Presedintele Klaus Iohannis a declarat, duminica, intr-un mesaj transmis cu ocazia deschiderii Centrului Cultural "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernauti, ca institutia este "un reper aratat romanilor" si un exemplu pentru autoritati, potrivit Agerpres.

"Va felicit pentru realizarea deosebita la care suntem astazi martori: un centru cultural romanesc, perfect functional, aflat in inima orasului Cernauti. Va rog sa primiti respectul si aprecierea mea pentru eforturile pe care le-ati facut. Acest centru nu este doar o institutie de cultura, ci expresia unei identitati si a atasamentului profund fata de ea. Ne leaga pe toti o comuniune de traditii, limba, istorie, dar si valori si aspiratii comune. Parcurgem o perioada plina de provocari din multe puncte de vedere. Cu totii ne dorim o regiune sigura si prospera, in care democratia si pacea sa fie repere fundamentale. De aceea, afirm cu fiecare ocazie ca Romania sustine parcursul european al Ucrainei", a afirmat presedintele in mesajul transmis cu aceasta ocazie, adresat participantilor la eveniment de consilierul prezidential Sergiu Nistor.

De asemenea, Iohannis a apreciat "straduinta" reprezentantilor noului centru cultural si a subliniat ca ''pentru a sustine educatia si cultura, pentru a investi in ele si a le reaseza la locul potrivit in societate nu trebuie asteptate circumstantele perfecte''.

"Straduinta dumneavoastra si rezultatul ei, Centrul Cultural Roman 'Eudoxiu Hurmuzachi', reprezinta atat un reper pe care il aratati romanilor, cat si un exemplu pe care il dati autoritatilor. Astazi, oamenii din jurul dumneavoastra sunt preocupati de ziua de maine, de regasirea normalitatii si pacii, de recuperarea valorilor fundamentale ale societatii. La randul lor, autoritatile invoca insuficienta bugetelor sau legislatia incompleta pentru a ajuta la conservarea patrimoniului cultural ori la pastrarea identitatii noastre culturale, fie in tara, fie in afara ei. Asa cum am mai spus-o, pentru a sustine educatia si cultura, pentru a investi in ele si a le reaseza la locul potrivit in societate nu trebuie asteptate circumstantele perfecte. Acestea nu vor exista niciodata. Este in schimb nevoie de viziune, de curaj si de vointa politica", a mai spus seful statului.

Presedintele a incheiat mesajul citandu-l pe George Enescu: "Cultura va trai. Prea mare e patrimoniul ce l-au acumulat atatea secole de truda si de credinta pentru a face dintr-o data tabula rasa din tot ce am strans si asimilat. Impasuri a mai avut omenirea. Si le-a razbit pe toate cu o vitalitate eroica. Nu-i va lipsi curajul nici de data aceasta. Trebuie sa credem si vom invinge".