Comisiile de Politica Externa ale Parlamentului au inceput marti dimineata audierea candidatilor propusi de presedintele Klaus Iohannis sa devina ambasadori ai Romaniei. Seful statului a aprobat in 30 aprilie mai multe rechemari si numiri de ambasadori in state de importanta majora. Printre noii ambasadori numiti se numara George Maior, in SUA si Emil Hurezeanu, in Germania.

Ora 13:21 Mihai Constantin Coman a primit marti aviz favorabil din partea Comisiilor pentru politica externa ale Parlamentului pentru a ocupa postul de ambasador al Romaniei in Regatul Arabiei Saudite, cu 19 voturi 'pentru' si un vot "impotriva".

"Mi-am gandit mandatul pe mai multe paliere. Palierul diplomatic vizeaza vizita presedintelui nostru in Arabia Saudita si a regelui saudit in Romania. Sunt demersuri in curs pentru trimiterea de invitatii celor doi sefi de stat. Mai avem in vedere realizarea unei vizite pentru presedintele Senatului in Arabia Saudita, trebuie refacuta invitatia pe numele noului presedinte. Am avut recent vizita premierului in Arabia Saudita, a fost o reusita pentru relatia bilaterala, a fost vizita la cel mai inalt nivel de la stabilirea relatiilor diplomatice din 1995. In opinia mea si a partii saudite, aceasta actiune va deschide calea pentru componenta economica a relatiei bilaterale", a spus Coman la audierile de la comisiile de specialitate.

Florea Voinea, membru al Comisiei pentru politica externa din Senat, i-a felicitat pe reprezentantii MAE pentru ca l-au ales pe Coman pentru aceasta functie.

"Ii felicit pe cei de la Ministerul de Externe ca v-au nominalizat pentru aceasta inalta functie, nu puteau sa faca o mai buna alegere, mai ales ca s-au uitat si la fizionomia dumneavoastra. Sunt convins ca pe unde va duceti salutul e 'Salamalecum', o spun din proprie experienta, sunteti confundat cu arabii. Aveti experienta suficienta in lumea araba, sunt convins ca si intelegeti ce vorbesc. Arabia Saudita devine extrem de importanta pentru noi, mai ales din punct de vedere economic. Eu consider ca poate fi un partener de nadejde, mai ales avand in vedere resursele financiare", a afirmat senatorul Florea Voinea.

Ora 12:45 Viorel Mosanu a primit marti aviz favorabil din partea Comisiilor pentru politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru postul de ambasador al Romaniei in Belarus.

Mosanu a primit 18 voturi pentru si un vot impotriva.

Potrivit Agerpres, el a afirmat ca principalele obiective pe care si le-a propus pe durata mandatului sunt intensificarea dialogului politic bilateral pe mai multe paliere, revigorarea cooperarii parlamentare, stabilirea unui cadru de cooperare la nivelul comunitatilor locale si intensificarea contactelor intre reprezentantii societatilor civile.

In plan economic, Mosanu si-a propus sa contribuie la stabilirea unui cadru cat mai extins de contacte intre agentii economici, multiplicarea proiectelor de cooperare sectoriala si infiintarea unui birou de promovare comercial-economic la Ambasada Romaniei de la Minsk.

"Voi sprijini activ procesul de normalizare al relatiilor intre UE si Belarus printr-un dialog constructiv. Obiectivele acestui demers raman aceleasi - democratizarea Republicii Belarus, instaurarea unui stat de drept, ridicarea nivelului de emancipare nationala in Belarus si a suveranitatii de stat. Voi incerca sa incurajez autoritatile de la Minsk sa aiba o cooperare cat mai stransa cu Republica Moldova, Ucraina, Georgia pentru a oferi acestor state o marja de independenta mai mare in raport cu presiunile economice ruse. Voi incuraja, de asemenea, autoritatile de la Minsk sa intensifice cooperarea in cadrul Parteneriatului estic", a spus Mosanu.

Comisiile reunite pentru politica externa din Parlament audiaza marti sase dintre cei 14 nominalizati pentru functiile de ambasadori - Luminita Odobescu, Mihnea Motoc, Bogdan Mazuru, Adrian Cosmin Vierita, Viorel Mosanu si Mihai Constantin Coman.

Ora 12:37 Adrian Cosmin Vierita a primit aviz favorabil din partea Comisiilor pentru politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru postul de reprezentant permanent pe langa Oficiul ONU Geneva.

Vierita a primit 17 voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere de la deputatii si senatorii din cele doua comisii.

"Geneva reprezinta locul unde Romania trebuie sa continue sa-si consolideze rolul de actor multilateral, fructificand in acelasi timp si oportunitatile de cooperare cu structurile si organizatiile din acest oras, organizatii din sistemul Natiunilor Unite, dar si din afara acestuia. Sunt cateva elemente din perspectiva rezultatelor palpabile pe care Romania, in perioada urmatoare, le poate avea. As incepe cu drepturile omului, deoarece in 2016 va avea loc materializarea istorica unei initiative a Romaniei, crearea Forumului pentru drepturile omului, democratie si statul de drept, unul dintre mecanismele Consiliului drepturilor omului", a spus Vierita la audierile din comisiile de specialitate, citat de Agerpres.

