Romania este gazda celei mai mari misiuni comerciale americane desfasurate vreodata pe teritoriul sau. 20 de companii - cele mai mari din domeniul IT - au venit in Romania impreuna cu Bruce Andrews, adjunctul Secretarului pentru Comert al SUA pentru discutii cu parteneri romani (companii si agentii guvernamentale). Scopul? Intarirea securitatii cibernetice a Romaniei, un aliat tot mai important in NATO pe masura ce Rusia devine un jucator tot mai imprevizibil. Bruce Andrews a explicat intr-un interviu pentru HotNews.ro de ce SUA vad Romania ca un lider regional in chestiunea securitatii cibernetice, dar si de ce piata autohtona e atractiva pentru companiile americane.

Bruce AndrewsFoto: Lucian Crusoveanu / Public Diplomacy Office

Rep.: De ce e Romania atat de importanta pentru companiile americane, in aceasta zona a securitatii cibernetice? La urma urmei, Romania e o piata mica in comparatie cu cea americana sau cu alte piete europene.

Bruce Andrews: Sunt patru motive importante. Primul: Romania are un sector al tehnologiei informatiilor si comunicatiilor impresionant si in crestere. Doi: Securitatea cibernetica este o problema fara frontiere. E o chestiune importanta pe tot globul, dar exista provocari anume in aceasta regiune. Trei: Statutul de membru al UE, iar Romania este un lider regional - la summitul de acum sunt prezente 11 tari din regiune. Apoi, companiile sunt direct interesate, unele companii de tehnologie au investit deja milioane de dolari si au mii de angajati in Romania - ele au recunoscut deja importanta pietei romanesti. Iar un al cincilea motiv este, cred, vigoarea aliantei si prieteniei dintre SUA si Romania, in conditiile in care o Romanie prospera si puternica este o prioritate importanta pentru SUA.

Rep.: Vom reveni la Romania ca lider regional. Dar spuneti-mi cum facut sa aduceti laolalta, la aceeasi masa, toti acesti giganti ai tehnologiei?

Bruce Andrews: De fapt, a fost foarte usor, in masura in care felul cum functioneaza misiunile noastre comerciale este urmatorul: anuntam public misiunea, informand ca oricine e interesat poate sa aplice. Au aplicat un numar foarte mare de companii - chiar nu am putut sa ii luam pe toti cu noi. Iar acest lucru s-a intamplat pentru ca sunt interesate de oportunitatea de a veni in aceasta misiune, sa vada ce se intampla in regiune, sa aiba intalniri cu guvernul Romaniei, cu firme romanesti. Deci a fost usor sa aducem companii. In plus, exista parteneriatul real cu guvernul Romaniei. Premierul Ponta a fost la Washington in februarie, cand s-a intalnit cu Secretarul Comertului, Penny Pritzker. Si am discutat despre continuarea discutiilor cu guvernul si mediul de afaceri din Romania, invitand totodata jucatorii regionali sa aiba o discutie extinsa la nivel regiune. Am inchegat o colaborare foarte buna.

Rep.: In Romania avem o problema in privinta cheltuielilor guvernamentale, cheltuielilor publice pentru software, hardware de securitate IT etc., facute in ultimii zece ani. Statul roman plateste foarte mult pentru asemenea contracte, dar avem in continuare probleme de interconectivitate intre institutii. La nivelul opiniei publice, persista senzatia ca toti acesti bani sunt cheltuiti de dragul de a-i cheltui. Cand ati discutat cu ministrii, agentiile guvernamentale, partenerii din Romania, ati simtit ca sunt intr-adevar dornici sa imbunatateasca aceste servicii? Sau doar ca se simt obligati sa faca astfel de parteneriate?

