Numele Elenei Udrea apare de mai multe ori in dosarul creditelor de milioane de euro luate de la BRD alături de mai multe personaje contraversate, cum ar fi: Sorin Rosca Stanescu, Remus Truisca sau Adrian Sarbu. Din rechizitoriul procurorilor rezulta ca Udrea facea parte din categoria clientelei privilegiate a bancii, iar la momentul preluarii creditului de catre Alexandru Faur, un simplu angajat al lui Gheorghe Stelian (Stelu), o reprezentanta a bancii s-a deplasat personal la domiciul acesteia pentru a semna actele necesare.

  • Toate aceste detalii apar intr-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT, care au disjuns partea referitoare la Elena Udrea si a trimis-o Departamentului National Anticoruptie.
  • Udrea: "Aceasta este o alta discutie, cum a fost preluat creditul, inteleg ca acum se cerceteaza in acest dosar cum s-au luat anumite credite; in ceea ce ma priveste creditul a fost luat asa cum a conditionat banca"

Numele Elenei Udrea apare in rechizitoriul procurorilor D.I.I.C.O.T pentru prima data in audierea din 20 ianuarie 2015 a Elenei Duhominicu, director al Agentiei Primvarii B.R.D, dupa denuntul formulat de aceasta in 9 decembrie 2014. Duhominicu le-a declarat procurorilor, in completarea denuntului, ca la solicitarea lui Popa Sorin Mihai, director adjunct al B.R.D, au fost acordate in conditii specifice clientelei private banking, doua credite, unul Elenei Udrea in valoare de 3.280.000 euro si unul in vloare de 4 milioane de dolari lui Adrian Sarbu.

Duhominicu le-a mai spus procurorilor ca directorul adjuct al B.R.D i-a solicitat ei si Danei Bajescu, director executiv al Agentiei B.R.D Dorobanti, sa nu prezinte membrilor comisiei de audit dosarele de credit ale clientilor Elena Udrea, Adrian Sarbu, Rosca Stanescu Sorin, Remus Truica si Aparaschivei Cristian (soferul lui Truica). Aceasta comisie era formata dintr-o echipa de auditori apartinand unei firme specializate, care in decembrie 2008 a efectuat la nivelul B.R.D. un audit extern, avand ca obiectiv analizarea unui esantion de credite acordat de Agentia Primaverii.

  • Agentia bancara pe care o conducea martorul-denuntator deservea, de la data infiintarii in anul 2004, clientela private banking, asa cum este definita aceasta categorie de clientela de Principiile de private banking emise de Presedintele Director general Patrick Gelin (decizia lui Patrick Gelin din 29.12.2005 prin care pentru clientii private banking si asimilati se pot face exceptii de la politica de creditare, in functie de fiecare client si necesitatile acestuia; norma bancara N2I39/09.04.2004 – Overdraft clientela privilegiata si modificarea acestei norme bancare la data de 17.12.2009 sub denumirea “Produs de finantare pentru clientele privilegiata” si completata cu N2I39P1 si N2I39P2 “Prelungire/restructurare produs de finantare clientela privilegiata”; introducerea in luna iunie 2013 a normei bancare N4D1 care suprima existenta produsului de creditare pentru clientii private banking si anularea implicita a normelor bancare N2I39P1 si N2I39P2, modificate la 13.04.2012). DUHOMINICU (fosta Stroe) ELENA a percizat faptul ca activitatea de private banking se desfasura in conditii de maxima confidentialitate, chiar si fata de restul personalului bancar al B.R.D., accesul la informatiile referitoare la aceasta activitate si clientela  din aceasta categorie putand fi obtinute doar cu acordul lui POPA SORIN MIHAI si al d-nei BAJESCU DANA – director de grup bancar in aceasta perioada. De asemenea, POPA SORIN MIHAI era singurul in masura sa aprobe intrarea in relatie cu clientii care erau sau ar fi putut dobandi calitatea de clientela private banking" se arata in Ordonanta de incepere a urmarii penale.

Ioana Zincenco-Teodoru, conslier clientela B.R.D., le-a declarat procurorilor ca initial creditul Elenei Udrea trebuia preluat de catre Gheorge Stelian, insa ulterior s-a luat decizia preluarii creditului de catre Alexandru Faur. Conslierul bancii a mai spus ca la solicitarea directorului executiv al Agentiei Dorobanti, Bajescu Dana, “s-a deplasat personal sa obtina semnaturile lui UDREA ELENA GABRIELA si COCOS DORIN”.

Despre Alexandru Faur, Ioana Zincenco-Teodoru, spune ca nu l-a cunoscut decat in ziua semnarii documentelor si ca nu poate preciza in ce conditii a fost inclus in categoria clientilor privilegiati.

  • Martora precizeaza ca nu are cunostinta ca la nivelul BRD sa mai existe situatii similare de novare (n.r. preluare ) a unor credite si nu poate preciza in baza carei norme bancare s-a efectuat acest lucru.” se mai arata in aceeasi Ordonanta.

In denuntul Elenei Duhominicu, sintetizat de procurori, se arata ca desi pentru clientela privilegiata nu se facea nicio analiza pentru acordarea creditelor, datorita sumelor foarte mari ale creditelor solicitate/acordate se solicita de catre banca garantarea acestor imprumuturi prin instituirea unor garantii imobiliare.

  • „Pentru obtinerea unui credit in aceste conditii, a carui valoare depasea 1.500.000 Euro, era necesara aprobarea tuturor membrilor Comitetului de credit din centrala B.R.D., iar pentru solicitarile cuprinse intre 500.000 Euro si 1.500.000 Euro era necesara aprobarea unui singur membru al Comitetului de credit din centrala B.R.D.” precizeaza procurorii.

