu ai? Nu cumva pt ca le-ai permis guvernantilor sa iti devalizeze tara?
    • +14 (18 voturi)    
     Cameleon - bun pseudonim (Joi, 21 mai 2015, 11:59)

     Sani [utilizator] i-a raspuns lui xanti

     Bre, sa-l dai pe Iliescu exemplu, stiind ca furaciunile post-decembriste au inceput in timpul lui, este o dovada clara de prostie si/sau cameleonism!
     • +2 (6 voturi)    
      cu pretul e sigur (Joi, 21 mai 2015, 14:12)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui Sani

      ceva in neregula, asa cum rezulta din articolul d-lui mixich, pentru ca preturile sunt relativ comparabile pentru francezi, englezi si americani si discrepante fata de egipteni.
      in plus, daca ai costuri de productie de 100 euro, mi se pare exagerat pana si pretul de 790 euro din egipt, ca sa nu mai vorbim de ceilalti care au preturi de ordinul zecilor de mii de euro.
      ce interes primeaza? vindecarea a cat mai multor oameni sau uciderea lor prin practicarea unor preturi intangibile, cu exceptia bogatanilor (si daca dispar palmasii, cine o sa-i mai imbogateasca pe nababi?).
      ca sa zic asa, e un articol,...,incredibil.
      • +2 (2 voturi)    
       cu riscul de a ma umple de minusuri, (Vineri, 22 mai 2015, 11:05)

       bancher [anonim] i-a raspuns lui nahir

       trebuie sa iti spun ca orice firma (indiferent ca este farmaceutica, auto, sau de telefonie mobila), in pretul final al produsului include si research-ul si cercetarea efectuate pt obtinerea acelui produs.
       O fi costand el medicamentul 100 euro, (ca sa il produci) dar sa nu uitam ca s-au investit peste 1 mld pana a fost obtinut...bani pe care producatorul trebuie sa ii recupereze.
       • 0 (0 voturi)    
        minusuri (Vineri, 22 mai 2015, 16:44)

        ghigiu [anonim] i-a raspuns lui bancher

        din pacate nu ati citit cu atentie articolul, acolo se mentioneaza foarte clar ca pentru unul din medicamente (ofosbuvirul) costurile de cercetare au fost de maxim 243 milioane $, iar vanzarile in primul an de la lansare au depasit 1 miliard $, iar pe primele 9 luni din 2014 doua medicamente (Sofosbuvirul si Simeprevirul) au depasit suma de 11 miliarde, fiind cele mai profitabile medicamente din istorie.
        Deci, chiar incluzand recuperarea investitiilor in cercetare, pretul este prea mare, iar singura justificare a acestuia este disperarea oamenilor bolnavi in fata unei boli nemiloase.
  • +6 (18 voturi)    
   naiv much ? (Joi, 21 mai 2015, 10:58)

   cinicu [anonim] i-a raspuns lui xanti

   Tu chiar crezi ca a fost inclus costul de development in pretul ala de 100 de dolari ? Nu spun ca pretul e altceva decat obscen dar faza cu 100 de dolari cost mi se pare putin avand in vedere cat de revolutionar de medicamentul. Ceva pute si la cei 790 de dolari pretul din Egipt. Pare ca au incurcat pretul pastilei cu pretul tratamentului.
   • -5 (19 voturi)    
    naiv? (Joi, 21 mai 2015, 11:14)

    xanti [utilizator] i-a raspuns lui cinicu

    Tu esti capitalist sadea gasesti mereu explicatii pentru pretul mare cand de fapt e jaf pe fata.Cum naiba aia produc cu 90 dolari pentru 3 luni si iti cer 50000,cati dintre americani ,nu spun romani, au banii astia?
    Chiar nu vedeti ca nu are nici o legatura bunul simt cu pretul medicamentului?
    • +8 (16 voturi)    
     La americani se platesc asigurari de (Joi, 21 mai 2015, 11:45)

     Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui xanti

     sanatate babane....nu platesti banii aia pt medicament.
     • -1 (3 voturi)    
      capitalist cu burta plina (Joi, 21 mai 2015, 16:52)

      catalin060666 [anonim] i-a raspuns lui Dalinar

      macar sti cati americani nu beneficiaza de asigurari de sanatate?
      • -1 (1 vot)    
       Unii nu vor, unii de prosti (Joi, 21 mai 2015, 22:16)

       Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui catalin060666

       Eu de exemplu nu am in America pt ca-s si cetatean canadian si in Canada aistenta medicala e gratuita. Am doar o asiguare pt medicatie cand e cazul, in 10 ani insa nu am folosit-o decat pt dinti.
       • +1 (1 vot)    
        gandesti capitalist.. (Vineri, 22 mai 2015, 9:44)

        catalin060666 [anonim] i-a raspuns lui Dalinar

        esti beton..capitalist sadea..dar un comunist ramas aici in Romanica iti doreste sa ai nevoie tu,cineva din familia ta de medicatie pentru orice fel de boala incurabila..si pentru ca esti in Canada si ai salariu de capitalist,mall si uzine sa fie un pret asa de vreun milion doua de dolari canadieni..si sa se supere statul canadian si sa nu-ti suportenimic din tratament....si sa sti ca mori daca nu faci tratamentul.....sau daca esti in Canada ai devenit nemuritor...atunci scuze....esti prost...aici nu e vorba de capitalism,socialism,comunism..e vb ca mor oameni fara vina...si daca se poate face ceva sa fie salvati e f bine....pana la urma viata unui om nu poate sa fie cantarita in bani si nici un efort nu e prea mare..
     • +1 (1 vot)    
      da, dar ca sa platesti asigurarile (Vineri, 22 mai 2015, 11:06)

      bancher [anonim] i-a raspuns lui Dalinar

      muncesti la McDonald's la varsta de 80 ani...ca daca nu ai asigurare de sanatate, nu se uita niciun doctor la tine.
  • +14 (14 voturi)    
   Sa ne intelegem (Joi, 21 mai 2015, 11:53)

   sile [anonim] i-a raspuns lui xanti

   Capitalismul nu inchide fabrici. Lacomia umana o face. Lacomie care exista si in capitalism (unde poti apela la justitie sa o contracarezi) si in comunism (unde conducatorii decreteaza ca nu exista).
   Sau daca vrei un alt exercitiu, pune in balanta cate tratamente vin din tarile capitaliste si cate vin din socialism. Si dupa aia mai vorbim de cine si la ce pret le ofera.
  • +7 (9 voturi)    
   ce bune era comunismul ... pentru lichele ! (Joi, 21 mai 2015, 13:48)

   gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Da, era bun comunismul ... dar doar pentru lichele. Cat despre bolnavii de cancer, mai bine taceai ... medicamentele performante au fost inventate tot timpul in Vestul capitalist. Comunismul n-a produs nicio inovatie notabila in domeniul asta.
 • +5 (9 voturi)    
  ce ma opreste (Joi, 21 mai 2015, 11:23)

  Jaj [utilizator]

  Si inafara de distanta si marea meditereana, ce ma opreste sa ma duc in egipt si sa cumpar acest medicament ? Eventual sa cumpar acolo o coliba cu 1000 de euro sa ma stabilesc si sa cer de la stat ajutor pentru tratament ?
  • +5 (5 voturi)    
   cumparatul (Joi, 21 mai 2015, 14:15)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Jaj

   unei colibe in egipt nu-ti va da nici cetatenia si nici contributia la sistemul de sanatate de acolo, astfel incat sa poti beneficia de beneficiile oferite de statul egiptean.
 • +2 (8 voturi)    
  mai comentezi vlade cu vaccinul? (Joi, 21 mai 2015, 11:25)

  vlade [anonim]

  Cand vezi ce nenorociti se joaca pe bani cu sanatatea oamenilor? De ce nu crezi ca si la vaccinuri nu primeaza interesele in fata sanatatii copiilor nostri?
  • +6 (10 voturi)    
   Compari mere cu pere (Joi, 21 mai 2015, 12:59)

   RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui vlade

   Pt companiile farmaceutice e mai bine daca nu te vaccinezi. Tratamentul in caz ca te imbolnavesti e mult mai scump. Deasemenea, nicio companie farma nu detine monopol pe producerea vreunui vaccin din cele care sunt administrate de stat populatiei.

   Revenind la Gilead... mi-e groaza ca traiesc intr-o lume in care lacomia si lipsa de empatie sunt institutionalizate.
   • -1 (3 voturi)    
    Folositi un argument fals (Joi, 21 mai 2015, 16:37)

    Stoian George-Daniel [anonim] i-a raspuns lui RaduMiron

    Dl Miron,

    Dvs folositi un fals argument atunci cand afirmati ca pt companiile farmaceutice este mai bine daca nu te vaccinezi. Dvs ignorati faptul ca cifra de afaceri anuala a industriei vaccinurilor la nivel global este de aprox 58 miliarde de dolari. An de an industria vaccinurilor incaseaza in jur de 58 de miliarde de dolari din vaccinurile inoculate oamenilor, vaccinuri pentru care ei nu isi asuma raspunderea. Va amintesc ca, atunci cand s-a incercat escrocheria cu gripa porcina, SUA si Canada le-au oferit imunitate juridica producatorilor de vaccinuri, ceea ce inseamna ca ei nu ar fi putut fi trasi la raspundere nici macar atunci cand vaccinurile lor ar fi ucis pe cei inoculati.

    Daca oamenii nu mai utilizeaza actualele vaccinuri si au grija in mod activ de sanatatea si imunitatea lor, atunci dispar incasarile anuale uriase de peste 58 de miliarde de dolari. Iar acest lucru nu este pe placul marilor companii farmaceutice care isi urmaresc cu indarjire scopul : maximizarea profitului si minimizarea costurilor.

    Nu este de condamnat ca aceste companii urmaresc sa-si reduca cat mai mult costurile de productie si sa isi maximizeze profiturile, dar avem o mare problema atunci cand vaccinurile produse de aceste companii, tocmai din cauza faptului ca pe primul loc se afla Profitul si nu sanatatea publica, au un grad de siguranta mult mai redus si efecte adverse mult mai distrugatoare deoarece reducerea costurilor implica utilizarea unor materii prime mai ieftine dar cu riscuri mai mari la adresa sanatatii oamenilor.

