Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant ii cere Executivului sa aprobe cat mai repede Hotararea de Guvern ce reglementeaza decontarea navetei profesorilor. FSLI critica declaratiile vicepresedintelui PNL Raluca Turcan, potrivit carora decontarea abonamentelor se va face numai de aici inainte de catre autoritatile locale, ceea ce ar duce la intarzieri la plata. Intr-un comunicat remis HotNews.ro, sindicalistii sustin ca obligarea primariilor sa introduca in bugetele locale sumele destinate decontarilor va duce la inlaturarea intarzierilor.

Controlor care numara biletele pasagerilorFoto: Agerpres

"Avand in vedere informatiile incorecte aparute in spatiul public in ultimele zile, prin declaratia unui membru marcant al Opozitiei, cu privire la decontarea navetei personalului didactic, informatii care au creat confuzie in sistemul de invatamant, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant solicita urgentarea aprobarii de catre Guvernul Romaniei a normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta la si de la locul de munca a cadrelor didactice si personalului didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat", sustine FSLI, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Astazi, 12 mai 2015, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant afirma intr-un comunicat ca "dreptul personalului didactic de a beneficia de decontarea cheltuielilor pe mijloacele de transport in comun, de catre administratia locala, a fost reglementat inca din anul 1997, prin art. 104 alin. (3) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic care stipula: '(3) Personalului didactic titular din mediul rural, care nu dispune de locuinta si caruia nu i se poate oferi locuinta corespunzatoare in localitatea unde are postul didactic, i se vor deconta de catre administratia locala cheltuielile pe mijloacele de transport in comun, la si de la locul de munca.'"

"Este adevarat ca problemele cele mai mari in ceea ce priveste decontarea navetei au aparut dupa intrarea in vigoare a Legii nr.1/2011, lege marca 'PDL' adoptata prin angajarea raspunderii in Parlament. Prin Legea nr.1/2011 s-a eliminat procedura de decontare a navetei existenta in Legea nr. 128/1997, dar s-a pastrat obligativitatea decontarii navetei din cheltuielile complementare asigurate din bugetele locale, reglementare care nu a fost respectata de multe consilii locale", sustin sindicalistii.

FSLI precizeaza ca in urma acordului semnat pe 27 octombrie 2014 intre Guvernul Romaniei si federatiile sindicale din invatamant, "prin OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice, s-a consacrat obligatia autoritatilor administratiei publice locale de a cuprinde in bugetul local sumele destinate decontarii cheltuielilor pentru naveta la si de la locul de munca a cadrelor didactice si personalului didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat, din unitatile de invatamant special si din centrele judetene de resurse si asistenta educationala, care nu dispun de locuinta in localitatea unde au postul. Finantarea acestor cheltuieli se va face din veniturile proprii ale bugetelor locale si din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale."

Sindicalistii isi exprima convingerea ca "adoptarea hotararii de guvern de aprobare a normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat, in forma discutata de MECS si MDRAP cu reprezentantii federatiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate invatamant preuniversitar, va conduce la inlaturarea dificultatilor de decontare a cheltuielilor de naveta, cu care se confrunta personalul didactic si didactic auxiliar care face naveta la si de la locul de munca".

Citeste si: