Raytheon Company a anuntat luni ca a primit un contract in valoare de 559,2 milioane de dolari pentru a produce, la Redstone Arsenal, in Huntsville, 44 de rachete ghidate de tip Standard Missile-3 Block IB, care urmeaza sa fie instalate in Romania in cadrul scutului antiracheta din Europa in 2015.

Potrivit site-ului Al.com, citat de Mediafax, Raytheon a facut anuntul dupa ce Agentia americana pentru aparare antiracheta (MDA) a emis contractul saptamana trecuta.

Contractul, aferent anului fiscal 2015, prevede producerea de rachete ghidate de tip Standard Missile-3 Block IB, folosite de catre Marina americana (US Navy) impotriva amenintarii rachetelor balistice cu raza medie de actiune, a precizat Raytheon.

Compania a adaugat ca asamblarea rachetelor va avea loc la Redstone Arsenal, o instalatie de productie de rachete de tip SM-6 si SM-3.

Raytheon urmeaza sa produca 44 de interceptori de tip SM-3 Block IB, potrivit companiei, care a adauga ca MDA intentioneaza sa achizitioneze pana la 52 de astfel de rachete.

"Am demonstrat in mod constant calitatea (rachetelor de tip) SM-3 Block IB, iar acum comandantii se concentreaza asupra achizitionarii", a declarat dr. Mitch Stevison, directorul programului Standard Missile-3, citat de companie.

"Acest contract reflecta increderea pe care MDA o are in aceasta racheta, in cadrul apararii regionale impotriva rachetelor balistice", a apreciat el. Raytheon a adaugat ca acest tip de rachete a fost mobilizat pentru prima oara in 2014, iar instalarea ei in Romania, anul acesta, decurge conform programului, in cadrul celei de a doua parti a Abordarii adaptate in faze, planul american pentru apararea antiracheta a Europei.

Potrivit Raytheon, SM-3 distruge rachete balistice in spatiu folosind doar impactul, echivalent cu cel produs de un camion de zece tone la viteza de 966 de kilometri pe ora.

Pana in prezent, peste 200 de rachete de tip SM-3 au fost livrate Statelor Unite si Japoniei, iar SM-3 Block IIA decurge conform programului in vederea mobilizarii pe mare si pe uscat in Polonia, in 2018, a mai precizat Raytheon.

Compania are, la instalatia de la Redstone, si o linie de asamblare pentru rachete de tip SM-6. Acestea urmeaza sa fie folosite pe 35 de nave apartinand Marinei, potrivit unui anunt de la inceputul anului. Raytheon a sarbatorit producerea a celei de a 100-a rachete de tip SM-6 la Redstone anul trecut.