    Legat de epidemiile si pandemiile cu care ne ameninta OMS-ul si marii producatori de vaccinuri, mai tineti minte escrocheria gripei porcine sau a celei aviare si cum ne amenintau diversi indivizi ca o sa murim daca nu ne vaccinam cu vaccinurile produse sau importate de ei?

    Tratamentele nu aduc la fel de multi bani precum vaccinurile, dl Miron, doarece au o baza de "clienti" mult mai redusa si nici nu se administreaza anual "clientilor".
 • -1 (7 voturi)    
  Cam nepotrivit articolul (Joi, 21 mai 2015, 11:45)

  Unu din multime [utilizator]

  Avand in vedere cavalcada de articole ale unuia dintre autori pe teme legate de vaccinari. Sau este un test de vigilenta la adresa cititorilor.

  Jurnalismul este o amintire frumoasa ...
 • +7 (7 voturi)    
  Nu cred în guvernul Ponta. (Joi, 21 mai 2015, 12:03)

  vali47 [utilizator]

  Niște borfași în toate privințele.Despre medicamente se laudă că fac și dreg și nu fac nimic.Sunt convins că prețul medicamentului este mult mai mic,dar aruncă șopârle să ne prostească că negociază ei pentru noi și în realitate se va vinde la dublu față de cât face,să le iasă și lor ghișeftul.Presupun că medicamentul va fi vândut prin farmaciile oamenilor lor,ceilalți fiind împiedicați să obțină autorizația de vânzare.O analiză a lanțurilor de farmacii și depozitelor de medicamente ar scoate la lumină o parte din mafia sistemului medical românesc.
 • +20 (20 voturi)    
  este mai rau (Joi, 21 mai 2015, 12:04)

  Consonant [anonim]

  Sofosbuvir are numele de comercializare Sovaldi. In aceiasi clasa insa cu o eficienta mai mare este Harvoni (combinatie de Sofosbuvi cu Ledipasvir) produsa de aceiasi companie Gilead Sciences si vanduta la preturi la fel de astronomice (aproximativ 90 000 USD in Statele Unite) si la preturi diverse in alte tari.
  In afara de acestea, exista combinatia Viekirax (ombitasvir/paritaprevir/ritonavir) cu Exviera (dasabuvir), care actioneaza pe acelasi principii de inhibare a unor proteine esentiale in ciclul de replicare al virusului hepatitei C, cu eficacitate de peste 95% dovedita in studii clinice, produse de compania Abbvie care se vind iarasi la preturi astronomice in Statele Unite si la diverse alte preturi in alte tari. De exemplu, Viekirax/Exviera costa aproximativ 30 000 euro in Turcia unde este disponibil in farmacii de aproximativ doua luni.

  Acest scandal exista de anul trecut si sunt cateva procese intentate firmei Gilead Sciences, aflate in diverse faze. Argumentul principal este ca ideea acestor medicamente se bazeaza pe o lucrare publicata in 2005, deci in spatiul public, dar pentru care aceste firme producatoare de medicamente au obtinut licenta de productie exclusiva (patente). Cine le-a dat aceste licente si in ce conditii, sunt intrebari foarte naturale si care se cer lamurite. Sunt interese de zeci, poate chiar sute de miliarde de euro/dolari iar imaginea este pur si simplu apocaliptica (comparabila cu filme SF insa, din pacate, reala).

  In Romania sunt mult mai multi oameni infectati cu virusul hepatitei C (prin transfuzii, manichiura/pedichiura, tratamente dentare, sex, etc.) decat cei oficial inregistrati. Foarte mult oameni infectati habar nu au, pana cand prea tarziu vor descoperi o forma de ciroza sau cancer hapatic. Hepatita C este "boala tacuta" care ucide milioane de oameni anual.

  Multumesc autorilor pentru materialul informativ. I-am scris un comentariu lui Vlad Mixich in urma cu ceva timp pe acest subiect, ma bucur ca a tinut cont de el.
  • +3 (3 voturi)    
   Totusi ... (Joi, 21 mai 2015, 15:14)

   Diletant [utilizator] i-a raspuns lui Consonant

   ... cum de reusesc alte state sa negocieze?

   http://www.bidnessetc.com/33251-german-insurers-get-gilead-sciences-incs-gild-sovaldi-at-discounted-prices/

   http://gild103.pen.io/

   De ce nu negociaza, macar sa aduca Harvoni in farmacii la preturile din articolul de mai sus? ... De ce nu se gandesc si la variante de decont partial pentru unele situatii? ... E ca si cum vor sa mai mentina interferonul in anumite scheme de tratament!
  • +3 (3 voturi)    
   idee pentru alt articol (Joi, 21 mai 2015, 17:09)

   boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui Consonant

   mai de mult se aducea in discutie un proiect de lege pe tema analizelor obligatorii

