Ministerul Educatiei anunta ca toate concursurile pentru ocuparea functiilor de inspector scolar si director al Casei Corpului Didactic "s-au desfasurat in deplina transparenta si legalitate". Ministerul aduce ca argument prezenta, in calitate de observatori, a liderilor sindicali din educatie si a reprezentantilor Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti-Invatamant Preuniversitar. Amintim ca presedintele acestei federatii, Mihaela Guna, a fost audiata ieri in dosarul de evaziune fiscala prin concursuri scolare, potrivit Mediafax.

  • Anuntul Ministerului Educatiei vine dupa ce PNL a cerut crearea unei comisii de ancheta in Parlament, care sa verifice organizarea concursurilor in managementul scolar

Ministerul Educatiei informeaza ca in intervalul 11 martie-19 mai 2015 s-au desfasurat concursurile pentru ocuparea posturilor de inspectori scolari generali, inspectori scolari generali adjuncti si directori ai caselor corpului didactic. "Principalele obiective ale conducerii Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice sunt depolitizarea si profesionalizarea invatamantului romanesc", sustine Ministerul, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

"Ocuparea acestor posturi de la varful inspectoratelor scolare judetene, prin concurs, pe criterii de competenta manageriala, elimina orice suspiciune in legatura cu interventia politicului prin numiri directe sau delegari de sarcini", se arata in comunicat.

Acesta este primul concurs organizat dupa anul 2008, au participat la el 207 candidati, iar 80 au fost declarati admisi. "Astfel, in 21 de judete exista inspectori scolari generali cu contract de management, in 20 de judete au fost declarati admisi 28 de candidati pentru posturile de inspectori generali adjuncti, iar pentru posturile de directori ai caselor corpului didactic au fost declarati admisi 31 de candidati", anunta Ministerul Educatiei.

Acesta precizeaza ca "in judetele Calarasi, Cluj, Dambovita, Tulcea si Salaj echipele manageriale sunt complete. La polul opus se situeaza judetele Arad, Bacau, Harghita, Olt si Vaslui, unde niciun candidat nu a reusit sa promoveze concursul".

"Mentionam ca metodologia dupa care s-a desfasurat concursul este in deplina corelatie cu Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, asumata de catre guvernul PDL", noteaza reprezentantii Ministerului.

In acelasi comunicat, Ministerul Educatiei adauga ca "participarea, in calitate de observatori, a liderilor judeteni si a conducerii centrale ale celor doua mari confederatii sindicale din invatamant, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie 'Spiru Haret', precum si a reprezentantilor Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, certifica desfasurarea in deplina transparenta si legalitate a concursurilor organizate de minister".

"Conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii stiintifice va veghea la asigurarea aceluiasi cadru legal si climat propice pentru concursurile de ocupare a functiilor de inspectori scolari, ce se vor desfasura in perioada 20 mai-7 iunie", incheie Ministerul.

Amintim ca Mihaela Guna, Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, a fost dusa ieri la audieri la Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice - Sector 4, in dosarul de evaziune fiscala prin concursuri scolare, transmite Mediafax. Agentia de presa noteaza, citand surse judiciare, ca politistii si procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti au ridicat, cu mandat de aducere, 48 de persoane, dintre care 38 sunt cadre didactice - si ca toate persoanele ar fi fost duse la audieri cu calitatea de suspecti.

Anchetatorii au descins la 80 de adrese, printre scolile si gradinitele perchezitionate fiind si Centrul Educational "Rainbow Kinder Campus", care ar apartine unei firme controlate de Codruta Constantinescu, sotia presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, scrie Mediafax.

PNL a cerut comisie de ancheta in Parlament care sa verifice organizarea concursurilor pentru inspectori scolari

Replica Ministerului Educatiei vine dupa ce luni, 18 mai, deputatul Raluca Turcan a anuntat ca PNL a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor un proiect de hotarare pentru crearea unei Comisii de Ancheta, care sa verifice organizarea concursurilor in managementul scolar. Aceasta a cerut audierea conducerii Ministerului Educatiei si "autosesizarea organelor in drept, precum si organizarea unor noi concursuri corecte, transparente si selectarea oamenilor pe criterii de performanta".

Vicepresedintele PNL a sustinut ca "au existat 21 de admisi din 69 inscrisi pentru postul de inspector scolar general, iar candidatii respinsi la proba dosarului sau la testul scris figureaza ca retrasi si nu respinsi. In cazul inspectorilor care au picat la primele probe, dar care apar pe liste ca retrasi si nu ca respinsi, asa cum ar fi legal, vorbim de fals in acte savarsit de catre organizator".

Raluca Turcan a acuzat Ministerul de faptul ca acest concurs ar fi "demarat ilegal", pentru ca "metodologia de organizare a fost modificata prin incalcarea legii transparentei decizionale si prin ingradirea drepturilor persoanei de a avea acces la informatie de ordin public. Ministerul avea obligatia de a supune dezbaterii publice modificarea metodologiei de organizare a concursurilor pentru o perioada de cel putin 30 de zile de la data afisarii pe site-ul MECS - ceea ce nu s-a intamplat".

"Din comisia de evaluare au facut parte inspectori generali care erau in acelasi timp si candidati. Unii inspectori in prima saptamana au fost evaluatori, iar in a doua au fost evaluati de colegii pe care ii evaluasera anterior", a sustinut Raluca Turcan, intr-un comunicat de presa.

Citeste si: