UPDATE Ministerul Educatiei, Biserica Catolica din Romania si Secretariatul de Stat pentru Culte au incheiat un protocol cu privire la predarea religiei in scoala. Documentul este similar celui semnat cu Biserica Ortodoxa Romana, anul trecut. Si aici, pentru a te angaja profesor de Religie ai nevoie de “avizul scris al episcopului diecezan”, iar refuzul acordarii avizului necesita doar “o motivare temeinica”. O alta prevedere mentinuta din acordul cu BOR si care a generat numeroase critici anul trecut este urmatoarea: reprezentantii Bisericii Catolice pot sa mearga, ca invitati, in inspectie scolara la religie.

Sorin Cimpeanu, IPS Ioan Robu si Victor Opaschi, asistati de Romeo Mosoiu si Gigel Paraschiv la semnarea protocoluluiFoto: edu.ro
  • La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Educatiei ne-a transmis documentul si a precizat ca "mai sunt in pregatire inca patru astfel de parteneriate, respectiv cu Biserica Crestina dupa Evanghelie, Biserica Adventista, Biserica Baptista si Cultul Evanghelic (Biserica Luterana)"

Ministerul Educatiei, Biserica Catolica din Romania si Secretariatul de Stat pentru Culte au semnat luni, 11 mai 2015, la sediul Ministerului, un protocol cu privire la predarea religiei (cultul romano-catolic de limba romana, romano-catolic de limba maghiara si greco-catolic) in scoala si la organizarea invatamantului teologic catolic. Incheierea acestui acord a fost anuntata de Conferinta Episcopilor din Romania, precum si de Ministerul Educatiei. Conferinta Episcopilor din Romania sustine intr-un comunicat citat de Agerpres ca actul "are ca scop actualizarea si completarea Protocolului din 1993, precum si celelalte protocoale in vigoare".

Ministerul Educatiei a anuntat, fara a publica initial protocolul, ca "documentul a fost semnat de ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Mihai Cimpeanu, IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti si Presedinte al Conferintei Episcopilor din Romania si Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi".

"Protocolul este similar in materie de prevederi, drepturi si obligatii cu cele semnate de Ministerul Educatiei si Biserica Ortodoxa Romana (2014), Sinodul Bisericii Reformate din Romania si Biserica Unitariana din Transilvania (2015). In spiritul deschiderii si al angajamentelor asumate public, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice va semna parteneriate de colaborare in domeniul invatamantului cu toti reprezentantii cultelor oficial recunoscute in Romania", se arata in comunicatul Ministerului Educatiei, trimis HotNews.ro.

Ce prevede protocolul transmis de Ministerul Educatiei la solicitarea HotNews.ro: Ca si la documentul incheiat cu BOR, profesorii de Religie au nevoie de avizul episcopului diecezan, reprezentantii Bisericii Catolice pot participa la inspectii scolare

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Educatiei ne-a transmis o copie a protocolului incheiat ieri cu Biserica Catolica si cu Secretariatul de Stat pentru Culte. De asemenea, Ministerul Educatiei a precizat pentru HotNews.ro "ca pe langa cele deja semnate, mai sunt in pregatire inca patru astfel de parteneriate, respectiv cu Biserica Crestina dupa Evanghelie, Biserica Adventista, Biserica Baptista si Cultul Evanghelic (Biserica Luterana)".

Protocolul respecta atat structura, cat si prevederile documentului incheiat anul trecut intre Ministerul Educatiei si Biserica Ortodoxa. Si aici, pentru a te angaja profesor de Religie ai nevoie de “avizul scris al episcopului diecezan”, iar refuzul acordarii avizului necesita doar “o motivare temeinica”. De avizul autoritatii bisericesti ai nevoie si daca vrei sa ocupi o functie de conducere in scolile catolice.

O alta prevedere pastrata din documentul cu BOR si care a generat numeroase critici anul trecut este urmatoarea: reprezentantii Bisericii Catolice pot sa mearga, ca invitati, in inspectie scolara pe religie.