   "
   In Romania sunt mult mai multi oameni infectati cu virusul hepatitei C (prin transfuzii, manichiura/pedichiura, tratamente dentare, sex, etc.) decat cei oficial inregistrati. Foarte mult oameni infectati habar nu au, pana cand prea tarziu vor descoperi o forma de ciroza sau cancer hapatic. Hepatita C este "boala tacuta" care ucide milioane de oameni anual.
   "

   un alt argument ca aceste analize sa fie obligatorii si facute din timp, e mai usor sa tratezi in stare incipienta decat sa ajungi la tratamente care au costuri astronomice
   • 0 (0 voturi)    
    una din interior (Vineri, 22 mai 2015, 15:22)

    JohnnyBoy [utilizator] i-a raspuns lui boogiewoogie

    Companiile pharma ofera de mult timp vouchere gratuite in vederea efectuarii analizelor necesare descoperirii hepatitei, analize care care costa undeva la 300-400 roni. Voucherele se ofera la medic, iar medicul ar trebui sa le dea mai departe pacientolor pentru a-si face analizele gratuit la diferite laboratoare medicale gen Bioclinica sau Synevo. Nu putine sunt cazurile in care medicii solica bani de la pacienti, cand ar trebui sa le ofere gratis.
    Legat de subiectul articolului, statul roman ar trebuie sa aiba o mare putere de negociere avand in vedere numarul mare de pacienti din Romania infectati cu aceasta boala.
 • +3 (3 voturi)    
  Domnule Mixich ... (Joi, 21 mai 2015, 13:13)

  Diletant [utilizator]

  ... acum, nu mai inteleg nimic! Ma intereseaza tratamentul "interferon-free", dar dupa cate inteleg eu, iar nu se negociaza chiar tratamentul de ultma generatie. Poate nu inteleg bine (nu sunt in domeniu) dar tratamentul cu adevarat eficient este "HARVONI" (Ledipasvir+Sofosbuvir) intr-o singura capsula, cel aprobat la sfarsitul lui 2014 si care (dar nici de aceasta informatie nu mai sunt atat de sigur) ar avea pret de catalog in Germania cam 65000EUR.
  Altfel, celelalte combinatii, care pentru multi pacienti nu exclud, totusi, interferonul, nu sunt chiar la inaltimea reclamei de care se face atata caz!

  http://www.hepatitisc.uw.edu/page/treatment/drugs/sofosbuvir-drug

  De fapt, pentru un nonresponder la vechiul tratament si care s-a ales si cu alte belele de la interferon + ribavirina ... care e solutia? ... Tot una de calitatea a 3-a? ... Preturile nu par sa difere atat de mult ... sau nu mai inteleg eu chiar nimic din toata tevatura asta!
  Eram curios sa stiu care este diferenta de pret intre Interferon+ribavirina (pentru 1 an de tratament) si "harvoni" pentru 3 luni de tratament. Asta fara a mai lua in consideratie celtuielile colaterale si rata mare de esec.
  • +4 (4 voturi)    
   Viepack (Joi, 21 mai 2015, 15:59)

   Consonant [utilizator] i-a raspuns lui Diletant

   Viekirax/Exviera nu asociaza interferonul, doar ribavirina pentru pacientii cu hepatita C cu ciroza, si este chiar mai eficient decat Harvoni pentru genotipul I. Este adevarat ca studiile care s-au facut nu acopera decat minimul cerut pentru acceptare (studii pe cel putin 2300 de pacienti) si deci informatia este fluida, deocamdata.

   Preturile difera foarte mult: depind de modul in care diverse state au negociat cu detinatorul licentei (Gilead Sciences si respectiv Abbvie) iar variatia este de-a dreptul hilara (de la 1 la 100) daca n-ar fi trista. Ca sa nu mai vorbim de coruptie: va puteti imagina doar ce inseamna sa accepti un pret de 30 000 euro pe tratament fata de 3 000 euro pe tratament, in cazul in care se refera la pacienti care au costurile total sau partial acoperite de stat (de la buget). Bugetele de sanatate si companiile de asigurare medicala sunt vaci de mult pentru baietii destepti.

   Ma indoiesc ca d-l Mixich va raspunde: nu cred ca are suficiente date si, din pacate, nu-si pierde timpul cu raspunsurile pentru comentatori.
   • +3 (3 voturi)    
    Va multumesc ... (Joi, 21 mai 2015, 18:07)

    Diletant [utilizator] i-a raspuns lui Consonant

    ... din fericire in cazul pe care il stiu eu nu e inca vorba de ciroza, ..., dar timpul trece si noi, familia, am asteptat cu mari sperante acest tratament. Stiu si despre pachetul de la AbbVie, dar nu l-am vazut nici macar mentionat in tabelul de negocieri.
    Vad ca merg pe Gilead, dar ... chestii mereu cu 3 pasi in urma! Ori sunt incompetenti, ori rau voitori, ori au de castigat (personal) ...
    Acest sistem sanitar, nici macar nu e capabil sa-si asume raspunderea pentru modul in care a raspandit, el insusi acest virus. Marea majoritate au fost infectati intr-un sistem sanitar insuficient reglemantat, incapabil sa supravegheze prin impunerea si urmarirea aplicarii unor reguli stricte de sterilizare ... nu numai in unitatile sanitare mari ci si la cabinetele stomatologice, la frizerii, centre cosmetice ... etc.
   • 0 (0 voturi)    
    discutii despre tratament hepatia C (Joi, 20 iulie 2017, 14:05)