In acest sens, Elena Duhominicu le-a declarat procurorilor ca directorul general adjunct al bancii i-a cerut acesteia sa se ocupe personal si sa sprijine accesarea mai multor credite, in regim preferential si in conditii derogatorii.

  • “Dupa intocmirea dosarelor de credit, martorul declara ca mergea personal in centrala B.R.D., ea sau BAJESCU DANA, pentru obtinerea aprobarilor (semnaturilor) necesare de la membrii Comitetului de Credit. Desi din documentele existente la dosarele de credit rezulta intrunirea periodica a Comitetului de credite al centralei B.R.D. in sedinte de analiza pe acest domeniu, aspecte materializate prin intocmirea unor procese-verbale in acest sens si care contineau concluziile si aprobarile aferente, din declaratie rezulta caracterul nereal si/sau formal al desfasurarii acestor intruniri, membrii Comitetului de credit fiind abordati separat pentru obtinerea semnaturilor necesare, POPA SORIN indrumand-o chiar pe DUHOMNICU ELENA la care dintre membri sa se adreseze pentru obtinerea semnaturilor necesare.In mod similar s-a procedat si in cazul creditelor solicitate si obtinute de clientii SARBU ADRIAN si UDREA ELENA GABRIELA.” se arata in rechizitoriu procurorilor D.I.I.C.O.T.

Din dosarul creditelor luate ilegal de l BRD de catre mai multi oameni de afaceri, cu ajutorul unui fost director al Bancii, Sorin Mihai Popa, a fost desprins dosarul Elenei Udrea, dupa ce procurorii DIICOT si-au declinat competenta, in 4 martie, in favoarea DNA.

Vineri, 25 mai, intrebata despre dosarul creditului contractat de la BRD, Elena Udrea a declarat ca nu are comenta si ca nu are nicio informatie. Ulterior, fostul ministru al Turismului a precizat ca a respectat procedurile indicate de banca si ca nu mai tine minte in cat timp i-a fost aprobat creditul. Referitor la modul in care creditul a fost preluat de Alexandru Faur, Udrea a spus ca “aceasta este o alta discutie, cum a fost preluat creditul, inteleg ca acum se cerceteaza in acest dosar cum s-au luat anumite credite; in ceea ce ma priveste creditul a fost luat asa cum a conditionat banca”.

Tot vineri, Adrian Sarbu si Sorin Rosca Stanescu au fost adusi vineri la sediul DIICOT pentru a fi audiati intr-un dosar de fraude bancare, in care sunt suspectati de inselaciune si spalare de bani, dupa ce au luat credite de la o sucursala a BRD fara a mai inapoia banii.

In 10 februarie, Gheorghe Stelian si Alexandru Faur au fost adusi la DNA pentru audieri. In aceeasi zi, Elena Udrea a fost arestata preventin in dosarul “Microsoft”. Faur si Stelian au recunoscut toate faptele pe care procurorii DNA i le imputau, potrivit unor surse judiciare citate de Antena 3. Potrivit DIICOT, prejudiciul retinut in sarcina lui Adrian Sarbu este de 4 milioane de dolari iar in cazul lui Sorin Rosca Stanescu prejudiciul este de 3 milioane de euro. In prezent, Adrian Sarbu este arestat in alt dosar, respectiv cel de evaziune fiscala de la Mediafax, iar Sorin Rosca Stanescu se afla in penitenciar, el fiind condamnat in dosarul 'Rompetrol'.

Despre creditul Elenei Udrea

In septembrie 2010, Alexandru Faur,un simplu angajat intr-un magazin de pe Calea Victoriei, preia creditul contractat in 2007 de fostul ministru al Turismului, dar si terenul din strada Neajlovului, cumparat de Udrea cu banii obtinuti din imprumut. Ziaristii Capital au scris, la momentul izbucnirii scandalului, ca pretul pe metru patrat pentru terenul respectiv a scazut din 2007 pana in 2010 cu aproximativ 350 de euro, probandu-si afirmatia cu o tranzactie asemnatoare. Din anul 2000, Faur nu a declarat la Fiscului venituri mai mari de 1.000 de lei lunar, iar in 2007 si 2009 tanarul nu a declarat nici un venit, potrivit cotidianul.ro. Tanarul care a preluat creditului Elenei Udrea, detinea si o firma, Faur Finance & Consulting SRL, care de la infintare pana in 2013 a inregistrat pierderi.

Cu toate acestea, Faur detinea, in 2012, un Bentley de 200.000 de euro si mergea in vacante de lux la Monte Carlo, Las Vegas, Porto Banus, Hong Kong sau Saint Tropez, scriu jurnalistii Cotidianul. Alexandru Faur a plecat, in noiembrie 2014, din Romania cu o cursa aviatica spre Frankfurt, anunta Antena 3 in decembrie 2014

Elena Udrea declara in 2010, la HotNews-RFI, ca nu poate dormi din cauza grijilor provocate de acest credit. "Nu mai dorm din cauza ratei la banca. Cred ca, per total, rata ajunge la vreo…nu as vrea sa spun o cifra ca o sa calculeze cineva si o sa iasa, nu stiu…Eu platesc la finalul acestui an si platesc dobanda legala, habar n-am cat este, dar platesc o suma, creditul plus dobanda", spunea Udrea, pe atunci ministru al Dezvoltarii regionale si Turismului.