VIDEO Ambasada SUA: Urmarim ingrijorarile generate de amendamentele propuse in Parlament la Codul Penal

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 6 mai 2015, 17:38 Actualitate | Esenţial


Ambasada SUA a precizat, miercuri, ca urmareste ingrijorarile generate de amendamentele propuse la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, subliniind ca orice modificari trebuie analizate cu atentie de toate partile interesate, pentru a se asigura ca nu submineaza progresele recente obtinute in consolidarea statului de drept, relateaza Mediafax.

"Urmarim ingrijorarile generate de amendamentele propuse de Parlament la Codul Penal si Codul de Procedura Penala in aceasta saptamana. Orice modificari aduse acestor coduri trebuie analizate cu atentie si in mod transparent de toate partile interesate, pentru a se asigura ca aceste modificari nu submineaza progresele recente obtinute de Romania in consolidarea statului de drept si in lupta anticoruptie", a transmis Ambasada SUA.

"Asa cum am mai declarat, astfel de rezultate ar fi un semnal descurajator, mai ales pentru investitori. Transparenta, predictibilitatea si stabilitatea sunt factori esentiali pentru atragerea in Romania a investitorilor locali si internationali", a precizat misiunea diplomatica, la solicitarea agentiei de presa citate.Senatorii Cristiana Anghel (PC) si Ovidiu Dontu si Ioan Chelaru (PSD) au propus, marti, in Comisia juridica, un amendament la Codul Penal si la cel de Procedura Penala, prin care "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice", inlocuind sintagma "suspiciuni rezonabile".

Amendamentul a fost sustinut in sedinta Comisiei juridice de senatorul PSD Ovidiu Dontu, la proiectul pentru modificarea si competarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal si a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedura penala- L95/2015, si a fost adoptat cu majoritate de voturi.

Astfel, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede ca "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune", s-a modificat, prin amendament, cu urmatoarea formulare: "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala".

Potrivit motivatiei senatorilor care au initiat amendamentul, noua formulare este "mai apropiata de principiul de drept, consacrat, conform caruia cercetarea in stare de libertate este regula, iar dispunerea unor masuri de arest sa fie exceptia".

Senatorii mai considera ca, in vechiul Cod de Procedura Penala, masura arestarii preventive fata de un acuzat putea fi luata numai "daca sunt probe sau indicii temeinice ca a savarsit o fapta prevazuta de legea penala", iar in noul Cod de Procedura Penala, intrat in vigoare la 1 februarie 2014 9 articolul 233) conditia de probe si indicii temeinice a fost inlocuita cu cea de suspiciuni rezonabile.

"Asa se face ca de la inceputul anului trecut, arestarea a devenit, dintr-o masura exceptionala, o regula, fiind suficienta existenta unui simplu denunt ca ea sa poata fi luata. De aici, plimbarea cu catuse a acuzatiilor in fata presei a devenit ceva cotidian, neexistand sanctiuni pentru incalcarea prezumtiei de nevinovatie prin afectarea imaginii persoanei", se mentioneaza in motivatie.

Si Directia Nationale Anticoruptie (DNA) a reactionat fata d propunerile de modificari la cele doua coduri, apreciind ca acestea ar afecta in mod sever statutul procurorilor.

"Cu referire la propunerea legislativa de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala initiata de mai multi deputati, Directia Nationala Anticoruptie considera ca adoptarea propunerii ar diminua semnificativ eficienta DNA, ar ingreuna identificarea si pedepsirea infractorilor si ar afecta in mod sever statutul procurorilor in cadrul sistemului judiciar", se arata in comunicatul parchetului.

"Modificarea cadrului legislativ in regim de urgenta si in lipsa unor analize obiective care sa ateste o nevoie sociala imperioasa este nejustificata, avand in vedere ca noile coduri au fost adoptate recent de Parlamentul Romaniei, in urma unor dezbateri indelungate, care au implicat toate partile interesate. De altfel, initiatorii fac trimitere in expunerea de motive la aparitia unor evenimente care necesita schimbarea politicii penale, fara insa ca acestea sa fie indicate", arata DNA.

Reprezentantii directiei analizeaza in continuare modificarile propuse la Codul de Procedura Penala.

Astfel, modificarea art. 202 prin introducerea conditiei ca o masura preventiva sa fie dispusa numai daca exista probe din care rezulta vinovatia dincolo de orice indoiala este incompatibila cu natura si scopul masurilor preventive, mai spune DNA, aratand ca adoptarea textului ar avea ca efect, practic, imposibilitatea de a se dispune orice masura preventiva, in orice cauza, anterior condamnarii inculpatului.

De asemenea, modificarea art. 223 cu privire la conditiile de aplicare a arestarii preventive ar atrage imposibilitatea dispunerii acestei masuri preventive anterior condamnarii, prin introducerea sintagmei "numai daca exista probe concrete din care rezulta, dincolo de orice indoiala, ca inculpatul a savarsit o infractiune".

Totodata, modificarea art. 224 si 225, prin excluderea denuntului dintre elementele care pot fi avute in vedere la aprecierea unei masuri preventive este in contradictie cu principiile procesului penal.

"Legiuitorul nu poate impune unui judecator sa se raporteze doar la anumite elemente cand apreciaza o situatie de fapt, intrucat acest proces de analiza reprezinta o componenta a procesului de deliberare ce intra in atributul exclusiv al puterii judecatoresti", argumenteaza DNA.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2998 vizualizari

 • +15 (17 voturi)    
  Astea-s prostii. (Miercuri, 6 mai 2015, 17:55)

  mitg [anonim]

  N-au auzit ce-a spus Angheluța? Ea nu este de acord cu așa ceva, deci așa ceva nu se face.
  Nu le-ar fi rușine!
  Băga-i-aș în greva foamei!
 • +15 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 mai 2015, 17:56)

  [anonim]

 • -8 (12 voturi)    
  urmariti baieti (Miercuri, 6 mai 2015, 18:27)

  xanti [utilizator]

  Ramaneti cu urmaritul
 • +6 (8 voturi)    
  Noroc cu ambasadele (Miercuri, 6 mai 2015, 19:03)

  Radu I [utilizator]

  ... că Președintele doarme-n continuare somnul dulce-aromitor al puterii. Când se mai trezește, din când în când, mai aruncă câte o frază de lemn pe feisbuc, din care (ce să vezi?) aflăm de la „candidul” președinte că e cât se poate de mulțumit de toate, că toate merg ca pe roate!
  Asta în timp ce Ponta și ai lui își râd în barbă, nevenindu-le să creadă ce noroc a dat peste ei, cu un președinte decorativ...
 • +5 (7 voturi)    
  Suntem chit. (Miercuri, 6 mai 2015, 19:07)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Noi furati, ei ingrijorati. Oare nu s-a intele ca Romania e tara hotilor iar Parlamentul e o adunatura de penali?
 • +3 (5 voturi)    
  astia - ca asa merita sa se cheme parlamentarii (Miercuri, 6 mai 2015, 19:17)

  ..13 [utilizator]

  Astia nu au citit prea mult ca sa nu le oboseasca ochii si mintea...

  Dar peste tot in lume exista arestarea preventiva atunci când exista "suspiciunea rezonabila"...

  Trebuie sa vian de peste mari si zari unul sau altul sa le bata obrazul la astia si sa ii mai trimita sa citeasca un pic...Regrete!

  Pana la urma tot fostul Ambasador USA a iesit in castig ca a plecat dupa ce romanii au ales cum au ales - o astfel de natie nu o poti conduce cu mintea si cu legea, romanii inteleg numai de ciomag si sanctiuni...Regrete!
 • -5 (9 voturi)    
  E lovitura...soc! soc! soc! (Miercuri, 6 mai 2015, 19:20)

  Gigi Kent [utilizator]

  Sa le spuna cineva americanilor sa stea linistiti ca noi chiar daca suntem corupti nu ne place cu rusii. Noua ne place cu Bechtel, cu EADS, cu Microsoft, cu HSBC etc. Firme din astea "occidentale". Oricum Romania e tara unde cineva din autoritatile publice poate lua mita fara ca nimeni de la mai sus amintitele entitati sa dea mita.
 • +4 (6 voturi)    
  Fara unchiul Sam, ne manca Ivan ! (Miercuri, 6 mai 2015, 20:15)

  Plagarus [utilizator]

  Sper ca-s doar " interesate " personajele latratoare anti occidentale, caci altfel mi-as plange de mila adanca prostie a conlocuitorilor "alesi" si de mine !
  Ordin pe "sectiune " FSB pt. sagetile romanesti : la nevoie treceti la proteste topless dragi camarazi si camarade !(Menschikov)
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 6 mai 2015, 21:35)

  [anonim]

 • +5 (7 voturi)    
  Iohannis e total inadecvat functiei (Miercuri, 6 mai 2015, 21:57)

  George [anonim]

  Iar in tot acest timp von Madeira doarme in bratele lui Dan Mihalache... Hiberneaza linistit. Presedintele asta e normal? Pe ce lume traieste? E normal? Sa ne spuna si noua in mod limpede: "Oameni buni, pe 16 noiembrie v-am dat o mare teapa. Eram inteles cu Ponta sa coabitam linistiti. Eu presedinte plimbaret dar tacut si absent, iar Ponta zburdalnic si obraznic, asa cum il stim. V-am pacalit oameni buni. Asta e adevarul". Asta ar trebui sa ne spuna von Madeira, ca sa stim si noi ceea ce e din ce in ce mai evident. La Cotroceni avem o marioneta iar la palatal Victoriei avem un mic Ceausescu. Ce e atat de neinteles? Romania se duce pas cu pas in jos. Sau, mai degraba, pas cu pas in urma, spre mizeria aia de USL, creatia sistemului ticalosit.
 • +2 (4 voturi)    
  Unde e Iohannel? (Miercuri, 6 mai 2015, 22:04)

  George [anonim]

  Doarme in poala lui Mihalache. Il trezeste cineva si pe Mutulica ala de la Cotroceni? Sa incerce sa articuleze si el macar vreo doua vorbe in limba lui de lemn pe subiectele astea penale...
 • -4 (8 voturi)    
  Pe când ? (Miercuri, 6 mai 2015, 22:05)

  LevTolstoi1 [anonim]

  Când ne vor spune americanii de acel puşcaş marin care l-a omorât pe Teo Peter ?Altă treabă nu au numai să stea la pândă ?
 • -3 (7 voturi)    
  vrem ambasador SUA (Miercuri, 6 mai 2015, 22:37)

  alegatorul [anonim]

  care ambasada SUA?ei nu au ambasador la Bucuresti!ce noi lucram cu portarul si femeia de serviciu??alo, Aurescule???mai avem coloana???
  • +4 (6 voturi)    
   Pentru „alegătorul” năuc... (Miercuri, 6 mai 2015, 23:14)

   Radu I [utilizator] i-a raspuns lui alegatorul

   „Preşedintele Barack Obama l-a desemnat pe Hans G. Klemm candidat pentru funcţia de ambasador al Statelor Unite ale Americii în România. Potrivit Departamentului de Stat american, acesta vorbeşte germană şi japoneză.”
   http://www.evz.ro/hans-klemm-a-fost-nominalizat-pentru-postul-de-ambasadorsua-la-bucuresti.html
 • -1 (1 vot)    
  cam in toate punctele de politica externa (Miercuri, 6 mai 2015, 23:56)

  jeje [anonim]

  sunt de acord cu pozitia SUA, insa in acest caz particular exista o mare problema : in SUA decizia privind vinovatia unui inculpat este luata in cele mai multe cazuri de un juriu de oameni care nu sunt parte din justitie, nu sunt parte din sistem.
  In Romania, cel care decide vinovatia este un judecator parte din sistem, coleg si in multe situatii prieten cu un procuror care acuza (poate si cu un avocat care apara), deci gradul de subiectivitate este mai mare -> exista posibilitatea ca eu sa nu am toate info despre ce vor "tovarasii" parlamentari sa modifice dar in contextul in care sunt acordate mai multe sanse unui potentia inculpat sa nu fie aruncat in inchisoare doar pentru ca asa considera un angajat din sistem (fie el si procuror cu rang de magistrat) ... din punctul meu de vedere nu reprezinta un pericol.

  Punctul meu de vedere este ca orice drept in plus conferit procurorului in defavoarea potentialului faptuitor este un ABUZ : adica un procuror umbla liber si cu drept sa acceseze toate detaliile vietii mele ca cetatean, in timp ce eu sunt obligat sa stau in beci si sa astept ce, cand si cum vrea el sa imi gaseasca. Exista cazuri reale si complet demonstrabile logic cand un anumit faptuitor are nevoie de o discutie cu un potential martor pe care vrea sa il aduca in instanta pentru a ii sustine cauza : daca in cadrul activitatii pe care procurorul o considera ca merita pedepsita, anumite etape au fost facute de infaptuite fizic de o persoana si aceasta detine detalii sau poate avea o pozitie care sa explice contextul in care am indeplinit fapta ... make sense. CUM poti face asta de dupa gratii ?

  Fiind deplin convins ca "tovarasii" parlamentari se protejeaza pe ei si nu se gandesc la noi, totusi procentul politicienilor condamnati versus alte categorii sociale reprezinta o mica parte. Pe cei pe care presa nu le citeaza postarile de pe fb in care se plang de abuzurile sau alte tipuri de probleme ale justitiei ... cine ii apara ?! ;)
 • 0 (0 voturi)    
  urmariti, urmariti! (Joi, 7 mai 2015, 8:20)

  lili [anonim]

  Altfel cu penalii din politica romaneasca demult am fi iesit din UE si din NATO si ne-am fi vazut in bratele vecinului de la rasarit...
  Urmariti si nu-i lasati, ca e de rau cu penalii astia...
 • +1 (1 vot)    
  americanii trancanesc,derbedeii fac ce stiu !! (Joi, 7 mai 2015, 14:34)

  andreesanu [utilizator]

  Fiecare cu ale lui ,americanii nu pot dormi de grija altora si a democratiei !!!,derbedeii isi fac mendrele !!!.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by