    ninu [anonim] i-a raspuns lui Consonant

    Buna Ziua
    vreau sa va spun pe scurt situatia mea , am fost donator de sange , prin anul 2003 am donat ultima data cand am vrut sa donez si in 2005 am fost informat ca sar putea sa am virus C si nu mai am voie sa donez, am facut unele teste cu doi reactivi diferiti si mi au spus ca nu am virus C dar nu mai pot dona .
    anul acesta martie 2017 am avut extractie de bila laparascopic! ,pentru ca aveam pietre , de aici incepe decoperirea afectiunilor ,in nurma biopsiei la ficat si anlizei pentru virus C am descoperit ca sat purtatorul virusului C si Ciroza hepatica fibroza. F4. mam informat despre tratamet si am aflat de interferon free, si dupa multe internari si analize in spital+stres prin spital am reusit sa intru in acest program pe care il urmez acum de o luna duoa ce fac iar virusologia o sda mai va scriu daca santeti interesati ultima virusologie a fost de 4,2mil
    • 0 (0 voturi)    
     Cum te simti? (Vineri, 29 iunie 2018, 9:48)

     Marius [anonim] i-a raspuns lui ninu

     Salut, cum te simti dupa tratament?
     Concret ce teste ai facut concret pentru descoperirea hepatitei?
 • +2 (2 voturi)    
  Toate-s vechi si noua-s toate... (Joi, 21 mai 2015, 13:51)

  Xerses [utilizator]

  http://www.forbes.com/sites/johnlamattina/2014/08/08/even-at-900-per-cure-sovaldis-cost-could-be-unacceptable-in-india/

  Iar lacomia e la locul ei, bine mersi...
 • +2 (2 voturi)    
  Asa este, vrem si noi pretul Egiptului! (Joi, 21 mai 2015, 15:15)

  Marionette [utilizator]

  http://www.hepmag.com/articles/egypt_sovaldi_discount_2831_25391.shtml
 • +1 (1 vot)    
  Am si eu o intrebare (Joi, 21 mai 2015, 16:20)

  JohnnyBoy [utilizator]

  A fi aprobate inseamna acealas lucru cu a fi incluse pe lista de compensate ?
  • +1 (1 vot)    
   medicamntele vor fi incluse pe lista de (Vineri, 22 mai 2015, 11:17)

   bancher [anonim] i-a raspuns lui JohnnyBoy

   compnsate, dar vor fi 2000 cazuri aprobate pe toata Romania. Restul va trebui sa scoaa bani din buzunar.
 • +1 (3 voturi)    
  hepatita C (Joi, 21 mai 2015, 16:24)

  Virginia [anonim]

  hepatita C se vindeca fara medicamente, doar prin alimentatie( morcovi, lamai, miere , branza de vaci ,pui si vita, fara carne de porc si fara bautura , fara Cola sau pepsi sau variante - apa si fresh si un regim de viata sanatos.Am avut atat hepatita B acum 34 de ani cat si hepatita C acum 23 de ani si m-am vindecat de amandoua.Am analizele perfecte.Totul este sa nu iei medicamentele lor .
  • +2 (2 voturi)    
   domnisoara din Australia? (Joi, 21 mai 2015, 21:16)

   anaerobik [anonim] i-a raspuns lui Virginia

   Riscati sa fiti confundat/a cu australianca aia tembela, care se vindeca de cancer cu ierburi. Poate ca la dvs. a mers, la altii nu. Cea mai mare iresponsabilitate e sa negi medicina alopata fara experimente si teste serioase.
  • +1 (1 vot)    
   Stimata doamna, (Vineri, 22 mai 2015, 11:25)

   bancher [anonim] i-a raspuns lui Virginia

   ne bucuram ca nu aveti hepatita B sau C, dar va rugam sa nu mai raspanditi prostii pe internet. Hepatita este produsa de un virus, si asta odata instalat in ficat, il mananca in intregime., incet, incet dar sigur. Toate medicamentele existente pana acum nu au facut decat sa incetineasca boala, nu o sa opreasca. Poate acum cu Harvoni sa existe o sansa. Nu negam importanta dietei in lupta cu boala, dar in nici un caz dieta nu omoara virusul hepatiteti B sau C.
   • -1 (1 vot)    
    De unde stii tu? (Vineri, 22 mai 2015, 12:25)

    sile [anonim] i-a raspuns lui bancher

    "in nici un caz dieta nu omoara virusul hepatiteti B sau C"

