Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat luni ca, in prezent, sunt probleme "minore" cu functionarea sistemului cardului de sanatate, adaugand ca "nu mai sunt acele probleme din primele trei zile", transmite Agerpres.

"In momentul de fata, sunt probleme minore, inerente unui inceput, dar nu mai sunt acele probleme din primele trei zile. (...) Din punct de vedere tehnic, un asemenea proiect de dimensiunea cardului national, sigur ca avea si probleme inerente, de inceput, dar pe care in mare parte le-am intuit, altele nu, dar am incercat sa le gestionam asa cum apareau si in timp real. Sistemul functioneaza. Noi speram ca, in doua luni, marea majoritate a cardurilor existente (...) sa ajunga la cetateni. Probabil ca 100% nu se va intampla niciodata, pentru ca sunt foarte multi cetateni plecati in strainatate si care vin cand au un motiv", a declarat Ciurchea, la finalul audierii de la Grupul parlamentar liberal din Camera Deputatilor.

El a sustinut ca sunt si oameni care doresc sa puna "piedici" sistemului cardului de sanatate.

"Sunt si oameni care doresc sa ii puna piedici, cei care nu vor sa se schimbe nimic in sistem si sa ramana sistemul ca si pana acum", a spus Ciurchea.

Intrebat daca se refera la medicii de familie, el a raspuns: "Furnizorii in general, nu fac adresa la unul sau altul ca toata lumea se opune schimbarilor in general".

Presedintele CNAS a punctat ca au fost pacienti care au venit la Casa fara motiv sau nu faceau parte din acele categorii care ar fi trebuit sa vina.

"Din acele categorii, care trebuiau sa vina, faceau parte cei care si-au pierdut cardul, a fost deteriorat sau furat, cei care nu vor sa foloseasca cardul din motive de constiinta, religie, sau un pacient care, la momentul emiterii cardului, era asigurat si acum nu mai este asigurat sau intre timp nu a fost asigurat si a devenit asigurat. Cardul, daca a fost emis si de maine nu mai esti asigurat, el ramane in posesia ta, dar nu mai produce efectele", a explicat Ciurchea.

Pe de alta parte, deputatul PNL Horia Cristian a subliniat ca CNAS nu are instrumentele necesare pentru a face publicitate sau pentru a transmite fiecarui cetatean care sunt obligatiile si drepturile lui, acest lucru apartinand in exclusivitate Guvernului, care trebuia sa faca publicitate proiectului.

In replica, Vasile Ciurchea a mentionat ca institutia pe care o conduce "a comunicat de cate ori a putut".

"Nu stiu daca exista o dimensiune a publicitatii sa stie cineva cat este suficient. De cate ori am putut, am comunicat prin intermediul presei, prin comunicate, prin adrese trimise caselor si de acolo mai departe la furnizori. Probabil, daca mai stateam trei luni, tot nu era suficienta comunicarea", a conchis seful CNAS.