Peste 100 de voluntari, intre care 25 de infanteristi marini din cadrul Black Sea Rotational Force si 20 de militari ai Fortelor Terestre ale SUA de la Baza Militara "Mihail Kogalniceanu", au participat, vineri, alaturi de angajati ai regiei de apa din Constanta, la ecologizarea Parcului Tabacarie, cel mai mare parc din Constanta. Actiunea s-a desfasurat sub genericul "Natura ne uneste!", potrivit Mediafax. Peste 500 de saci cu gunoi au fost adunati vineri dupa-amiaza demilitari americani si de angajati ai Regiei de Apa, in urma actiunii de ecologizare, militarii americani spunand ca participa la manifestari similare si in tara lor.

Peste o suta de voluntari, intre care 25 de infanteristi marini din cadrul exercitiului multinational Black Sea Rotational Force 15.1 si 20 de militari ai Fortelor Terestre ale Statelor Unite ale Americii de la Baza Militara "Mihail Kogalniceanu", dar si angajati ai Regiei de Apa au participat, vineri, la o actiune de ecologizare a Parcului Tabacarie din Constanta, desfasurata sub genericul "Natura uneste".

Potrivit reprezentantilor RAJA Constanta, in urma actiunii, au fost adunati peste 500 de saci cu gunoi, fiind colectate inclusiv bidoane de combustibil, pubele si PET-uri, iar militarii americani au mers cu hidrobiciclete pe Lacul Tabacarie, pentru a strange gunoaiele de la suprafata apei.

Militarii americani au declarat jurnalistilor ca ideea acestei actiuni le-a fost data de catre un coleg care s-a plimbat prin Parcul Tabacarie, i-a placut, dar a observat ca sunt anumite zone unde sunt gunoaie. Ei au spus ca participa la manifestari similare si in tara lor, iar recent au fost prezenti la o actiune de ecologizare a plajei din Mamaia.

Directorul RAJA, Felix Stroe, a afirmat ca isi doreste ca locuitorii din Constanta sa preia modelul militarilor americani in privinta actiunilor de ecologizare. "Parcul Tabacarie este cea mai mare zona verde a Constantei, fiind unul dintre cele mai frumoase parcuri din Dobrogea si din tara. Suntem convinsi ca asemenea actiuni influenteaza pozitiv dezvoltarea spiritului civic al comunitatii si reprezinta un semnal de alarma asupra faptului ca viitorul si sanatatea copiilor nostri depind de modul in care cu totii respectam mediul inconjurator. Asa cum pentru militarii americani a devenit o obisnuinta sa sustina periodic asemenea actiuni de ecologizare trebuie ca si noi, constantenii, sa le urmam exemplu, sa fim constienti ca putem sa ne darui noua si copiilor nostri o viata mai sanatoasa prin protejarea naturii", a afirmat directorul RAJA.

Participantii la actiune au purtat tricouri albe inscriptionate cu siglele organizatorilor si logo-ul "Natura ne uneste!".

Militarii din cadrul exercitiului multinational Black Sea Rotational Force 15.1 provin dintr-o unitate militara din Virginia de Nord, unde lunar desfasoara actiuni de curatenie si igienizare a unei portiuni de autostrada.

Actiunea de ecologizare a fost organizata de Liga Navala a Statelor Unite, Unitatea Militara Black Sea Rotational Force 15.1 si RAJA Constanta.