Ambasadoarea Finlandei la Bucuresti, Ulla Vaisto, declara, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania nu trebuie ridicat momentan, deoarece obiectivele nu sunt indeplinite complet, iar romanii nu doresc eliminarea mecanismului.

Intrebata daca Romania a indeplinit toate obiectivele stabilite in cadrul MCV, in contextul in care politicienii romani doresc eliminarea acestui mecanism, ambasadoarea Finlandei, Ulla Vaisto, a declarat ca au fost facute progrese, dar mai raman multe de facut.

"Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost foarte important pentru Romania in ceea ce priveste functionarea sistemului judiciar si independenta justitiei, institutiile de integritate in general si lupta impotriva coruptiei. A fost creat pentru Romania si Bulgaria la momentul aderarii la UE cand ambele tari ar fi trebuit sa indeplineasca deja obiectivele stabilite in cadrul MCV. Cred ca pe parcursul celor 7 ani MCV a fost foarte important pentru Romania si pentru romani. Cand vorbesc cu romanii, ei cred ca, atat timp cat nu toate obiectivele sunt indeplinite complet, Mecanismul de Cooperare si Verificare nu trebuie eliminat. Suntem pe deplin de acord cu concluziile ultimului raport MCV, potrivit carora Romania a facut multe progrese, dar mai sunt multe de facut", a declarat diplomatul finlandez.

"Nu sunt indeplinite complet toate criteriile si nu credem ca deocamdata Mecanismul trebuie ridicat. Si multi romani cred la fel", a mai spus Ulla Vaisto.

Referitor la dorinta oficialilor romani de ridicare a MCV, ambasadoarea Finlandei a precizat ca intelege si a incurajat autoritatile de la Bucuresti "sa fie foarte eficiente si rapide in acest sens".

"Stiu ca membri ai guvernului roman si alti oficiali au spus ca obiectivul lor este ridicarea MCV. E de inteles, dar depinde de romani. In ziua in care criteriile vor fi indeplinite in mod satisfacator, MCV va fi ridicat. Va fi o zi mare si noi incurajam autoritatile romane sa fie foarte eficiente si rapide in acest sens. Dar in acest moment nu e cazul. Dupa cum spuneam au fost facute multe progrese, dar trebuie mai mult atat in ceea ce priveste reforma judiciara - unde lucrurile au mers bine dar mai sunt lucruri de facut - cat si institutiile de integritate si lupta impotriva coruptiei", a subliniat ambasadoarea Ulla Vaisto.

In ceea ce priveste aderarea la Schengen, diplomatul a explicat ca Finlanda s-a opus la intrarea Romaniei si Bulgariei in acest spatiu in septembrie 2011, dar de atunci chestiunea nu a mai fost supusa la vot, astfel ca autoritatile de la Helsinki nu au mai discutat despre acest subiect in ultimii doi ani.