Presedintele Klaus Iohannis, s-a intalnit, miercuri, la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor si formatiunilor politice parlamentare, pentru discutii referitoare la cadrul juridic privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice. Cu aceasta ocazie, liderii partidelor au semnat o initiativa de modificare si completare a Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, a anuntat Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat. Aceasta initiativa nu vizeaza legea securitatii cibernetice si nici Legea 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatie electronice destinate publicului, care a fost declarata neconstitutionala, precizeaza Administratia Prezidentiala.

"In baza prerogativelor sale constitutionale de mediere, presedintele a facilitat dialogul intre societatea civila, institutiile cu competente in domeniul prelucrarii datelor, apararii si securitatii nationale si partidele politice", se arata in comunicatul citat.

"Discutiile au pornit de la premisa imbunatatirii cadrului normativ pentru a pune in acord nevoia de securitate cu apararea drepturilor si libertatilor individului. Cu aceasta ocazie, liderii partidelor politice au semnat o initiativa legislativa parlamentara de modificare si completare a Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice. Aceasta initiativa nu vizeaza legea securitatii cibernetice si nici Legea 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatie electronice destinate publicului, care a fost declarata neconstitutionala."

"Proiectul convenit astazi urmareste sa ofere garantii suplimentare pentru protejarea datelor personale si a dreptului la viata privata si sa aduca o serie de clarificari pentru a elimina riscurile de abuz. Astfel, accesarea datelor cu caracter personal poate fi realizata doar intr-un cadru precis delimitat, de catre instanta de judecata sau numai cu autorizarea prealabila a judecatorului. Acest principiu a fost cerut si de catre reprezentanti ai societatii civile si impartasit de toti actorii implicati. Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, si-a exprimat speranta ca acest proiect, care este rezultatul unui efort comun, va fi aprobat de Parlament si a subliniat, inca o data, faptul ca intr-o societate democratica, securitatea, respectarea legii si libertatea trebuie puse in acord", se mai arata in comunicat.