Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Andrei Andreicut, a declarat, marti, in cuvantul rostit cu prilejul conferirii titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, ca, din nefericire, din perioada comunista, persista si sechele care cu greu pot fi surmontate, iar unii dintre preoti si credinciosi au ramas intr-un imobilism pagubos.

"Intrebuintarea eficienta a timpului scurt pe care-l traim presupune rugaciune si actiune. Asa s-a intamplat in vremurile normale in ortodoxie. Asa s-a petrecut si la noi, cu exceptia perioadei comuniste, cand am facut ce s-a putut, dar cand tot ortodoxia a tinut dreapta coloana vertebrala a neamului. Din nefericire, din acea perioada au ramas niste sechele pe care cu greu le putem surmonta. Daca atunci convenea sistemului sa se faca cat mai putin pe taram spiritual, dupa caderea sistemului, unii dintre preoti si dintre credinciosi au ramas intr-un imobilism pagubos. O seama de parohii au consilii parohiale mai mult fictive si nelucrative. Este trist sa constati pentru aceste exceptii negative ca preotul este un simplu functionar care presteaza servicii religioase", a afirmat mitropolitul Andrei Andreicut, potrivit Agerpres.

Inaltul ierarh a mai spus ca sunt tendinte in societatea postmoderna de a considera preocuparile duhovnicesti ca potrivite pentru spatiul privat si nu pentru cel public. "Noi nu suntem de acord cu acest lucru. Nu suntem de acord ca doar in vremurile trecute ortodoxia avea un rol public si astazi nu", a declarat mitropolitul Andrei Andreicut, care a adaugat ca ortodoxia este o realitate vesnica.

Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului a subliniat ca biserica nu poate fi degradata - ar fi o blasfemie a spus acesta - la masura unei simple institutii istorice.

"Parohia care nu e activa si misionara are toate sansele sa ajunga o epava. In zadar ne laudam cu credinta inaintasilor si voievozilor, daca nu traim asemenea lor", a afirmat IPS Andrei Andreicut.

Inaltul ierarh a mai spus ca destinul neamului s-a impletit cu cel al Bisericii Ortodoxe. "Noi credem ca rugaciunea bisericii ne-a ajutat sa trecem prin toate incercarile care au fost si mai sunt. Cine nu crede in puterea rugaciunii de a cobori cerul pe pamant si de a-l ridica pe om prin stradania indumnezeirii la modelul suprem, care este Mantuitorul Iisus Hristos, acela se gaseste la antipodul ortodoxiei si nimeni nu trebuie sa creada mai cu putere in lucrarea indumnezeitoare a rugaciunii decat ortodoxul. Pentru adevaratul preot ortodox, suprema preocupare a vietii, prin care poate lucra el mantuirea lumii, este misiunea insotita de rugaciune. Misiunea secondata de rugaciune constituie viata preotului ortodox, dar nu numai a preotului, ci si a credinciosului, a parohiei intregi", a afirmat Andrei Andreicut.

Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului a mai spus, in cuvantul sau, ca manastirea care nu este un centru de spiritualitate capabil sa influenteze duhovniceste zona si-a ratat menirea.

"Intr-o lume in care omul a devenit foarte posesiv si doritor de placeri, complacandu-se intr-un egoism exacerbat, calugarul ne demonstreaza ca nu e musai sa dai trupului tot ce-si doreste si ca te poti preocupa de rugaciune, de meditatie, de studiu, de alinarea durerilor altora, de asistenta sociala, de propovaduire. (...). Manastirile de peste tot, inclusiv cele din Romania, prin marii lor traitori au influentat duhovniceste foarte multi oameni", a declarat inaltul ierah.

El a amintit in context de Parintii Paisie Olarul, Ilie Cleopa, Arsenie Papacioc si Teofil Paraianu, care, a spus Andrei Andreicut, constituiau inima unor adevarate centre de spiritualitate din care oamenii plecau incurajati si intariti in credinta.

"Manastirile sunt locuri in care viata duhovniceasca pulseaza si se revarsa in toata lumea. Daca ele insa sunt niste locuri unde, pe primul plan, stau activitatile gospodaresti, necesare si acestea, iar viata spirituala e lamentabila, si-au ratat menirea", a opinat mitropolitul.

Inaltul ierarh a mai spus ca pentru ca "parohia si manastirea sa-si faca bine astazi misiunea, preotul si staretul trebuie sa are". "Adesea ne laudam cu realizarile edilitare ale preotilor si staretilor. Acestea sunt necesare, dar nu sunt suficiente. (...). Preotul trebuie sa-si iubeasca credinciosii. Ei sunt fiii lui sufletesti. Lor le este datoare inima sa, ravna sa, devotamentul sau", a subliniat Andrei Andreicut. El a precizat ca in insusirea preoteasca e nevoie de ravna, de daruire, de rabdare. "Altfel preotia nu da roade, sufletele pier, iar preotul fara daruire si-a ratat misiunea. Ca preot si ca staret trebuie sa ari", a conchis inaltul ierarh ortodox.

Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului si Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, Andrei Andreicut, a primit marti titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, inaltul ierarh fiind unul dintre ctitorii acestei institutii de invatamant infiintate in 1991.