    Poate ca nu-l omoara, dar daca il impinge spre sinucidere?
    • +1 (1 vot)    
     stiu, (Vineri, 22 mai 2015, 13:23)

     bancher [anonim] i-a raspuns lui sile

     pt ca, din pacate, am in familie si cunosc cazuri suficiente de oameni cu hepatita C. Niciunul nu s-a vindecat cu nimic (dar cu implant de ficat), desi eu tinut dieta la sange. Interferonul si dieta doar incetinesc boala.
     Pana acum nu s-a descoperit medicamentul care sa te scape de acest virus nenorocit (poate acum, cu aceste medicamente noi sa aiba si bolnavii o speranta).
 • +2 (2 voturi)    
  avocatul diavolului (Joi, 21 mai 2015, 16:46)

  boogiewoogie [utilizator]

  am citit articolul din curiozitate si interes pentru ce se mai intampla in lumea medicinii...

  mi se pare delicata aceasta negociere, si chiar daca big-pharma profita o gramada de pe carca muritorilor si a statelor in care isi varsa produsele, trebuie luate in calcul si costurile de dinainte de identificarea acestor medicate: cercetare, personal, ani de munca, etc etc... orice companie isi caut un anumit profit, este de inteles, si o parte din costuri trebuie sa le aduca inapoi in buzunar parte a banilor investiti pana la acel moment...

  licentierea obligatorie nu stiu daca poate fi fortata, poate acel producator se retrage de pe piata din Ro si atunci pe cine mai fortezi si la ce?

  oricum, concluzia e clara: avem un tratament si posibilitatea de a scapa de aceasta boala intr-un anumit timp, iar costurile tratementului trebuie definite astfel incat in fiecare an (buget), cat mai multi pacienti (mai ales cei cu risc crescut de a dat mai departe) sa poata fi insanatositi. Nu ii putem vindeca pe toti de-odata....

  sanatate! :)
  • +2 (2 voturi)    
   scuze (Joi, 21 mai 2015, 17:03)

   boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui boogiewoogie

   pentru remarca "nu ii putem vindeca te toti de-odata" ... e cam deplasata dar ma refeream ca nu imediat ce apare pe piata medicamentul...
  • +1 (1 vot)    
   Pret redus in Romania = lipsa medicamente (Joi, 21 mai 2015, 17:38)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui boogiewoogie

   Costul de dezvoltare a unui nou medicament variaza intre 1 si 2 miliarde dolari. Restul e can-can.
   Pretul redus este un dezavantaj major pt. pacienti romani si un avantaj imens pentru exportatori de medicamente, acestia ar cumpara sa zicem medicamentul X din Romania cu 10.000 Euro si bineinteles ca l-ar vinde in Franta cu 50.000 Euro cu un profit imens.
   Pacientul roman ramane in acest caz cu buzele umflate.
   • 0 (2 voturi)    
    cam multa siguranta (Joi, 21 mai 2015, 18:35)

    Consonant [utilizator] i-a raspuns lui Paul

    Nu stiu de unde aveti estimarile costurilor pentru dezvoltarea unui medicament nou. Preturile de cercetare, banuiesc ca la asta va referiti, variaza extrem de mult. In cazul acesta, ideea pe care se bazeaza aceste medicamente (blocarea unor proteine din lantul de replicare al virusului) este in domeniul public din 2005 iar "dezvoltarea" a insemnat doar mecanismul prin care substantele de blocare pot patrunde in celula hepatica. Restul este o problema de maximizare a profitului pe o situatie concreta de viata si moarte combinata cu posibilitatile financiare/asigurare medicala. V-as recomanda mai multa "modestie" in comentarii.
 • -1 (1 vot)    
  dreptul la viata (Joi, 21 mai 2015, 18:09)

  sorin [anonim]

  faptul ca li se permite corporatiilor farma sa inregistreze patente la medicamentele nou descoperite ( culmea , de altii ! ) , reprezinta o culme a cinismului . nu e uman ca cineva sa moara , neavand ( nici el , nici statul ) bani de medicamente . absolut toate preturile medicamentelor ar trebui plafonate de stat , lasandu-se o mica marja de pret pentru acoperirea cheltuielilor curente ale producatorilor . insa , in lumea in care traim , cine sa faca asta ?
  • -1 (1 vot)    
   fara limite (Joi, 21 mai 2015, 20:28)

   dr house [anonim] i-a raspuns lui sorin

   " iubirea " de oameni a celor care conduc azi lumea este arhicunoscuta . industria farmaceutica este , din pacate , in mainile celor care nu dau o ceapa degerata pe sanatatea si viata oamenilor . pina cand scoietatea nu va scoate industria medicamentelor din maina celoa care o controleaza , nu se va putea face nimic .
 • +2 (2 voturi)    
  egiptul nu a negociat (Joi, 21 mai 2015, 21:10)

  marius [anonim]

