Olimpicii romani au obtinut doua medalii de bronz la Olimpiada Internationala de Filosofie 2015, care s-a desfasurat in Estonia. Teodora Groza, de la Colegiul National "Mihai Eminescu" din Oradea, si Anda Maria Zahiu, de la Colegiul National "Ion Luca Caragiale" din Ploiesti, sunt cele doua medaliate. Tema generala a competitiei, la care au participat 84 de elevi din 39 de tari, a fost "Disagreements" (Dezacorduri), anunta Ministerul Educatiei.

Delegatia Romaniei la Olimpiada Internationala de FilosofieFoto: edu.ro
  • Vezi mai jos catre ce tari s-au dus cele doua medalii de aur, lista completa a castigatorilor si eseurile de olimpiada

Olimpiada Internationala de Filosofie 2015 s-a desfasurat in perioada 14-18 mai, la Tartu in Estonia. Aceasta a fost a XXIII-a editie a competitiei, la care au luat parte 84 de elevi din 39 de tari (Europa, Asia, America de Nord si America de Sud), precizeaza Ministerul Educatiei, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Castigatorii Olimpiadei Internationale de Filosofie 2015

Anul acesta, au fost acordate 2 medalii de aur, 8 medalii de argint si 6 de bronz, potrivit organizatorilor. Regulamentul olimpiadei prevede ca liderii delegatiilor trimit cate o propunere de subiect, dintre care membrii comitetului director aleg patru, la care adauga alte subiecte, la alegerea lor.

Medaliile de aur:

Medaliile de argint:

Medaliile de bronz:

Vezi aici mai multe detalii despre tema olimpiadei - Disagreements.

Lista tarilor care au participat la olimpiada

La olimpiada de anul acesta au participat 84 de elevi, din urmatoarele tari: Argentina, Armenia, Austria, Banglades, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cehia, Coreea de Sud, Costa Rica, Croatia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Guatemala, India, Israel, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Mexic, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Serbia, Slovenia, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Ungaria.

Olimpiada Internationala de Filosofie a fost infiintata in 1993, la initiativa unui grup de profesori din Bulgaria, Germania, Polonia, Romania, Turcia si Ungaria, si este oficial recunoscuta de UNESCO, se arata in comunicatul Ministerului Educatiei. Romania a participat la toate editiile organizate pana acum si a gazduit de doua ori olimpiada: in 1998, la Brasov, si in 2008, la Iasi.

Competitia este organizata pentru elevii de liceu. Fiecare tara poate participa cu unul sau doi elevi, cu exceptia statului gazda - care isi poate inscrie maximum 10 liceeni. Se califica la Internationala elevii care au obtinut primele locuri la olimpiadele organizate de fiecare tara, la nivel national. Regulamentul prevede ca in cazuri exceptionale se accepta si alte moduri de calificare, dar acestea trebuie aprobate de comitetul director al competitiei internationale.

Olimpicii trebuie sa scrie un eseu pe tema data, in engleza, germana, franceza sau spaniola. Regulamentul precizeaza ca lucrarea nu trebuie scrisa in limba oficiala a statului din care provine elevul, deci un francez nu are voie sa scrie eseul in franceza, de exemplu. Limita de timp pentru elaborarea eseului de olimpiada este 4 ore.

Citeste aici regulamentul olimpiadei

Citeste si: