Guvernul a aprobat miercujri Programul manifestarilor prilejuite de Ziua Eroilor, marcata in acest an in data de 21 mai. Programul include manifestari comemorative organizate in Bucuresti, in tara si peste hotare. Ministerul Apararii Nationale va organiza ceremonii la Mormantul Ostasului Necunoscut, Monumentul eroilor cazuti in misiune in teatre de operatii si pe teritoriul Romaniei, Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit "Filantropia", Monumentul Eroilor Patriei, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Sumele necesare punerii in aplicare a Programului manifestarilor prilejuite de Ziua Eroilor vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetele aprobate ale institutiilor implicate in punerea in aplicare a acestor masuri si manifestari.

Ministerul Afacerilor Interne va fi organizatorul unor manifestari comemorative la Parcela eroilor de pe D.N.1, Monumentul Ultimului Strajer al Capitalei, Monumentul Eroilor Jandarmi din Parcul Cismigiu si Monumentul Pompierilor din curtea bisericii Sfantul Gheorghe- Plevna.

In tara, autoritatile administratiei publice locale organizeaza in ziua de 21 mai, cu sprijinul si participarea garnizoanelor militare, unitatilor scolare, cultelor religioase, asociatiilor de veterani si al altor organizatii neguvernamentale, ceremonii de depunere de coroane si jerbe de flori, precum si programe proprii de comemorare a eroilor Romaniei, in functie de specificul local, in principal la marile mausolee ale eroilor, precum si la cimitirele de onoare.

Pe plan extern, reprezentantele diplomatice ale Romaniei in strainatate vor organiza actiuni de cinstire a memoriei eroilor romani cazuti si inhumati pe teritoriul altor state.

Ziua Eroilor este marcata odata cu Ziua Inaltarii Domnului, respectiv a patruzecea zi dupa Pasti. Cadrul juridic care reglementeaza desfasurarea manifestarilor comemorative prilejuite de Ziua Eroilor este prevazut in Legea nr. 379/2003, conform careia festivitatile din tara si din strainatate, dedicate memoriei eroilor Romaniei, se desfasoara pe baza unui program elaborat de Oficiul National pentru Cultul Eroilor, in colaborare cu toate institutiile statului care pot contribui la asigurarea caracterului solemn al activitatilor din Ziua Eroilor si la buna lor desfasurare.