Descarca de aici protocolul

Primul capitol al protocolului se refera la "Predarea disciplinei religie" si prevede urmatoarele:

  • Art. 1 Unitatile de invatamant preuniversitar au obligatia legala de a asigura respectarea convingerilor si a valorilor religioase.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Unitatile de invatamant preuniversitar au obligatia legala de a asigura respectarea convingerilor, a valorilor si a simbolurilor religioase.
  • Art. 2 Programele scolare pentru disciplina religie, cultul catolic, de ambele rituri, in limba romana sau limba maghiara, se elaboreaza de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, in colaborare cu comisia pentru invatamant din cadrul Bisericii Catolice si cu Secretariatul de Stat pentru Culte si sunt aprobate conform legii.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Programele scolare pentru disciplina religie - cultul ortodox se elaboreaza de catre Ministerul Educatiei Nationale in colaborare cu Patriarhia Romana si cu Secretariatul de Stat pentru Culte si sunt aprobate conform legii.
  • Art. 3 Manualele de religie, cultul catolic, de limba romana sau maghiara, sunt avizate de Conferinta Episcopilor din Romania/Sinodul Bisericii Romane Unite si sunt aprobate conform legii.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Manualele de religie - cultul ortodox sunt avizate de Patriarhia Romana si se aproba conform legii
  • Art. 4 (1) Incadrarea personalului didactic pe catedre de religie, cultul catolic, in unitati de invatamant preuniversitar se face cu avizul scris al episcopului diecezan.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Incadrarea personalului didactic pe catedre de religie - cultul ortodox in unitati de invatamant preuniversitar se face cu avizul scris (binecuvantarea) al chiriarhului.
  • (2) Refuzul acordarii avizului de catre episcopul diecezan se comunica in scris solicitantului, cu o motivare temeinica.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Refuzul acordarii avizului scris (binecuvantarii) al chiriarhului se comunica in scris solicitantului si trebuie sa fie motivat temeinic.
  • (3) Retragerea avizului scris de catre episcopul diecezan se face pentru abateri grave de la doctrina sau morala cultului catolic.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Retragerea avizului scris (binecuvantarii) al chiriarhului se face pentru abateri grave de la doctrina sau morala cultului.
  • (4) Retragerea motivata a avizului de catre episcopul diecezan se comunica in scris atat cadrului didactic, cat si unitatii de invatamant preuniversitar unde acesta este incadrat, ducand la incetarea de drept a contractului individual de munca, conform Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor si Codului muncii (art 60-61). Angajatorul are obligatia ca in termenul legal sa emita decizia de incetare a contractului individual de munca.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Retragerea motivata a avizului scris (binecuvantarii) al chiriarhului se comunica in scris unitatii de invatamant preuniversitar si duce la incetarea de drept a contractului individual de munca, conform Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor si Codului muncii. Angajatorul are obligatia ca in termenul legal sa emita decizia de incetare a contractului individual de munca.
  • Art. 5 In vederea perfectionarii actului educational si pentru o implementare eficienta a cooperarii in domeniul invatamantului religios si teologic catolic preuniversitar, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice/Inspectoratele Scolare Judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, pe de o parte, si Diecezele/Eparhiile catolice, pe de alta parte, isi vor comunica reciproc, ori de cate ori este nevoie, rapoarte de evaluare proprie asupra aspectelor reglementate, de prezentul protocol, cu propuneri de imbunatatire a invatamantului religios si teologic catolic preuniversitar.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: In vederea perfectionarii actului educational si pentru o implementare eficienta a cooperarii in domeniul invatamantului religios si teologic ortodox preuniversirar, Ministerul Educatiei Nationale/Inspectoratele Scolare Judetene/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, pe de o parte si Patriarhia Romana/centrele eparhiale, pe de alta parte, isi vor comunica reciproc, semestrial si ori de cate ori este nevoie, rapoarte de evaluare proprie asupra aspectelor reglementate de prezentul protocol, cu propuneri de imbunatatire a invatamantului religios si teologic ortodox preuniversitar.
  • Art. 6 Episcopul diecezan, in cadrul institutional propriu, numeste prin decret episcopal o persoana competenta, cu pregatire corespunzatoare, ca inspector diecezan pentru scoli. Acesta va colabora cu inspectorul de religie din Inspectoratul Scolar Judetean/Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISJ/ISMB) in toate problemele legate de predarea religiei catolice in scoala.
  • Art. 7 La actiunile de inspectie scolara, care vizeaza activitati din domeniul reglementat de prezentul protocol, pot participa si reprezentantii Bisericii Catolice, cu statut de invitat.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Reprezentantii Patriarhiei Romane / ai centrelor eparhiale pot participa cu statut de invitat la activitatile de inspectie scolara.

Capitolul II: Organizarea invatamantului teologic catolic (cultul greco-catolic si romano-catolic, de limba romana si maghiara), la nivel preuniversitar si universitar

A. Invatamantul preuniversitar teologic catolic

  • Art. 8 Invatamantul preuniversitar teologic catolic face parte din invatamantul liceal, filiera vocationala.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Invatamantul teologic ortodox preuniversitar este invatamant vocational, cu durata scolarizarii 4 ani.
  • Art.9 Unitatile de invatamant preuniversitar teologic catolic se infiinteaza la solicitarea cultului catolic, cu respectarea procedurilor legale.
  • Art. 10 Unitatile de invatamant preuniversitar teologic catolic pot functiona fie ca unitati de sine statatoare, fie ca parti componente ale unor unitati de invatamant mai mari, cu mai multe niveluri, filiere, profiluri si specializari.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: In cadrul unitatilor de invatamant teologic preuniversitar pot functiona mai multe profiluri si specializari, potrivit prevederilor legale.
  • Art. 11 Proiectul planului de scolarizare pentru unitatile de invatamant preuniversitar teologic catolic se elaboreaza, anual, de catre unitatea de invatamant, conform legii, dupa consultarea prealabila a autoritatii bisericesti competente (episcopul diecezan sau, dupa caz, reprezentantul congregatiei/asociatiei catolice) si se aproba conform legislatiei in vigoare.
  •  Art. 12 Planurile-cadru si programele pentru invatamantul preuniversitar teologic se elaboreaza de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, in colaborare cu comisia pentru invatamant din cadrul Bisericii Catolice.
  • Art.13 Programul liturgic din zilele de sarbatoare (conform calendarului catolic/greco-catolic), precum si cel din ziua patronului spiritual al unitatii de invatamant face parte din pregatirea moral-spirituala a elevilor.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Programul liturgic din zilele de sarbatoare din calendarul crestin ortodox, precum si cel din ziua ocrotitorului scolii, este parte a pregatirii practice de specialitate a elevilor din invatamantul teologic ortodox preuniversitar.
  • Art.14 (a) Incadrarea personalului didactic din unitatile de invatamant preuniversitar teologic catolic se realizeaza potrivit reglementarilor legale, cu avizul scris al autoritatii bisericesti competente (episcopul diecezan sau, dupa caz, reprezentantul congregatiei/asociatiei catolice).
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Incadrarea personalului didactic in unitatile de invatamant teologic ortodox preuniversitar se realizeaza potrivit reglementarilor legale, cu avizul scris (binecuvantarea) al chiriarhului.
  • (b) Ocuparea functiilor de conducere din unitatile de invatamant preuniversitar catolic se face in acord cu prevederile legale, cu avizul prealabil, acordat in scris, al autoritatii bisericesti competente.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Ocuparea functiilor de conducere in invatamantul teologic ortodox preuniversitar se face in acord cu prevederile legale si cu avizul scris (binecuvantarea) al chiriarhului.
  • (c) In unitatile de invatamant teologic preuniversitar catolic, poate exista un cadru didactic, de regula, preot, care indeplineste functia de indrumator spiritual.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: In statele de functii ale personalului didactic din facultatile sau departamentele de teologie ortodoxa pot fi prevazute si posturi pentru preoti duhovnici (indrumatori spirituali), cu respectarea autonomiei universitare.
  • Art. 15 Structura examenului de certificare a competentelor profesionale pentru absolventii invatamantului teologic (indiferent de specializare) se stabileste prin ordin al Ministrului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, dupa consultarea, in prealabil, a autoritatii bisericesti competente.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Structura examenului de certificare a competentelor profesionale ale absolventului de invatamant teologic ortodox preuniversitar se stabileste prin ordin al ministrului educatiei nationale, dupa consultarea Patriarhiei Romane.
  • Art. 16 Biserica si institutiile ei (congregatii, asociatii etc) isi pastreaza dreptul de proprietate asupra tuturor bunurilor mobile si imobile, care sunt destinate procesului de invatamant si sunt proprietatea acestora.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Biserica isi pastreaza dreptul de proprietate asupra tuturor bunurilor mobile si imobile care sunt destinate procesului de invatamant si sunt in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane. Pentru administrarea acestora de catre universitati se incheie un contract de folosinta gratuita.
  • Art. 17 Regulamentele de organizare si functionare ale unitatilor de invatamant catolic vor avea avizul episcopului diecezan sau al autoritatii bisericesti competente.

B. Invatamantul universitar teologic catolic

  • Art. 18 Din ratiuni de ordin social-misionar si pastoral-canonic, facultatile de teologie catolica si departamentele de teologie catolica (din cadrul altor facultati cu domenii inrudite) se infiinteaza, se restructureaza in alte forme de invatamant superior, isi restrang activitatea sau intra in lichidare potrivit prevederilor legale in vigoare, la solicitarea autoritatii bisericesti competente, cu aprobarea Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, a Senatului Universitatii si cu respectarea autonomiei universitare.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Din ratiuni de ordin social-misionar si pastoral-canonic, facultatile de teologie ortodoxa si departamentele de teologie ortodoxa (din cadrul altor facultati cu domenii inrudite) se infiinteaza, se restructureaza in alte forme de invatamant superior, isi restrang activitatea sau intra in lichidare potrivit prevederilor legale in vigoare, la solicitarea chiriarhului aprobata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si de Senatul universitatii, cu respectarea autonomiei universitare.
  • Art. 19 In cadrul institutiilor catolice de invatamant universitar, se infiinteaza si se organizeaza programe de studii in conformitate cu prevederile legale in vigoare, pe baza avizului scris al autoritatii bisericesti competente. Programele de studii se organizeaza la nivel de licenta, master si doctorat, cu respectarea autonomiei universitare.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: In cadrul acestor institutii teologice de invatamant superior se infiinteaza si se organizeaza programe de studii in conformitate cu prevederile legale in vigoare, pe baza avizului scris al Patriarhiei Romane. Programele de studii se organizeaza la nivel de licenta, master si doctorat, cu respectarea autonomiei universitare.
  • Art. 20 (1) Cifra de scolarizare pentru anul I, specializarea Teologie Pastorala, se stabileste anual de catre autoritatea bisericeasca si universitate, comunicandu-se ulterior Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Planul de scolarizare pentru celelalte specializari este stabilit, de comun acord, intre autoritatea bisericeasca competenta si institutiile de invatamant superior, in limita cifrei de scolarizare aprobata de MECS, cu respectarea capacitatii de scolarizare, stabilita conform legii.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Necesarul de scolarizare pentru anul I, specializarea Teologie Pastorala, este stabilit anual de catre Patriarhia Romana si se comunica Ministerului Educatiei Nationale, iar necesarul de scolarizare pentru celelalte specializari este stabilit, de comun acord, de Patriarhia Romana si institutiile de invatamant superior, in limita cifrei de scolarizare aprobata de Guvern, cu respectarea capacitatii de scolarizare stabilita conform legii.
  • (2) Admiterea in facultatile de teologie catolice si durata studiilor vor respecta reglementarile din invatamantul superior de stat, cu pastrarea specificului bisericesc, care presupune ca durata specializarii Teologie Pastorala, pentru studii universitare de licenta, sa fie de patru ani.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Admiterea in aceste facultati si durata studiilor vor respecta reglementarile din invatamantul superior de stat, cu pastrarea specificului bisericesc, care presupune ca durata specializarii Teologie Pastorala, pentru studii universitare de licenta, sa fie de patru ani.
  • (3) Conform normelor Dreptului canonic al Bisericii  Romano-Catolice si Greco-Catolice, formarea integrala a viitorilor preoti presupune, pe langa formarea intelectuala, realizata in facultati de teologie, si o formare umana, spirituala si pastorala. Durata studiilor va respecta reglementarea invatamantului de stat, cu pastrarea specificului bisericesc.
