Noaptea Muzeelor ramane un punct de interes in calendarul cultural al bucurestenilor, care, sambata, au format cozi de cativa metri in fata institutiilor muzeale, pentru a vizita gratuit expozitii si a asista la alte evenimente pregatite de aceste institutii, informeaza Mediafax.

Muzeul National de Istorie a RomanieiFoto: Hotnews

La Muzeul National al Taranului Roman, inainte de ora 18.00, bucurestenii s-au asezat intr-o coada ordonata, pentru a vizat expozitiile permanente ale institutiei, dar si cele temporare, precum "Pe urmele armenilor" si expozitia "Ion Anghel". Totodata, in curtea interioara a institutiei a fost organizata o proiectie de film documentar.

Muzeului National al Taranului Roman i-a facut concurenta Muzeul de Istorie Naturala "Grigore Antipa". Astfel, coada de persoane care asteptau sa viziteze expozitia temporara de paianjeni si scorpioi vii - 'Tesaturi periculoase' - se intindea pana aproape de vecinul sau, Muzeul Taranului Roman.

Multi dintre cei care asteptau sa intre la cele doua muzee s-au razgandit si au decis sa mearga la Muzeul National de Geologie, aflat in apropiere, unde asteptarea nu parea a fi la fel de mare. Aici, bucurestenii au putut pleca "In cautarea tarii de la capatul pamantului- Chile", dar au putut admira si expozitiile permanente si o serie de prezentari tematice.

Coborand pe Calea Victoriei, un alt punct de interes pentru impatimitii "noptii muzeelor" a fost si Muzeul National "George Enescu". Reprezentantii institutiei i-au asteptat pe bucuresteni cu muzica, arta vizuala si performance, toate incadrate in programul "Aeroportul artistic ONIRIA". Chiar daca prima ora de imbarcare era prevazuta la 19.30, oamenii s-au strans in fata cladirii inca de la 18.40, pentru a pleca in calatoria propusa de Muzeul "George Enescu".

Un alt magnet pentur bucuresteni, in Noaptea Muzeelor, a fost si Muzeul National de Arta al Romaniei. Bucurestenii au putut vizita, de la ora 19.00, Galeria Nationala si expozitiile temporare. MNAR s-a alaturat si protestului editiei din acest an a evenimentului si a organizat, sub titlul "Priveste arta, arta te priveste", un periplu mai putin obisnuit intr-o "galerie de neuitat". Aceasta galerie a cuprins ramele si soclurile unor lucrari care nu mai fac parte din patrimoniul MNAR, pentru ca "au plecat in urma unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile". Aceasta "galerie de neuitat" s-a aflat la parterul Galeriei Nationale a MNAR.

Vis-a-vis, la Biblioteca Centrala Universitara "Carol I", persoanele asezate la coada au fost asteptate cu tururi ghidate si o expozitie de arhitectura "Carte si machete. Teatru si coregrafie".

Anul acesta bucurestenii au fost atrasi si de lingourile de aur "standard", expuse intr-o caseta speciala, in holul sediului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cadrul evenimentului "Aur din Tezaur". Peste 500 de persoane au asteptat sa admire exponatele. In cadrul evenimentului, pe un ecran TV amplasat in exterior a putut fi vizionat un film documentar cu tema "Aurul romanesc si BNR", realizat cu sprijinul Televiziunii Romane.

Bucurestenii, veniti in numar mare si la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), si-au inceput "noaptea muzeelor" cu un recital de muzica usoara si populara, sustinut de copiii de la Centrul de Muzica din cadrul Centrului Cultural al Ministerului de Interne. Seara a continuat apoi cu un spectacol de balet, realizat de elevele Liceului de Coregrafie "Floria Capsali" si cu un concert de muzica vocala, sustinut de elevii de la Colegiul de Arte "Dinu Lipatti".

Ajuns in 2015 la a 11-a editie, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare si longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sarbatorit la nivel european.

Initiata de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, manifestarea atrage anual in Romania sute de mii de participanti. Noaptea Muzeelor are loc in fiecare an sambata, in jurul datei de 18 mai - Ziua Internationala a Muzeelor, sarbatoare instituita de International Council of Museums (ICOM).

Anul trecut, in Romania, la Noaptea Muzeelor au participat peste 150 de institutii muzeale si organizatii de cultura si educatie din aproximativ 50 de localitati.