Guvernul a aprobat miercuri cresterea numarului de specialisti cu atributii in ceea ce priveste analiza, investigarea si instrumentarea cazurilor de frauda. In acest sens, Executivul a aprobat, printr-o Hotarare, suplimentarea cu 60 a numarului de posturi din cadrul Ministerului Public. Aceste posturi sunt destinate inspectorilor antifrauda, care isi desfasoara activitatea prin detasare, in cadrul parchetelor, pe posturi de specialisti.

Detasarea in interes de serviciu a inspectorilor antifrauda se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii detasarii in functie, cu acordul acestora. Din cele 60 de posturi aprobate in plus, cinci vor reveni Directiei Nationale Anticoruptie si 10 posturi Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

In prezent, in cadrul Ministerului Public sunt 257 de posturi de specialisti care au fost ocupate prin detasarea inspectorilor antifrauda din cadrul Directiei de combatere a fraudelor, structura din cadrul Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF). Directia de combatere a fraudelor acorda suport tehnic de specialitate procurorului in efectuarea urmaririi penale in cauzele avand ca obiect infractiuni economico-financiare. In acest scop, inspectorii antifrauda din cadrul acestei directii sunt detasati in cadrul parchetelor, in conditiile legii, pe posturi de specialisti. (Art.3, alin 3 din OUG 74/2013 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala).

Cresterea numarului de posturi din Ministerul Public, destinate inspectorilor antifrauda, a fost aprobata de Guvern in conditiile in care din analiza activitatii inspectorilor antifrauda detasati deja pe posturi de specialist la parchete reiese faptul ca pe primul semestru al anului 2014 a rezultat un volum foarte mare de activitate, un numar mare de dosare economico-financiare. Dosarele economico-financiare au avut ca obiect indisponibilizarea unor bunuri in valoare totala de peste 1,5 miliarde de lei, iar cuantumul prejudiciilor stabilite de inspectorii antifrauda a fost de peste 4 miliarde de lei.

Hotararea aprobata astazi de Guvern are avizul favorabil al Consiliului Superior al Magistraturii.