  • (4) Inscrierea la facultatile de teologie catolica, la specializarea teologie romano-catolica pastorala si teologie greco-catolica, se face pe baza legislatiei in vigoare si cu avizul scris al autoritatii bisericesti competente.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Inscrierea la facultatile de teologie ortodoxa se face pe baza avizului scris (binecuvantarii) al chiriarhului.
  • (5) Retragerea avizului scris al autoritatii bisericesti competente se aplica studentilor care se fac vinovati de abateri grave de la morala si doctrina cultului, dupa consultarea consiliului facultatii de teologie. In aceste situatii, exmatricularea studentilor va fi pusa in aplicare de catre conducerea universitatii/institutului.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Retragerea avizului scris (binecuvantarii) al chiriarhului se aplica studentilor care se fac vinovati de abateri grave de la morala si doctrina cultului, dupa consultarea consiliului facultatii de teologie. In aceste situatii, exmatricularea studentilor va fi pusa in aplicare de catre conducerea universitatii.
  • Art. 21 Ocuparea posturilor de conducere / a unui post didactic in cadrul facultatilor de teologie catolica, de limba romana sau maghiara, se face cu avizul scris al autoritatii bisericesti competente, cu respectarea cerintelor stabilite de MECS.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Ocuparea unui post didactic in cadrul unei facultati sau departament de teologie ortodoxa se face cu avizul scris (binecuvantarea) al chiriarhului.
  • Art. 22 In cazul retragerii avizului scris al autoritatii bisericesti competente, ca urmare a unor abateri doctrinare, liturgice, morale sau canonice, cadrul didactic respectiv pierde dreptul de a preda sau, dupa caz, de a ocupa o functie de conducere intr-o facultate de teologie catolica. Acest demers necesita consultarea Consiliului facultatii/ a Comisiei etice a facultatii.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: In cazul retragerii avizului scris (binecuvantarii) al chiriarhului, ca urmare a unor abateri doctrinare (dogmatice), liturgice, morale sau canonice, cadrul didactic respectiv pierde dreptul de a mai preda sau, dupa caz, de a mai ocupa o functie de conducere (decan si prodecan) intr-o facultate de teologie ortodoxa.
  • Art. 23 In statele de functii ale personalului didactic din facultatile sau departamentele de teologie catolica, pot fi prevazute si posturi pentru preoti duhovnici / indrumatori spirituali /personal formativ in domeniul educatiei spirituale si psihologice, cu respectarea autonomiei universitare.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: In statele de functii ale personalului didactic din facultatile sau departamentele de teologie ortodoxa pot fi prevazute si posturi pentru preoti duhovnici (indrumatori spirituali), cu respectarea autonomiei universitare.
  • Art. 24 Biserica isi pastreaza dreptul de proprietate asupra tuturor bunurilor mobile si imobile care sunt destinate procesului de invatamant si sunt proprietatea Bisericii Catolice. Pentru folosirea acestora de catre universitati se incheie contract de folosinta gratuita.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Biserica isi pastreaza dreptul de proprietate asupra tuturor bunurilor mobile si imobile care sunt destinate procesului de invatamant si sunt in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane. Pentru administrarea acestora de catre universitati se incheie un contract de folosinta gratuita.