  Problema cu Egiptul nu tine de negociere. Am citit un articol din Financial Times acum cca un an despre acest medicament. Firma producatoare a preluat de fapt firma inventatoare, inventatorul fiind egiptean. Una din conditiile vanzarii a fost vanzarea in Egipt la pret de productie. De aceea acolo pretul e atat de mic, nu pentru ca sunt mai buni negociatori ca nemtii. Si americanii erau indignati de pret, dar se pare ca tratamentul anterior cu interferon costa mai mult. Bineinteles ca scumpa nu e pilula, ci descoperirea ei. Aparitia unor pilule similare a determinat in ultima perioada o scadere a pretului pe la 600/700per pastila, adica cca 50-60.000 tratamentul.
  • +1 (1 vot)    
   inventator (Vineri, 22 mai 2015, 13:01)

   otto [anonim] i-a raspuns lui marius

   creatorul moleculei este Raymond Schinazi, un medic american de origine dintr-o familie de sefarzi (evrei) din Alexandria, Egipt care au emigrat in '56 din cauza problemelor religioase. Omul a studiat in Anglia si US si a vandut firma Pharmasset in nov. 2011 ptr 11 mrd USD catre Gilead.
   Deci nu vorbim de costuri de cercetare, caci Gilead nu a cercetat nimic. A cumparat o firma si a trebuit sa-si recupereze costurile de achizitie de dezvoltare.
   E greu sa comentam acum de ce costa cat costa medicamentul.
   Si este o ironie a sortii ca un evreu sta la baza tratamentului ieftin a hep C in Egipt.
  • +1 (1 vot)    
   preturi (Vineri, 22 mai 2015, 13:25)

   otto [anonim] i-a raspuns lui marius

   EUR 25 000/tratament de 3 luni in Spania, Portugalia
 • +1 (1 vot)    
  euthanasie mascata de partid(e) si de stat (Joi, 21 mai 2015, 21:13)

  anaerobik [anonim]

  Sa luam un exemplu de medicament mult mai banal: letrozol, produs original Femara de la Novartis. In Germania si Spania, l-am cumparat la liber din farmacie cu 98 de euro cutia (tratament o luna, tratament minim 5 -7 ani de la chimioterapie). In Romania, acum citiva ani era gratuit, in programul de cancer. Apoi a fost introdus in compensare, la raft cost 550-600 lei, compensarea e de 10%, fiindca genericele sint ieftine si proaste. Daca nu mori de cancer - cum vrea CNPAS - atunci mori prelung din efectele secundare: paralizie, artroze puternice, tensiune oscilanta. De ce accepta guvernul un asemenea jaf in buzunarul romanilor?
 • +1 (1 vot)    
  mastocitoza,jaf pe banii vostri (Vineri, 22 mai 2015, 12:50)

  pacient cu mastocitoza [anonim]

  bolnavilii de mastocitoza.
  printr-o incadrare prin care s-a facut de rasul lumii, ex comisia de hematologie incadreaza mastocitoza ca fiind doar cutanata si maligna, iar cei cu forma maligna sunt inclusi in programul de citostatice de 11.000 de lei pe luna /pacient.
  a fost doar unul cu forma maligna si a murit anul trecut, restul de 50 au mastocitoza sistemica indolenta, nu au nevoie de citostatice de 1.400.000 de euro/an, ci de cormoglicat de sodiu de 40.000 de euro,da patruzeci de mii, /an pt toti. numai ca cromoglicatul de sodiu nu este in nomenclatorul farmaceutic romanesc decat cu o autorizatie de nevoi speciale pana in octombrie, si desi cei mai mari specialisti din lume au scris celor de la agentia medicamentului si desi le-am trimis ghiduri care arata ca peste tot in lume in mastocitoza sistemica indolenta se da cromoglicat de sodiu de 8 euro cutia , domnii de la agentia medicamentului au solicitat opinia tuturor tarilor din UE ca de ce dau cromoglicat de sodiu in mastocitoza sistemica indolenta de 30 de ani. medicamentul are APP in UE din 1987, la noi nu se poate sa aiba pt ca niciun producator nu va veni sa solicite intrarea pe piata pt 50 de pacienti. am adus RPC de la FDA in care scrie ca cromoglicatul de sodiu se da in mastocitoza,dar agentura medicamentului nu recunoaste normativele FDA (singurii din lume,cred). ca atare risipa de bani, refuzul de a aduce un medicament ieftin, dat de 30 de ani peste tot in lume,derularea unui studiu clinic pt un nou citostatic pt mastocitoza in care musai are nevoie de pacienti cu mastocitoza maligna, deci numai buna eroarea, eroare pe care actualul presedinte al comisiei refuza sa o indrepte.
  dar EMA tocmai a trecut la medicamente orfane pt mastocitoza sistemica o molecula noua, DAO recombinata,care e medicament orfan, de multe zeci de mii de euro, mai precis cost total 5 mil euro/an/noi si vor fi obligati sa ni-l dea., in loc de cromoglicatul de 40.000 de euro/an/toti. ieftin, nu? compentente maxime la ANMd!
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari autorilor articolului (Vineri, 22 mai 2015, 19:33)

  Medic [anonim]

  Foarte bine documentat. Punctul de vedere al Germaniei m-a intrigat si am intrat pe documentul ANM pt sofosbuvir. Cine are curiozitatea sa se uite la rezultatele studiului SPARE o sa aibe o surpriza de proportii. Nu numai ca raspunsul virologic scade de la aprox 90% la 12 saptamani la sub 70% la 24 saptamani, dar in cazurile mai avansate (F3 si F4) - si pentru care se face mare tam-tam ca ar fi mai util de administrat - raspunsul virologic este sub 50% (si asta la un studiu platit de compania producatoare). Adica sofosbuvirul are rezultate mai bune exact la pacientii cu grad mai scazut de fibroza. Din nou nemtii sunt cei mai seriosi; chiar nu credeam ca se poate manipula atat de greu (pe 2 continente).
  Felicitari ANM pentru o analiza obiectiva.

