Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza ca a solicitat luni ambasadorului ucrainean la Bucuresti, Teofil Bauer, clarificari in legatura cu masurile de interzicere a intrarii pe teritoriul Ucrainei a unor cetateni romani, solicitare reluata dupa ce fostului premier moldovean Mircea Druc, detinator si al cetateniei romane, i s-a interzis vineri sa intre in Ucraina.

"Ministerul Afacerilor Externe a solicitat astazi, 11 mai 2015, ambasadorului Ucrainei in Romania, Teofil Bauer, clarificari in legatura cu masurile de interzicere a intrarii pe teritoriul Ucrainei a unor cetateni romani. Solicitarea a fost reluata in contextul instituirii unei interdictii de intrare pe teritoriul Ucrainei impotriva cetateanul roman Mircea Druc, adusa la cunostinta acestuia in seara zilei de 8 mai 2015, in cursul deplasarii pe care cetateanul roman o efectua pentru participarea la un eveniment cultural planificat pentru 10 mai la Cernauti", informeaza MAE intr-un comunicat remis luni HotNews.ro.

Potrivit comunicatului, Ministerul de Externe a evidentiat ca "aceasta situatie nu corespunde stadiului actual al relatiilor dintre Romania si Ucraina, marcate de sprijinul consecvent al Romaniei pentru calea aleasa de autoritatile de la Kiev in sensul realizarii asocierii politice si integrarii economice cu Uniunea Europeana, precum si de sustinerea Romaniei pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei in contextul anexarii ilegale a Crimeii si Sevastopolului, respectiv al conflictului armat in derulare in sud-estul Ucrainei".

"Ministerul Afacerilor Externe a exprimat continua deschidere pentru dialog si cooperare cu partea ucraineana pentru solutionarea acestor cazuri", mai precizeaza comunicatul.

Potrivit MAE, diplomatul ucrainean a luat nota de aceasta solicitare si a asigurat ca va transmite mesajul autoritatilor de la Kiev.

De altfel, mai arata MAE, subiectul interdictiilor de intrare in Ucraina impotriva cetatenilor romani "a fost ridicat de partea romana consecvent, in dialogul cu partenerii ucraineni, atat la nivelul ministrilor afacerilor externe, cat si la nivel tehnic, de lucru".

Romanian Global News a scris ca lui Mircea Druc, fost premier al R. Moldova, care detine si cetatenia romana, i s-a interzis, vineri, sa intre in Ucraina.

Druc dorea sa participe, duminica, la inaugurarea Centrului Cultural Roman Eudoxiu Hurmuzachi de la Cernauti.

Mircea Druc (74 de ani) a fost premier al R. Moldova in perioada 25 mai 1990 - 28 mai 1991.

Dupa ce a redobandit, la cerere, cetatenia romana, Mircea Druc a candidat ca independent la alegerile prezidentiale din Romania, in 1992.