Bruce Andrews: Nu am avut discutii la acest nivel, dar ce pot spune este ca un beneficiu al afacerilor cu companiile americane este acela ca sunt foarte competitive in termeni de competitivitate si pret. Un altul - sunt foarte transparente in privinta interactiunii cu guvernele. Nu discutam aceste lucruri anume, pentru ca acestea sunt mai degraba discutii de piata intre guverne si companii. Dar acestea sunt toate companii experimentate care fac afaceri cu un numar de guverne din toata lumea. In astfel de misiuni, traversam un proces in care ne uitam la toate companiile interesate, iar acestea trebuie sa contribuie la misiunea comerciala prin inalta calitate si valoare.

Rep: Pe langa agentiile de stat si guvern, ati primit feedback pozitiv din partea companiilor romanesti, in urma contactelor pe care le-ati avut? Sunt ele dornice sa coopereze cu companiile americane participante?

Bruce Andrews: Am stabilit peste 500 de intalniri intre cele 20 de companii care participa si guvernul roman, companii romanesti si regionale. Pana acum a trecut o zi, dar feedback-ul pe care l-am primit de la companiile americane este ca au avut discutii excelente. Ele incearca sa inteleaga piata, sa identifice parteneriate, companiile cu care sa lucreze. Feedback-ul primit a fost foarte bun. Nu pot vorbi din punct de vedere al afacerilor romanesti, eu personal nevorbind cu niciuna dintre companii, dar pot spune ca nivelul de entuziasm este foarte mare - doar faptul ca am stabilit 500 de intalniri dovedeste nivelul real de interes din partea tuturor.

Rep.: Ati pus in evidenta nevoia de intarire a securitatii cibernetice in ambele tari, dar si la nivel NATO. Care sunt, din acest punct de vedere, principalele zone in care Romania este in urma, in care lucrurile pot fi imbunatatite?

Bruce Andrews: N-as spune ca Romania este in urma. Cred ca provocarea securitatii cibernetice este ca exista atat de multe amenintari - entitati criminale, spionaj corporatist, entitati de stat - incat nimeni nu este pe deplin protejat. Noi, in SUA, depunem eforturi mari de protectie atat la nivel de guvern, cat si pentru infrastructura critica, retelele private. Nu este o problema de "a ramane in urma", este o problema cu care se confrunta toata lumea, o problema importanta si care credem ca va persista in viitorul previzibil, cu atat mai mult cu cat este in continua crestere numarul oamenilor care intra in lumea conectata - avem mai multe mijloace de conectare, casele noastre, infrastructura noastra critica sunt tot mai integrate cu lumea online. Deci va ramane o provocare pentru toti si este una importanta prin modul cum ne afecteaza. Luati romanul mediu - curentul electric de acasa, contul bancar unde-si pune banii, toate aceste lucruri sunt legate de lumea online. Deci dorim sa ne asiguram ca cetatenii si guvernele sunt protejati in mod adecvat.

Rep.: Ati vorbit mai devreme despre Romania ca lider regional in securitate cibernetica. De ce Romania? De ce nu Polonia, care e mult mai mare? De ce nu alte tari care au aderat inaintea Romaniei la NATO, ca Cehia sau Ungaria?

Bruce Andrews: Toate aceste tari au punctele lor tari, sunt implicate activ. Dar ce pot spune este ca premierul Ponta si-a manifestat in mod activ interesul fata de acest domeniu, si-a exprimat dorinta ca Romania sa fie lider in acest caz. Si, lucrand cu ministrul pentru Societatea Informationala, a fost foarte entuziasmat sa se implice in aceste lucruri. Nu e nevoie sa fie un singur lider, dar ei au recunoscut importanta acestei chestiuni si au dorit sa se implice, sa colaboram, sa adaugam acest element al relatiilor strategice la relatiile noastre economice.

Rep.: Ati mentionat mai devreme ca ne confruntam cu amenintari nu doar din partea criminalilor cibernetici, ci si din partea unor state. Si stim ca, in ultimele luni, au existat unele atacuri provenind din Rusia asupra unor site-uri guvernamentale europene, chiar si site-ul Casei Albe. Este proximitatea Rusiei un factor pentru ca Romania sa-si asume, sa declare si sa-si doreasca sa fie un lider regional in domeniul securitatii cibernetice?

