Klaus Iohannis cere aprobarea Parlamentului pentru doua structuri NATO in Bucuresti: Comandamentul international de divizie si Unitatea de integrare a fortelor

de I.Rosca, Red. Stiri     HotNews.ro
Luni, 18 mai 2015, 14:50 Actualitate | Esenţial

Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro
 documente
(18 Mai 2015) PDF, 235KB
Presedintele Klaus Iohannis a trimis luni o scrisoare prin care cere aprobarea Parlamentului pentru deschiderea in Bucuresti a doua structuri NATO: Comandamentul international de divizie si Unitatea de integrare a fortelor Aliantei.

"Va adresez rugamintea ca, in temeiul prevederilor art. 3 din Legea nr. 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, republicata, sa supuneti spre aprobare Parlamentului Romaniei infiintarea Unitatii e Integrare a Fortelor NATO, sub denumirea NATO FORCE INTERGRATION UNIT (NFIU) si a Comandamentului Multinational de Divizie, sub denumirea MULTINATIONAL DIVISION SOUTH-EAST HEADQUARTERS (MND-SE HQ) cu indicative de unitate militara, pe teritoriul Romaniei, in Ganrizoana Bucuresti", se arata in scrisoarea adresata de presedintele Iohannis.

Scrisoarea va fi discutata in Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Ministrul roman de Externe explica, intr-un interviu acordat HotNews.ro la inceputul acestui an, ca Unitatea de Integrare a Fortelor are ca rol sprijinirea fortei de reactie rapida a NATO, care va fi formata din cateva mii de oameni, cu capacitate de desfasurare in teren in foarte scurt timp.

Aceasta forta de interventie rapida "are nevoie de aceste centre de comanda si control la nivel local in fiecare stat din flancul estic pentru a putea sa fie usor desfasurata, pentru a se putea face planurile de desfasurare din timp, pentru a se gasi diversele variante de actiune si pentru a dirija activitatea, nu doar in ceea ce priveste o eventuala actiune reala, dar si pentru exercitii care se vor face pentru cresterea capacitatii operationale a acestor forte de reactie rapida".

Redam mai jos scrisoarea integral (vezi textul integral si in documentul atasat):


"In contextul crizei din Ucraina, al actiunilor agresive ale Federatiei Ruse in regiune si a masurilor NATO prin care se doreste reconfifurarea posturii militare strategice de aparare si descurajare a Aliantei, Summit-ul NATO din Marea Britanie a reprezentat un reper pentru testarea solidaritatii Aliate in ceea ce priveste reafirmarea angajamentului pentru apararea colectiva.

Pentru punerea in aplicare a masurilor adoptate, la nivelul Autoritatii Militare NATO a fost elaborat Planul de Crestere a Capacitatii Operationale a Aliantei (Readiness Action Plan/RAP), care cuprinde masurile necesare unui raspuns adecvat atat amenintarilor care vin din partea Federatiei Ruse, cu focalizare asupra optiunilor prioritare privind asigurarea prezentei NATO in flancul sud-estic al Aliantei, cat si oricarui tip de amenintare la adresa securitatii Aliantei.

O semnificatie aparte pentru interesele nationale de securitate o reprezinta constituirea imediata, pe teritoriile aliatilor din est (Romania, Polonia, BUlgaria si cele trei state baltice), a Unitatilor pentru Integrarea Fortelor NATO (NFIUs) si acceptarea ofertei Romaniei de constituire si operationalizare a Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est (MND-SE HQ).

Obiectivul primordial consta in realizarea unei capacitati interimare nationale NFIU ROU pana la inceputul lunii iunie 2015, astfel incat acest lucru sa poata fi anuntat cu ocazia reuniunii minsitrilor apararii NATO din luna iunie a.c., iar inainte de Summit-ul NATO de la Varsovia, care va avea loc la mijlocul anului 2016, sa se realizeze capacitatea operationala finala (FOC).

Comandamentul Diviziei Multinationale SUD-EST/MND-SE HQ va prelua coordonarea entitatilor NFIU dispuse pe teritoriul Romaniei si Bulgariei, fiind in masura sa asigur comanda si controlul intr-o operatie de tip Art. 5 in flancul de sud-est al zonei de responsabilitate a NATO si va fi pus la dispozitia Aliantei incepand cu anul 2016 - capacitatea operationala initiala si 2018 - capacitatea operationala finala.

