Mircea Cartarescu avertizeaza ca ICR-ul lui Radu Boroianu este "un simptom al unui stat care, in lipsa desavarsita a unui presedinte care sa echilibreze lucrurile, se inclina periculos, din nou, catre zona gri a politicianismului interlop". "Prietenii ma intreaba de ce nu continuu initiativa din iarna de a milita pentru trecerea ICR din nou sub presedintie. In acest moment mi se pare inutil: tot sub USL ar fi", a scris Cartarescu, pe contul sau de Facebook.

Mircea Cartarescu: foto Cosmin BumbutFoto: Humanitas
  • Amintim ca Radu Boroianu este noul presedinte al Institutului Cultural Roman (ICR), dupa ce Lilian Zamfiroiu a demisionat din aceasta functie.
  • Radu Boroianu a anuntat ca scriitorul Nicolae Breban va fi presedintele onorific Consiliului consultativ al ICR, in cadrul unei conferinte de presa sustinute marti, 5 mai 2015. 
  • In aceeasi conferinta, Breban a spus ca Mircea Mihaies, Gabriel Liiceanu si Horia Roman Patapievici "considera ca nu mai este nevoie de statul roman, ca Mihai Eminescu este un cadavru aruncat, ca noi, astia mai in varsta, care am creat opera, suntem depasiti, ca totul este depasit, Eminescu este depasit, ca Ion Barbu este depasit, ca Iorga este depasit, ca Cantemir este depasit si a inceput literatura asta de p..a, de p...a, de c.r (...), de prostitutie, imaginea asta de mizerabilism", relateaza Adevarul.

Intr-un text publicat ieri pe contul sau de Facebook, Mircea Cartarescu a scris urmatoarele:

"ICR-ul lui Radu Boroianu a avut un debut mai mult decat interesant. La prima conferinta de presa a noii echipe, Nicolae Breban a fost prezentat ca un fel de presedinte de onoare. Cu ocazia asta a tinut un discurs de un reactionarism incredibil si inveselitor. Cine nu l-a citit, sa-l caute pe internet, e prea lung ca sa-l postez eu aici. Daca asta e directia spre care se-ndreapta ICR din acest moment, zic si eu ca noul val din cinema-ul romanesc: aferim cultura! Partea proasta e ca, dincolo de extravagantele brebaniene, avem aici de-a face cu inca un simptom al unui stat care, in lipsa desavarsita a unui presedinte care sa echilibreze lucrurile, se inclina periculos, din nou, catre zona gri a politicianismului interlop. Prietenii ma intreaba de ce nu continuu initiativa din iarna de a milita pentru trecerea ICR din nou sub presedintie. In acest moment mi se pare inutil: tot sub USL ar fi".

Citeste si: