Studentii cer ca voturile lor in alegerea rectorilor si a decanilor sa reprezinte 25% din totalul electorilor, cu jumatate de an inainte ca universitatile sa organizeze alegeri. La doua zile dupa ce reprezentantii studentilor au inceput proteste in 3 universitati din tara, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, s-a intalnit liderii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR). La finalul discutiilor, Cimpeanu a declarat intr-o conferinta ca si in prezent legislatia prevede o reprezentativitate de minimum de 25% a studentilor in consiliile profesorale si de 25% in senatele universitatilor. De partea cealalta, liderii ANOSR au anuntat ca nu renunta la proteste.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) cere includerea studentilor in proportie de 25% din electori in alegerea rectorilor, a decanilor si includerea acestora in aceeasi proportie in Consiliile Departamentelor din facultati - locul in care se iau decizii cu privire la curricula si planurile de invatamant. Studentii spun ca, "daca pana in 2011, acestia participau in procent de 25% la alegerile pentru rectori, odata cu noua lege a educatiei s-a schimbat procedura de alegere a acestora, iar acestia nu mai reprezinta decat aproximativ 10% din electorat in majoritatea cazurilor".

La doua zile dupa ce ANOSR a anuntat ca studenti de la Universitatea de Vest din Timisoara, de la Universitatea Maritima din Constanta si de la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati protesteaza pentru aceasta reprezentativitate de 25% in alegerea rectorilor, ministrul Educatiei s-a intalnit cu liderii ANOSR.

La finalul discutiilor, Sorin Cimpeanu a anuntat ca "reglementari sustenabile in domeniul educatiei nu pot fi luate, nu pot fi adoptate decat in urma consultarii tuturor actorilor din sistemul de educatie: profesori, studenti, sindicate, asociatia elevilor, asociatii ale parintilor si reprezentanti ai mediului socio-economic, care beneficiaza de formarea din sistemul de educatie".

"Referitor la solicitarea studentilor de a avea o reprezentare de 25%, si in momentul de fata legislatia prevede o reprezentativitate de minimum de 25% a studentilor in consiliile profesorale si de 25% in senatele universitatilor. Sunt organismele de conducere ale fiecarei universitati. Referitor la eventuale schimbari la nivelul Legii Educatiei, acestea vor putea fi facute decat prin initiative parlamentare. Ministerul Educatiei respecta in cadrul metodologiei-cadru prevederile legii educatiei, nu are cum sa faca altfel", a precizat Sorin Cimpeanu.

Prezent la conferinta de presa a ministrului Educatiei, presedintele ANOSR, Cristi Popescu, a declarat presei ca merge "la intalnirea Federatiei Studentilor din Europa si acolo voi cere federatiilor din alte tari sa ne sustina si sa ni se alature si sa faca mesajul nostru sa devina auzit la nivelul intregii lumi. Intalnirea se desfasoara la Erevan, in Armenia".

"Asteptam si alte centre sa ni se alatura in amfiteatrele pe care le ocupam. In Spania studentii sunt reprezentati in proportie de 30%, in Serbia 25%, Slovacia intre 30-40%", a sustinut acesta.

Liderul ANOSR s-a declarat "foarte nemultumit" de discutiile cu ministrul Educatiei si a afirmat ca nu a primit "niciun raspuns clar la solicitarile noastre, nicio rezolvare la solutiile pentru care noi am ramas in amfiteatre". "La acest moment, suntem hotarati sa ramanem in amfiteatre. (...) Initial, Ministerul Educatiei a evitat sa vorbeasca de revendicarea noastra principala, cea cu 25%. Ministerul Educatiei se eschiveaza, arunca mingea la fileul Parlamentului. Mingea este aruncata si la fileul universitatilor, ministerul neasumandu-si niciun rol activ de a rezolva solicitarile noastre", a continuat Cristi Popescu.

Citeste aici declaratiile integrale ale ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu

Citeste si: