Presedintele Klaus Iohannis a afirmat marti ca Romania trebuie sa investeasca mai mult in cercetare, "o investitie in viitorul" tarii, in conditiile in care "orice pas intarziat va produce si mai multa subdezvoltare, si mai multa suferinta", intr-un mesaj transmis cu prilejul celebrarii a 80 de ani de existenta a Academiei de Stiinte Medicale.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

"Tara noastra nu duce lipsa de idei creatoare, de potential uman si intelectual. Tinerii nostri cercetatori performeaza peste hotare si fac cinste Romaniei. In acest context, cred cu tarie ca trebuie gasite instrumente adecvate de stimulare a activitatilor de cercetare si de atragere a tinerelor talente in tara. Expertiza lor are o valoare inestimabila pentru Romania de maine. O tara din care pleaca valuri intregi de tineri specialisti pentru ca nu suntem in stare sa le oferim acces la resurse si conditii decente de lucru este o tara in suferinta", se arata in mesajul adresat de consilierul prezidential Andrei Muraru.

Seful statului a aratat ca "realizarile si meritele elitei romanesti din domeniul medicinei au fost recunoscute si apreciate la nivel mondial, iar Romania a oferit lumii specialisti de exceptie, care s-au distins de-a lungul timpului in domeniul cercetarii medicale internationale".

"Aici, vreau sa transmit totodata aprecierea mea pentru toti cei care, mai tineri sau mai in varsta, trudesc pentru a duce mai departe renumele scolii romanesti de medicina. In orice stat democratic, cercetarea stiintifica reprezinta o sursa de progres", afirma Klaus Iohannis.

In opinia sa, "cercetarea trebuie privita ca o investitie in viitorul Romaniei" iar "cele mai importante domenii de cercetare in care trebuie sa investim cat mai rapid sunt sanatatea si educatia".

"Potentialul intelectual exista, dar avem nevoie de inteligenta institutionala pentru a-l folosi corespunzator. Orice pas intarziat va produce si mai multa subdezvoltare, si mai multa suferinta. Sunt insa convins ca, in curand, vom pune pe picioare, inclusiv cu sprijinul dumneavoastra, bazele unui sistem institutional sanatos", mai spune presedintele.