In ce priveste dimensiunea umanitara, el a mentionat ca i se pare important ca Romania sa continue sa se conecteze la activitatea structurilor si organizatiilor care au ca obiectiv reducerea riscului de dezastre naturale.

Presedintele Comisiei pentru politica externa din Camera Deputatilor, Laszlo Borbely, a spus ca nu este multumit de cei care se ocupa de relatiile Romaniei cu ONU si ca Romania, in ultimii ani, a incercat sa aiba o reprezentare mai puternica in cadrul ONU, dar nu a reusit.

"Haideti, domnule ambasador si domnule secretar de stat, sa facem ceva! E inadmisibil ca Romania sa fie asa de subreprezentata la nivelul ONU, chiar daca, stiu, se vorbeste de bugete, de cine cotizeaza, nu e numai asta. Sunt posibilitati. E timpul sa fim mai fermi, mai corelati in reprezentarea Romaniei la ONU", a precizat Borbely

Ora 12:35 Comisiile reunite pentru politica externa ale Parlamentului au avizat favorabil, cu 19 voturi "pentru" si doua "impotriva", nominalizarea lui Bogdan Mazuru ca ambasador in Austria.

Bogdan Mazuru a sustinut in fata Comisiilor pentru politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului ca isi propune consolidarea relatiilor politice si economice cu Austria, care, in opinia sa, se afla la un 'nivel foarte solid'.

"Ma refer la mentinerea unui ritm consistent de contacte la nivel inalt, dar si la un nivel mai dinamic al relatiilor la nivel sectorial. (...) Cand vorbesc de relatii economice, relatia economica cu Austria este una speciala, aceasta este data de rolul si locul Austriei in economia romaneasca si trebuie sa ne gandim la doua domenii - cel energetic si cel financiar si de asigurari, acolo unde Austria are o pondere foarte insemnata. Trebuie sa mentinem acest nivel de interes austriac pentru Romania la un nivel ridicat si sa mentinem interesul companiilor austriece pentru piata romaneasca", a aratat Mazuru, potrivit Agerpres.

El a precizat ca un alt obiectiv este legat de anul 2019, cand Romania in semestrul II va detine presedintia rotativa a UE, considerand ca trebuie gandite proiecte pe care Romania sa le poata promova in comun cu Austria pentru anul respectiv.

Bogdan Mazuru a mentionat ca isi propune ca relatia cu comunitatile de romani din Austria sa fie cat mai stransa si sa urmareasca respectarea drepturilor romanilor care muncesc in Austria, libertatea de circulatie, accesul liber la piata muncii, dar si stabilirea unei legaturi stranse din punct de vedere cultural.

Ora 12:30 Mihnea Motoc a primit marti aviz favorabil din partea Comisiilor pentru politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru postul de ambasador al Romaniei in Marea Britanie, informeaza Agerpres.

Motoc a primit 20 de voturi pentru si unul impotriva din partea deputatilor si senatorilor din comisiile de specialitate.

"In comunitatea romaneasca problematica este insotita de foarte multe sensibilitati, de necazuri, de dureri iar acest lucru, evident, nu ma va lasa indiferent. Nu voi ocoli aceste aspecte mai delicate ale fiintarii romanilor in Marea Britanie si am inceput sa ma familiarizez si sa aprofundez diversele fatete ale acestui fenomen, inclusiv pe dimensiunea consulara, dimensiunea de cooperare politieneasca in cazurile cele mai sensibile. Ca noi toti, sunt ofensat de orice discriminari, de orice stereotipii negative la adresa romanilor care in ultima instanta se repercuteaza asupra imaginii si statutului nostru, ca tara si voi incerca sa valorific oportunitatile decurgand din faptul ca mediile romanesti in Marea Britanie au un grad destul de ridicat de structurare, din faptul ca exista deja in relatia dintre autoritatile romane, dintre ambasada si comunitatea romaneasca bune practici si un anumit sistem de interactionare care cred ca trebuie doar intensificat", a spus Motoc la audierea in Comisiile pentru politica externa ale Parlamentului.

El a adaugat ca prezenta romanilor in Marea Britanie este o contributie la societatea si la economia britanica, deoarece majoritatea romanilor care vin in ultima vreme aici vin pentru a munci, 80% dintre ei sunt angajati pe piata muncii, aceasta fiind o medie care depaseste media de angajare de ansamblu in societatea britanica.

Ora 11:50 Luminita Odobescu a primit aviz favorabil in comisiile reunite de politica externa pentru postul de Reprezentant Permanent al Romaniei la Uniunea Europeana, informeaza Mediafax.

Odobescu, in prezent consilier al premierului Victor Ponta, a fost avizata cu 21 de voturi "pentru" si o abtinere.

