Pierre Moscovici, Comisarul european pentru afaceri economice si monetare a prezentat in direct (via EbS) de la Bruxelles previziunile economice de primavara pentru cele 28 de state membre, inclusiv Romania: "Cea mai insorita primavara, dupa multi ani, pentru economia UE". Estimarile Comisiei Europene pentru Romania arata o crestere economica prognozata a fi robusta in 2015 si 2016, condusa de consumul privat intern (cu pondere de 62% in PIB) si investitiile in curs de redresare. Inflatia este de asteptat sa scada semnificativ in 2015 si sa ramana scazuta in orizontul de timp analizat."Consolidarea fiscala este de asteptatsa intre pe trend negativ in 2016".Deficitul bugetar, in Romania, este asteptat sa atinga 1,6% in 2015 dar pentru 2016 este prognozat la 3,5% din PIB.

Pierre Moscovici, comisar europeanFoto: Comisia Europeana

Documentul dedicat prognozei de primavara pentru Romania, aici.

In curs de actualizare

Comunicatul Comisiei Europene arata:

¬Economiile europene beneficiaza de sprijinul simultan al multor factori. Preturile petrolului se mentin destul de scazute, cresterea economica mondiala este stabila, moneda euro a continuat sa se deprecieze, iar politicile economice din UE sunt favorabile.

Din punct de vedere monetar, relaxarea cantitativa aplicata de Banca Centrala Europeana are un impact insemnat asupra pietelor financiare, contribuind la rate mai mici ale dobanzilor si la crearea unor asteptari de ameliorare a conditiilor de creditare. Intrucat in UE orientarea fiscala globala este in general neutra - nepresupunand nici inasprire, nici relaxare - politica fiscala sprijina, la randul sau, cresterea economica. In timp, ar trebui sa dea rezultate, de asemenea, continuarea reformelor structurale si a Planului de investitii pentru Europa.

Drept urmare, este de asteptat ca PIB-ul real sa creasca in 2015 cu 1,8 % in UE si cu 1,5 % in zona euro, cu 0,1 si respectiv 0,2 puncte procentuale mai mult decat s-a preconizat in urma cu trei luni. Pentru 2016, Comisia preconizeaza o crestere de 2,1 % in UE si de 1,9 % in zona euro.

Cererea interna este principalul factor care contribuire la majorarea PIB-ului, fiind de asteptat ca anul acesta consumul privat sa se intensifice, iar anul viitor sa aiba loc o relansare a investitiilor.¬

Citeste comunicatul integral aici

Explicatii oferite de Pierre Moscovici :

Prognoza a fost prezentata in direct, la Bruxelles, in cadrul unei conferinte de presa.

Declaratiile LIVE TEXT ale Comisarului European Pierre Moscovici pot fi gasite pe EurActiv.ro