Seful diplomatiei romane va prezenta evaluarea Romaniei privind dezvoltarile de securitate din vecinatatea estica si sudica a Aliantei la un summit din Antalya, informeaza MAE.

Bogdan AurescuFoto: TNB

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, in perioada 13-14 mai 2015, la reuniunea ministrilor de externe din statele membre NATO, care va avea loc in Antalya (Turcia).

"In cadrul reuniunilor prilejuite de summit-ul ministerial din Antalya, seful diplomatiei romane va prezenta evaluarea Romaniei privind dezvoltarile de securitate din vecinatatea estica si sudica a Aliantei, cu accent asupra necesitatii continuarii masurilor Aliate de reasigurare si adaptare, dar si asupra sporirii cooperarii cu partenerii", se arata intr-un comunicat al ministerului de externe.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va evidentia elementele de pozitionare a tarii noastre in pregatirea Summit-ului NATO din Polonia, din 2016.

Astfel, agenda reuniunilor in formatul Consiliului Nord-Atlantic, la care a fost invitata si Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, se va concentra asupra provocarilor de securitate din vecinatatea estica si sudica.

In cadrul discutiilor vor fi evaluate posibilitatile Aliantei de continuare a adaptarii si de sporire a cooperarii si coordonarii cu UE, ca raspuns la evolutiile recente in materie de securitate.

Situatia de securitate din Ucraina si impactul asupra securitatii euro-atlantice vor fi analizate in cadrul Comisiei NATO-Ucraina, in acelasi format urmand sa fie discutate si progresele inregistrate pe segmentul cooperarii consolidate intre Alianta Nord-Atlantica si Ucraina.

Reuniunea in format Resolute Support Mission (RSM Afganistan) va oferi prilejul unei treceri in revista a procesul de tranzitie politica din Afganistan, precum si a situatiei de securitate din tara si din regiune. In marja reuniunii ministeriale, seful diplomatiei romane va avea intrevederi bilaterale cu omologi din state membre NATO si partenere, mai scrie sursa citata.