In acest context, va adresez rugamintea ca, in temeiul prevederilor art. 3 din Legea nr. 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, republicata, sa supuneti spre aprobare Parlamentului Romaniei infiintarea Unitatii e Integrare a Fortelor NATO, sub denumirea NATO FORCE INTERGRATION UNIT (NFIU) si a Comandamentului Multinational de Divizie, sub denumirea MULTINATIONAL DIVISION SOUTH-EAST HEADQUARTERS (MND-SE HQ) cu indicative de unitate militara, pe teritoriul Romaniei, in Ganrizoana Bucuresti, in urmatoarele conditii:
- organizarea, functionarea, incadrarea cu personal, administrarea, sprijinul natiunii gazda, precum si alte detalii encesare indeplinirii misiunii NFIU ROU si MND-SE HQ se stabilesc prin intelegeri incheiate de catre Ministerul Apararii Nationale din Romania, autoritatile militare nATO si tatele liate participante;
- pe timpul functionarii, pe teritoriul Romaniei, NFIU ROU si MND-SE HQ beneficiaza de prevederile Acordului dintre statele parti la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul fortelor lor, semnat la Londra, la 19 iunie 1951 si de prevederile Protocolului privind statutul comandamentelor militare internationale, infiintate in temeiul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Paris, la 28 august 1952, ratificate prin Legea nr. 362/2004, precum si de prevederile Memorandumului de intelegere intre Guvernul Romaniei si Comandamentul Suprem al Fortelor Aliate din Europa si Comandamentul SUprem Aliat pentru Transformare privind oferirea de sprijin al natiunii gazda in vederea desfasurarii de exercitii si operatii NATO (…)
- dislocarea NFIU si MND-SE HQ in misiuni in afara teritoriului Romaniei se executa la ordinul autoritatilor NATO abilitate."
3326 vizualizari

 • -9 (15 voturi)    
  Dezagreabil (Luni, 18 mai 2015, 15:07)

  Reticentul [utilizator]

  Cum suna sa ataci Parlamentul pe toate fronturile si apoi sa-i ceri aprobare pentru una, pentru alta... Dezagreabil.
  • +11 (11 voturi)    
   acest parlament cu un ridicat continut (Luni, 18 mai 2015, 15:22)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

   in Penali ..are si el atributiile lui..pana in 2016 cand speram sa ajunga Oameni Normali nu lepre penale...trebuie respectat Statul de Drept
  • +7 (7 voturi)    
   Traducere (Luni, 18 mai 2015, 15:33)

   omezu [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

   Parlamentul plin de borfasi este informat ca se vor deschide doua centre de comanda. Aprobarea e doar o formalitate. Atat le trebuie, intr-o tara pro-nato si pro-ue si satula de mafioti, sa nu aprobe deschiderea centrelor, ar fi ultima picatura si ultima decizie luata de acest parlament infect!
 • -6 (6 voturi)    
  comandatura (Luni, 18 mai 2015, 15:42)

  Mazeta [utilizator]

  „În timpul ocupatiei germane 1916-1918 Palatul Ministerului Lucrarilor Publice a fost rechiziționat și transformat in Comandatura Generala Germană.”
  • +3 (3 voturi)    
   la 30.12.1947 (Luni, 18 mai 2015, 16:58)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   sediul Generala Asigurari a devenit sediul ADAS prin ...violenta bolshevicilor (probabil bunii tai)..cu precizarea , cladirea este astazi folosita de BCR....gospodin Mazeta..tot nu mi ai spus de Tezaur..a fost sau nu a fost Furtul Secolului infaptuit de bolshevici ?
  • -2 (2 voturi)    
   alte amintiri despre nemti (Luni, 18 mai 2015, 18:09)

   romanas [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Bucurestiul in anii ocupatiei germane din 1916:

   "Statul Major şi Komandatura germană au ocupat casele mari şi hotelurile Bulevard, Capşa, Grant şi Athene Palace, iar proprietarii înghesuiţi în una două cămăruţe. Numele cafenelelor, hotelurilor şi restaurantelor au fost schimbate cu firme germane – Berlin, Kaffee, Kaiser, Palast. Şi străzile au primit atunci denumiri noi – str. Lipscani a devenit Leipziger Strasse.

   Odată instalaţi, nemţii au pornit în căutarea alimentelor, care parte fuseseră ascunse chiar şi în gropi săpate adânc în pământ. Nu a fost nevoie decât de un singur denunţ, ca armata să răscolească peste tot şi să descopere cantităţi însemnate de zahăr, orez, macaroane, ascunse nu doar de teama lor, dar şi datorită speculei.

   Nemţii au invadat depozitele de alimente şi băcăniile, au luat tot ce au întâlnit în cale şi au dat în schimb bonuri de rechiziţie, ştampilate de un comandat german"

   sa nu mai amintim de cati romani au fost executati sumar.
   • +2 (2 voturi)    
    iar relevanta care ar fi? (Luni, 18 mai 2015, 19:24)

    Peredhil [utilizator] i-a raspuns lui romanas

    Comparam trupele germane -inamice- de ocupatie cu trupele NATO aliate?Bun,hai sa fie "Memorie pana la capat!",ca tot va plac lozincile,sa comparam trupele NATO aliate cu trupele sovietice aliate.
 • +2 (2 voturi)    
  Casa Radio /Stirbei Voda cu Plevnei... (Luni, 18 mai 2015, 16:51)

  Lucky1 [utilizator]

  ...Oferiti-o NATO pentru Comandamentul respectiv. S-ar putea modela ca un adevarat "Pentagon" si are o pozitie individualizata care se preteaza asigurarii sigurantei unui astfel de obiectiv.
 • -1 (1 vot)    
  protectia padurilor (Luni, 18 mai 2015, 18:11)

  gervescu eduard [anonim]

  Ştire recentă
  Liderii UDEMR au hotărât să treacă în opoziţie. Dar nu chiar acum, mai rămân la putere până li se aprobă solicitarea să-şi administreze după BUNUL PLAC folosirea fondului silvic pentru care au reuşit să obţină acte de proprietate corecte sau false. Asta ar însemna defrişarea în totalitate cu transportul peste graniţă a pădurii pe care privirea lor lacomă o văd transformată în bani.
  Mafia îmbogăţiţilor -de la sute de mii Eu -la miliarde, cuprinde falsificatorii de acte, mituitori -în special a funcţionarilor de stat cu funcţii înalte, acaparatori de bunuri mobile sau imobile, de bogăţi subterane (zăcăminte –aurifere-petroliere-gaz metan-gaz de şist, ş.a.), supraterane (marmura, ş.a.), de terenuri intra sau extavilane, de păduri şi altele.
  Pădurile (de la zeci de hectare la mii de hectare), nu sunt preluate pentru turism, sau aer curat ci pentru bogăţia cuprinsă în materialul lemnos oferit. S-a ajuns, în ROMÂNIA, la o exploatare de 3 hectare pe oră.
  Se încearcă o acţiune de vizualizare a zonelor forestiere afectate prin marcarea cu senzori de urmărire prin satelit, pentru prinderea şi pedepsirea aspră a infractorilor.
  Tăierea pădurilor aduce alunecări de terenuri, inundaţii, accentuarea căldurii vara şi secetă. Se poate trece la plantări de reîmpădurire cu banii din fondurile europene şi cu manopera noastră.


  (ANEXE) ÎN FIECARE MINUT, TERRA PIERDE 10 HECTARE DE PĂDURE !
  02.12.2011 |
  12 Comentarii
  În fiecare minut, Terra pierde 10 hectare de pădure! pădure, despădurire, defrişare, terra, ecologie, natură, copaci.
  Viteza cu care pădurile planetei sunt tăiate este într-o continuă accelerare, anual fiind despădurite 6,4 milioane de hectare, anunţă un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
  Cu toate acestea, Asia a câştigat teren în faţa altor continente datorită plantărilor masive de copaci ce au avut loc în China.
  Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul ONU a utilizat pentru prima oară sateliţii cu scopul de a carto


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version