210 politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, efectueaza marti dimineata. 80 de perchezitii in municipiul Bucuresti si in judetele Arges, Ilfov, Constanta, Giurgiu, Maramures, Sibiu si Buzau, intr-un dosar penal avand ca obiect savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, delapidare si conflict de interese, informeaza Politia Romana.

UPDATE13.25 Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, rezulta presupunerea rezonabila ca banuitii au organizat concursuri scolare, si-au insusit fondurile colectate din taxele de participare, nu au retinut si varsat la bugetul de stat impozitele cu retinere la sursa si au inregistrat in contabilitatea fundatiilor cheltuieli fictive.

In fapt s-a retinut ca persoanele vizate, printre care si reprezentantii unei asociatii care se ocupa cu organizarea de cursuri si concursuri scolare, ar fi inregistrat in contabilitate in mod nereal, sume de bani reprezentand 'taxe cursuri' si 'taxe concurs' in valoare de aproximativ 10.769.000 lei, ca fiind 'taxe de sponsorizare' si 'cotizatii membru', atribuindu-le in aparenta un caracter legal, spun procurorii.

Prejudiciul creat bugetului de stat pentru perioada 2010-2014, calculat pe baza listelor publicate de asociatie la concursul 'Arhimede', se ridica la valoarea de aproximativ 1. 717. 000 lei.

Peste 30 de perchezitii vizeaza scoli, printre care colegiile nationale "Mihai Viteazul", "Spiru Haret" si "Aurel Vlaicu", Liceul Teoretic "Stefan Odobleja" si Colegiul Tehnic "Constantin Brancusi", au declarat pentru Mediafax surse din Politie.

Restul perchezitiilor vizeaza fundatii, asociatii si persoane fizice, printre care revista Arhimede, care organizeaza concursuri scolare, si pe redactorul-sef al acesteia Petrus Alexandrescu, au mai spus sursele citate.

In cauza au fost emise 48 de mandate de aducere pe numele mai multor persoane, ce urmeaza sa fie aduse la sediul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice - Sector 4, in vederea continuarii cercetarilor.

Activitatile au fost desfasurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Roman de Informatii, mai informeaza politistii.