  http://www.anm.ro/anmdm/_/EVALUARE%20TEHNOLOGII%20MEDICALE/DCI/1577_Sofosbuvir.pdf
 • 0 (0 voturi)    
  Criteriile de includere in tratament (Marţi, 26 mai 2015, 10:44)

  Claudia [anonim]

  Pe pagina CNAS apare acest comunicat :
  http://www.cnas.ro/post/type/local/comunicat-etapele-premergatoare-incheierii-contractelor-cost-volum-c-v-si-cost-volum-rezultat-c-v-r-.html

  ,,Criteriile de includere a pacienților în tratament cu interferon free sunt postate pe site-ul CNAS, în trasparența decizională.''

  Ele nu exista acolo, va rugam frumos insistati sa le faca publice, s-au daca le gasiti in alta parte publicatile dvs. Multumim
  • 0 (0 voturi)    
   Criterii eligibilitate (Joi, 4 iunie 2015, 21:21)

   Georgel [anonim] i-a raspuns lui Claudia

   Le gasiti aici:
   http://www.cnas.ro/media/postFiles/Criterii%20de%20eligibilitate,%20monitorizare%20a%20indicatorilor.pdf
 • 0 (0 voturi)    
  Criteriile de includere a pacienților în tratamen (Luni, 22 iunie 2015, 13:15)

  manon [utilizator]

  Va rog din suflet sa imi dati likul unde pot gasi "Criteriile de includere a pacienților în tratament cu interferon free". Am cautat pe site-ul CNAS si nu gasesc deloc aceste criterii pentru tratamentul cu interferon free. Gasesc doar pentru tratamentul standard care se aplica in prezent.
 • 0 (0 voturi)    
  Simeprevir si sofosbuvir (Marţi, 19 ianuarie 2016, 11:40)

  ciobanu Ionut [anonim]

  Aceste 2 medicamente se gasesc in Egipt undeva in jur de 4000 Euro , eu l-eam procurat si m-am apucat de treatment din 15.01.2016 , cine doreste informati sa ma caute pe adresa de mail !
  • 0 (0 voturi)    
   puteti sa-mi dati adresa d-vostra de mail? (Duminică, 31 iulie 2016, 14:53)

   Maria [anonim] i-a raspuns lui ciobanu Ionut

   dar care este adresa d-vostra de mail???
 • 0 (0 voturi)    
  O solutie ar putea fi medicamentele generice HCV (Marţi, 3 mai 2016, 17:22)

  Abic [anonim]

  Pentru cine doreste sa afle mai mult, cititi comunicatul de presa al ILC EASL din Aprilie 2016 despre medicamentele generice pentru HCV
  http://ilc-congress.eu/low-cost-generic-direct-acting-antiviral-treatment-hepatitis-c-equivalent-branded-formulations/
  sau
  http://fixhepc.com/media/kunena/attachments/2064/2016_04_16_EASLILCPressRelease-GenericHCV.pdf

  Puteti citi informatii utile si pe forumul australian fixhepc.com unde exista cateva articole traduse in limba romana:
  http://fixhepc.com/forum/new-to-forum/969-fixhepc-information-translated-in-romanian-language.html
 • 0 (0 voturi)    
  ce medici romani au permis asta? urmarim spagile (Marţi, 8 noiembrie 2016, 12:54)

  o femeie [anonim]

  Dr Streinu Cercel, spagarul sef, a luat comisioane grase de la firma importatoare, si el si nevasta sa.
  http://web.anm.ro/L95/sponsor_list.asp?sponsorPageSize=500&s_nume_sponsor=&s_nume_beneficiar=STREINU+CERCEL
 • 0 (0 voturi)    
  ledipasvir (Marţi, 19 martie 2019, 15:42)

  William Parker [anonim]

  Am avut hepa c, genotipul 1 de ani de zile, cu încărcătura mea virală de peste 6 milioane. Medicul a prescris pentru a lua Harvoni ledipasvir, dar am fost foarte îngrijorat pentru că asigurarea mea a respins atunci cineva mi-a spus despre generic indian Harvoni. Mi-a fost frică să-l iau că va ajuta sau nu, dar nu aveam altă alegere, așa că am cumpărat acest https://www.medixocentre.com/product/ledifos-tablets/. Am luat aceasta medicație timp de 30 de zile cu efecte secundare foarte minime de peste un an în urmă. Sunt extrem de mândru să spun că a funcționat! Sunt vindecat! Am făcut un test de sânge. Nu pot spune destule lucruri bune despre acest medicament! Mi-a salvat cu adevărat viața. Mult noroc în călătoria voastră. Sper sa faca acelasi lucru si pentru toata lumea care are nevoie de ea ".


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by