"In perioada urmatoare activitatea Reprezentantei Permanente a Romaniei la UE se va axa pe mai multe paliere, in primul rand pe o participare activa si substantiala in procesul decizional comunitar si aici ma refer la o serie de dosare de actualitate de pe agenda europeana, care fac parte din asa-zisa agenda strategica a UE, cum ar consolidarea guvernantei economice, consolidarea cresterii (economice), reducerea somajului, in special in randul tinerilor, desavarsirea Uniunii Energetice (...), aprofundarea Uniunii Economice si Monetare, in special a Uniunii Bancare", a declarat Luminita Odobescu la audieri.

Ea a precizat ca agenda digitala, gestionarea adecvata a migratiei si noua agenda de securitate a UE sunt alte "dosare extrem de importante si de interes" pentru Romania.

Totodata, Odobescu le-a spus parlamentarilor ca se va ocupa de "promovarea unor dosare de interes prioritar, precum "finalizarea procesului de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen, un proces legitim, unde am indeplinit toate criteriile de aderare", un dialog sustinut cu CE pentru a prezenta progresele Romaniei in cadrul MCV si "pentru a atinge obiectivul pe care presedintele Comisiei Europene Juncker l-a indicat recent, respectiv de atingere in cursul mandatului actualei Comisii a obiectivului de finalizare a acestui mecanism", dar si pregatirea aderarii la zona euro si un dialog cu Executivul de la Bruxelles in ceea ce priveste fondurile europene.

Luminita Odobescu a mai spus ca trebuie sustinute "vocal" proiecte de interes pentru Romania, precum Strategia Dunarii sau proiecte unde putem aduce expertiza: sectorul IT, Marea Neagra in planul politicii externe sau, agenda digitala.

Un alt obiectiv major va fi pregatirea detinerii de catre Romania a presedintiei Consiliului UE, "un proces care implica un efort substantial", a spus Odobescu.

Ea a mai spus ca esentiala petnru Romania ramane apropierea de UE a statelor din vecinatate, in primul rand R. Moldova.

De asemenea, Luminita Odobescu si-a propus continuarea dialogului sustinut cu Parlamentul European si cu membrii romani din PE pentru sustinerea pozitiilor romanesti in cadrul actelor legislative, dialogul cu celelalte institutii europene, cu reprezentantii statelor membre, cu presedintiile UE, in vederea promovarii "de o maniera eficienta a pozitiei noastre la Bruxelles", precum si dialogul cu romanii din institutiile europene si promovarea acestora in institutiile UE.

Senatorul Titus Corlatean a precizat ca post de Reprezentant Permanent la UE este "probabil cel mai dificil post", dar a subliniat ca Luminita Odobescu este "pe deplin echipata" pentru a face fata.

"Veti fi ambasadoarea care va gestiona presedintia (Romaniei) la UE pentru prima data, deci aveti o misiune istorica, este timp de pregatire, este timp pentru echipa, dar trebuie pregatita cum se cuvine", a afirmat Corlatean, adaugand ca structura misiunii Romaniei de la Bruxelles este "depasita" si ar trebuit refacuta rapid organigrama.

*********************

Mihnea Motoc a fost mutat de la reprezentanta pe langa UE la Ambasada din Marea Britanie, Bogdan Mazuru a fost mutat din Franta in Austria, Luminita Odobescu este noua sefa a reprezentantei pe langa UE, Adrian Vierita (fost ambasador in SUA) a fost numit reprezentant permanent la ONU - Geneva, Iulian Buga a fost mutat din SUA in Suedia.

Ion Jinga a fost rechemat de la Londra si trimis ca Reprezentant permanent pe langa Oficiul ONU - New York, in locul Simonei Miculescu.

O alta numire de marca este cea a lui Adrian Cioroianu (fost ministru de Externe in guvernul Tariceanu), care ii ia locul lui Nicolae Manolescu la UNESCO. Manolescu, implicat in mai multe scandaluri in ultimul timp, ramane astfel fara nici un post in exterior.

De remarcat si numirea ca ambasador in Argentina si Paraguay a lui Carmen Podgorean, fost deputat PSD si actual secretar de stat in MAE.

Lista competa a numirilor:

* Dl. Mihnea Ioan Motoc, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord

* Dl. Bogdan Mazuru, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Austria

* Dl. Emil Hurezeanu, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Federala Germania

* Dna Luminita Teodora Odobescu, ambasador, Reprezentant permanent al Romaniei la Uniunea Europeana

* Dl. Cristian George Maior, ambasador extraordinar si plenipotentiar in SUA

* Dl. Adrian Cosmin Vierita, Reprezentant permanent pe langa Oficiul ONU Geneva

* Dna Carmen Liliana Podgorean, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Argentina si Republica Paraguay

* Dl. Iulian Buga, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Regatul Suediei

* Dl. Mihai Constantin Coman, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Regatul Arabiei Saudite

* Dl. Constantin Mihail Grigorie, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Republica Ceha

* Dl. Adrian Mihai Cioroianu, ambasador, Delegat permanent pe langa UNESCO

* Dl. Ion Jinga, ambasador, Reprezentant permanent pe langa Oficiul ONU

* Dl. Viorel Mosanu, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Belarus

* Dl. Adrian Davidoiu, ambasador extraordinar si plenipotentiar in Regatul Norvegiei