Bruce Andrews: Aici vecinatatile sunt complicate, stiti multele provocari din aceasta regiune. Dar ce pot sa spun e ca Romania nu e deloc unica - asa cum nu e nicio tara din regiune. Dupa cum ati spus, SUA se confrunta la randul sau cu provocari din partea multor tari - din toata lumea, nu doar din aceasta regiune. Securitatea cibernetica este o problema majora pentru toate tarile din lume. Si nu dorim sa ne concentram asupra surselor atacurilor, ci sa ne aparam, sa vedem care sunt cele mai bune tehnologii si cei mai buni oameni care sa le foloseasca pentru a proteja mai bine cetatenii si retelele noastre.

Rep.: Romania este stat-lider in asigurarea securitatii cibernetice pentru Ucraina, un rol decis la summitul NATO de anul trecut. Cum vedeti colaborarea Romaniei cu SUA, in aceasta chestiune anume?

Bruce Andrews: Nu stiu foarte multe, pentru ca Departamentul de Comert se ocupa mai degraba cu partea comerciala, decat cu cea strategica si militara. Am discutat cu ministrul Afacerilor Externe si l-am intrebat despre acest lucru ieri. El a explicat toate eforturile depuse de Romania in aceasta capacitate, in relatia cu Ucraina. Dar trebuie sa admit ca nu stiu foarte multe in aceasta privinta.

Rep.: In discursul pe care l-ati tinut ieri la Parlament, ati vorit despre nationalismul si protectionismul digital. Aveti semnale ca in Romania poate aparea un astfel de comportament, economic sau politic?

Bruce Andrews: Vorbeam la modul general. Am vazut exemple in acest sens pe tot mapamondul - ceea ce incearca sa faca guvernul chinez cu legislatia bancara, sau comentariile unor comisari europeni care doresc sa reglementeze anume companiile americane, nu din cauza produselor si serviciilor lor, ci pentru locul de provenienta. Ce am incercat sa spun - si acesta trebuie sa fie un semnal pentru toate tarile, nu doar pentru Romania - este ca cea mai buna cale de a promova inovatia este un sistem deschis si primitor. Daca incepi sa discriminezi in functie de tara de provenienta...

Sa va dau un exemplu: compania romaneasca Bitdefender. Nu veti dori sa va confruntati cu o situatie in care Bitdefender sau o alta companie aude de la o alta tara: "vrem sa excludem companiile romanesti pentru ca vrem sa se vanda produsele noastre pe piata interna". Mai ales in domeniul securitatii cibernetice, avem nevoie sa dezvoltam cele mai bune tehnologii, sa lasam sa functioneze competitia. Companii precum Bitdefender ies in evidenta cu aceste produse foarte inovative si nu trebuie discriminate doar pe criteriul provenientei lor. Si vorbesc despre un fenomen global, la care trebuie sa fie atenta fiecare piata. Nu trebuie sa existe discriminare bazata pe tara de provenienta. Important este sa vedem care este cel mai bun produs pentru consumatori.

Rep.: Ati avut senzatia ca poate aparea un astfel de comportament aici, in Romania?

Bruce Andrews: Nu a fost nimic specific legat de Romania. Important e ca Romania este membru UE si cred ca veti avea o discutie ca parte a pietei digitale unice. Piata digitala unica este o mare oportunitate pentru UE, care ar crea mai multa deschidere, iar eliminarea barierelor intre tari este un lucru foarte bun. Dar nu dorim ca acest lucru sa se transforme.... am vazut planuri cum ca s-ar intentiona discriminarea companiilor din America doar pentru ca sunt din America.

Rep.: Maine (azi - n.red.) va fi lansat proiectul-pilot al Centrului de inovare in domeniul securitatii cibernetice in Bucuresti. Ce inseamna mai precis, ce va face?

Bruce Andrews: Va fi un centru sustinut impreuna de Agentia de Comert si Dezvoltare a SUA. Va fi un parteneriat cu guvernul roman pentru dezvoltarea tehnologiilor de securitate cibernetica, care sa faca simulari, sa pregateasca oameni, sa aduca partile laolalta. Deoarece, la urma urmei, securitatea cibernetica nu e un lucru pe care un guvern sa-l rezolve singur, cinstit vorbind nici toate guvernele impreuna nu-l pot rezolva. Deci existenta acestei colaborari intre sectorul privat si cel guvernamental este esentiala pentru a raspunde nevoilor de securitate cibernetica. Va fi un hub, un loc pentru guvernul roman si pentru sectorul privat sa lucreze impreuna in incercarea de a imbunatati viata si protectia tuturor romanilor.

Rep.: Cine va conduce acest centru? Cine va avea acces la rezultatele acestui centru - si guvernul, si companiile private?

Bruce Andrews: Nu stiu exact structura de management, ci doar structura generala. Voi afla mai multe maine dimineata si va vom prezenta aceste informatii.

Rep.: Cand va fi incheiat proiectul-pilot, cum va arata implicarea SUA in acest centru de inovatie?

Bruce Andrews: Va fi un loc unde sectorul public si cel privat sa lucreze impreuna. Securitatea cibernetica este un domeniu unde dezvoltarea va continua, mai ales ca tot mai multi oameni devin tot mai legati de lumea conectata.

Rep: Ultima mea intrebare este legata de hackerii romani, care erau notorii in SUA, cel putin asa reiesea din media americane. Vedeti o scadere a numarului de activitati criminale in acest domeniu, in SUA?

Bruce Andrews: Trebuie sa recunosc ca nu stiu. Una dintre marile provocari ale securitatii cibernetice este ca nu stii tot timpul ce se intampla. Nu am personal raspunsul la aceasta intrebare - dar de aceea suntem aici, sa construim un aparat defensiv. Unul dintre ministrii cu care m-am intalnit ieri a aratat ca in sectorul IT&C sunt tineri romani foarte inteligenti si ca este dorita atragerea lor in economie intr-un mod pozitiv. Cred ca exista, de fapt, o mare oportunitate in atragerea tinerilor, in educarea lor in domeniul tehnologiei informatiilor si al securitatii cibernetice, deoarece acestea sunt zone in crestere si va exista o cerere mare de oameni talentati, multi ani de acum inainte. E o lipsa mare de oameni cu abilitati in domeniu - problema cu care ne confruntam si in SUA, unde efectiv nu avem suficienti oameni.

Iar in ce ii priveste pe tinerii hackeri, e bine sa-i aducem din partea intunecata in partea curata a industriei.

Context:

Summitul este organizat de Ministerul pentru Societatea Informationala, Departamentul Comertului al SUA si Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti. Evenimentul dureaza trei zile si se desfasoara la Palatul Parlamentului.

La evenimentul care incepe luni sunt invitate 17 state din Europa Centrala si de Sud-Est pentru a-si prezenta "politicile in domeniul securitatii cibernetice", a aborda "tematici precum amenintarile si vulnerabilitatile cibernetice" si a identifica "oportunitati pentru colaborare internationala si regionala".

La summit vor participa companii si oficiali guvernamentali, specialisti in domeniul securitatii cibernetice din mediul public si privat din Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Statele Unite ale Americii si Romania.

In aceeasi perioada, Departamentul Comertului al SUA si Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti deruleaza la Bucuresti o misiune comerciala pentru a prezenta cele mai noi solutii pe care companiile americane le pot oferi in acest domeniu. Printre companiile americane prezente se numara giganti ai IT-ului mondial precum Cisco Systems, Hewlett Packard, IBM, Lockheed Martin, Microsoft, Oracle.