UPDATE La iesirea din Institutul Cantacuzino, dupa o vizita de circa o ora si jumatate, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca, in opinia sa, acesta trebuie salvat si trebuie sa functioneze in continuare.

“Cum va functiona, vom vedea”, a spus seful statului, explicand ca “in viitorul destul de apropiat”, dupa ce se va intalni cu cei care pot propune solutii, le va prezenta.

“Este nevoie de toti actorii interesati si de o decizie politica”, a spus Klaus Iohannis.

“Simpla mutare de la un minister la altul nu este o solutie”, a apreciat seful statului, adaugand ca “daca vom sti ce vrem sa facem cu Institutul, vom gasi solutii”.

Intrebat daca va infiinta vreun for care sa analizeze problema, Klaus Iohannis a raspuns ca “nu este nevoie de noi comisii”, si ca aflat de la conducerea Institutului ca exista o comisie intermnisteriala ce nu s-a intrunit deloc in cele cateva luni de la infiintare.

Presedintele a explicat si ca, daca se va ajunge la concluzia ca situatia de la Cantacuzino este “o problema de interes national, vom pune pe masa CSAT aceasta problema”.

Seful statului a mai apreciat si ca o parte din activitatea institutului, legata de sanatatea publica, trebuie finantata din fonduri publice.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri dimineata, inainte de a vizita Institutul Cantacuzino, ca este "inadmisibil" ca acesta sa dispara.

"Nu am venit mai devreme pentru ca am vrut sa vad daca se rezolva problema. Am vazut ca nu se clarifica lucrurile si atunci am vrut sa vin personal sa discut cu conducerea, sa gasim solutii. Este inadmisibil sau exclus sa dispara institutul", le-a spus Iohannis angajatilor Institutului Cantacuzino cu ocazia vizitei pe care o face la institutie, potrivit Agerpres.

El a aratat ca este o mare problema daca specialistii pleaca si le-a transmis sa aiba "un pic de speranta si optimism".

Angajatii institutului s-au plans ca nu si-au primit salariile si i-au transmis sefului statului ca acesta ii determina sa nu isi piarda speranta.

Presedintele Klaus Iohannis viziteaza miercuri Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino".

Institutul Cantacuzino, unde lucreaza 486 de persoane, a trecut din toamna anului trecut de la Ministerul Sanatatii in coordonarea Ministerului Educatiei.

Situatia institutului este critica, tinand cont de faptul ca are datorii de aproximativ 5 milioane de euro, conturile blocate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, se confrunta cu sistarea productiei de vaccinuri si cu angajati care nu isi primesc salariile la timp.

Premierul Victor Ponta declara in urma cu o luna ca se cauta solutii in privinta situatiei de la Institutul Cantacuzino.

"In perioada imediat urmatoare incercam sa gasim solutii prin care sa indreptam ce s-a facut gresit in trecut. E o preocupare extrem de serioasa. Incercam sa gasim solutii in masura in care nu avem voie sa dam bani direct de la buget, pentru ca este ajutor de stat si in masura in care, din pacate, acolo nu s-au produs, desi sau investit bani publici, nu s-au produs vaccinuri omologate", a spus Ponta.

Pe 18 martie, peste 300 de angajati ai institutului au protestat in fata sediului Guvernului, nemultumiti de faptul ca nu si-au primit o parte din salariile pe ultimele trei luni si ca nu exista nicio perspectiva optimista in cazul institutiei.

"Din 17 septembrie exista o comisie interministeriala care, in sase luni, nu a gasit nicio solutie pentru rezolvarea situatiei institutului. Se tergiverseaza din partea Guvernului gasirea unor solutii concrete pentru salvarea institutului. Singurul lucru care s-a intamplat a fost trecerea institutului din coordonarea Ministerului Sanatatii in coordonarea MECS. Continuam formele de protest pana la gasirea unor solutii de salvare", declara presedintele Sindicatului TESA de la Institutul Cantacuzino, dr. Toader Marian.

"Solutia nu este numai de a protesta, solutia este de a restructura, de a relua licentele, pentru ca altfel nu va produce niciodata nimic, nu poti sa scoti bani daca nu produci. Ceea ce produci trebuie sa fie conform normelor europene. Restructurare inseamna ca oamenii care efectiv nu isi gasesc locul acolo si nu se incadreaza in fisa postului trebuie sa plece. Lucrul acesta trebuia sa se intample de foarte mult timp. Este o OUG pe care o discutam cu ei, este in curs de avizare pentru a sterge datoriile. Tocmai juristii imagineaza acum si o alta posibilitate", declara la acea data ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

El sustinea ca institutul ar fi trebuit sa treaca sub coordonarea Ministerului Educatiei inca din anul 2012 si ca situatia actuala este cauzata in mare masura de managementul defectuos.