  • Art. 25 In virtutea principiului autonomiei universitare, institutiile de invatamant universitar catolic, facultatile si departamentele de teologie catolica isi intocmesc propriile regulamente, in baza Cartei Universitare si in conformitate cu Regulamentul-cadru intocmit de Conferinta Episcopilor din Romania.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: In virtutea principiului autonomiei universitare, facultatile si departamentele de teologie ortodoxa isi intocmesc propriile regulamente, in baza Cartei Universitare si in conformitate cu Regulamentul-cadru intocmit de Patriarhia Romana, care intra in vigoare dupa aprobarea de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
  • Art. 26 Programele analitice se stabilesc de catre comisiile de specialitate (formate din profesori de la facultatile de teologie catolica, de limba romana sau maghiara) si se aproba de Conferinta Episcopilor din Romania. Planurile de Invatamant si programele analitice se elaboreaza la nivelul departamentelor, se avizeaza de catre consiliul facultatii, dupa consultarea reprezentantului cultului catolic, si se aproba de catre Senatul universitar.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Programele analitice se stabilesc de catre comisiile de specialitate (formate din profesori de la facultatile de teologie ortodoxa) si se aproba de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Planurile de invatamant se elaboreaza la nivelul departamentului, se avizeaza de catre consiliul facultatii si se aproba de Senatul universitar, dupa consultarea Patriarhiei Romane.
  • Art. 27 (a) Structura anului universitar este stabilita in conformitate cu prevederile legale ale Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Structura anului universitar este stabilita in conformitate cu prevederile legale ale Ministerului Educatiei Nationale.
  • (b) Participarea studentilor la programul liturgic fixat de Biserica pentru facultatile de teologie este obligatorie, fiind parte esentiala a formarii lor profesionale.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Participarea studentilor la programul liturgic fixat de Biserica pentru facultatile de teologie este obligatorie, fiind parte esentiala a formarii lor profesionale.
  • (c) Studentii facultatilor de teologie au obligatia participarii la stagiile de practica liturgica si misionara, prevazute de autoritatea bisericeasca.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: De asemenea, studentii facultatilor de teologie au obligatia participarii la stagiile de practica liturgica si misionara la parohie, prevazute de autoritatea bisericeasca.
  • Art. 28 Admiterea la studiile universitare de masterat/doctorat pentru specializarea Teologie Catolica este organizata in conformitate cu legislatia in vigoare si potrivit regulamentelor specifice stabilite de catre Arhiepiscopie/Episcopie.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Admiterea la studiile universitare de doctorat pentru specializarea Teologie Ortodoxa este organizata in conformitate cu legislatia in vigoare si potrivit conditiilor specifice stabilite de catre Sfantul Sinod.
  • Art. 29 Recunoasterea si/sau echivalarea diplomelor de licenta, masterat si doctorat in Teologie, obtinute in strainatate, se face potrivit normelor din legislatia privind invatamantul superior, in vigoare. Diplomele absolventilor institutelor teologice de grad universitar, care si-au finalizat studiile inainte de includerea acestora in universitatile de stat sau inainte de anul 1991, sunt echivalente cu diplomele de licenta si masterat in teologie.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Recunoasterea si/sau echivalarea diplomelor de licenta si doctorat in Teologie, obtinute in strainatate, se face potrivit normelor din legislatia privind invatamantul superior in vigoare. Diplomele absolventilor institutelor teologice de grad universitar, care si-au finalizat studiile inainte de anul 1991, an in care acestea au devenit facultati de teologie prin includerea in universitatile de stat, sunt echivalente cu diplomele de licenta.

Dispozitii finale

  • Art. 30 (1) Orice litigiu privind prezentul Protocol, inclusiv referitor la interpretarea, executarea sau incetarea lui, se va solutiona pe cale amiabila.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Orice litigiu privind prezentul Protocol, inclusiv referitor la interpretarea, executarea sau incetarea lui, se va solutiona pe cale amiabila.
  • (2) Modificarea sau completarea prezentului Protocol poate fi facuta, cu acordul partilor semnatare, prin act aditional, la initiativa scrisa a oricarei parti si va produce efectele la data semnarii lui de catre reprezentantii partilor.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Modificarea sau completarea prezentului Protocol poate fi facuta, cu acordul partilor semnatare, prin act aditional, la initiativa scrisa a oricarei parti si va produce efectele la data semnarii de catre reprezentantii partilor.
  • (3) Prezentul Protocol intra in vigoare incepand cu data semnarii acestuia de catre parti.
  • N.Red: Comparatie cu prevederea din acordul Ministerului cu BOR: Prezentul Protocol intra in vigoare incepand cu data semnarii acestuia de catre parti.

Protocolul Semnat de Ministerul Educatiei Cu Biserica Catolica Din Romania Referitor La Ora de Religie

Protocolul vine dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutional ca elevii care nu vor sa studieze religia in scoala sa fie cei obligati sa faca o cerere prin care sa se "dezinscrie". In consecinta, de aici inainte elevii care vor sa faca aceasta materie sunt cei care depun cerere la scoala pentru a se inscrie la optionalul Religie.

Amintim ca Patriarhia Romana, Ministerul Educatiei Nationale si Secretariatul de Stat pentru Culte au incheiat pe 29 mai 2014 un protocol cu privire la predarea disciplinei religie-cultul ortodox in invatamantul preuniversitar si la organizarea invatamantului teologic ortodox preuniversitar si universitar. Nici acel protocol nu a fost facut public imediat de vreuna dintre parti.

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Educatiei a facut public protocolul incheiat cu Patriarhia Romana.Printre prevederile protocolului cu BOR din 2014 - despre care Ministerul Educatiei spune acum ca este similar celui incheiat cu Biserica Catolica - se numara:

  • Incadrarea profesorilor pe catedre de religie - cultul ortodox in scoli si licee se face "cu avizul scris (binecuvantarea) al chiriarhului"
  • Refuzul acordarii binecuvantarii trebuie sa fie "motivat temeinic", retragerea binecuvantarii "se face pentru abateri grave de la doctrina sau morala cultului" si duce la incetarea de drept a contractului individual de munca
  • Procedura de acordare si de retragere a binecuvantarii se elaboreaza de catre Patriarhia Romana, se aproba prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dupa care procedura se comunica Ministerului Educatiei si Secretariatului de Stat pentru Culte
  • "Reprezentantii Patriarhiei Romane / ai centrelor eparhiale pot participa cu statut de invitat la activitatile de inspectie scolara"
  • Tinerii care vor sa se inscrie la facultatile de teologie ortodoxa au nevoie si ei de binecuvantare pentru a putea participa la admitere

Gabriel Ispas, secretar general adjunct in cadrul Ministerului Educatiei in 2014, a declarat atunci ca "la acest protocol se lucreaza din 2012, deci nu este unul care s-a nascut intr-o dimineata. Sub diverse guverne s-au facut pasi inainte. Au fost discutiile intre partile semnatare. Sunt foarte multe elemente care tin de pozitionare. In momentul de fata este singurul protocol incheiat la nivel general dupa adoptarea legii educatiei. Ministerul Educatiei este deschis, nu avem nicio restrictie, nu cred ca vreun cult religios poate spune ca a intampinat vreo opozitie din partea MEN". Detalii aici

Citeste si: