Generatia Y poate spune astazi ca este la putere, in Romania, indiferent daca vocea ei se face auzita de la stanga sau dinspre dreapta spectrului politic, afirma Codrin Scutaru, sociolog si secretar de stat in Ministerul Muncii, intr-un comunicat de presa.

"Altfel spus, Generatia Y este peste tot. O gasim in corporatii, unde incepe sa ocupe functiile de substantiala raspundere ale managerului de proiect, responsabilului de cont clienti si cadrului superior competent in domeniul resurselor umane. O gasim in administratie, unde incearca - e drept, mai timid - sa schimbe cate ceva din pozitia de consilier sau de expert, asumand de multe ori entuziast o slujba exigenta si deseori polivalenta, insa in general prost platita si expusa ciocnirilor generationale", spune sociologul.

"O mai gasim, iar asta e nou, cu precadere printre cei care arunca buretele programului de douazeci de ore pe zi din multinationale sau al inertiei de sistem din sectorul public si aleg, pe cont propriu, calea intreprinzatorului de talie mica sau mijlocie. Lor le datoram puzderia de cofetarii si bacanii bio, firmele de curierat rapid pe bicicleta, atelierele de olarit si, in general, experimentele antreprenoriale de tot soiul care se nasc pe bloguri si se maturizeaza pe Facebook", afirma Codrin Scutaru

Acesta atrage insa atentia ca exista un factor de risc capabil sa compromita sperantele Generatiei: conflictele intre generatii.

|Perceptia ca generatia aparuta odata cu expansiunea demografica postbelica (asa numitii Baby Boomers 1945-1962) si intr-o masura mai mica, Generatia X (1961-1980). care acum se afla fie la mijlocul, fie la capatul carierei profesionale, sunt generatii 'de asistati social' este o spaima construita artificial. Ea a aparut si s-a legitimat pe fondul precaritatii ocuparii fortei de munca, dar este strans legata de contextul economic de criza si de ideea falsa ca generatiile precedente nu accepta decat cu mare greutate momentul 'schimbarii de stafeta' profesionala", explica sociologul.

"Folosita uneori demagogic in discursul electoral, ideea ca generatiile active platesc, de fapt, pensia altcuiva, fara a avea, la randul lor, siguranta ca vor beneficia de avantajele oferite de sistem, nu face altceva decat sa creeze o noua linie de fractura sociala si intretine ideea existentei a 'doua Romanii', precum si perceptia ca Generatia Y este, din start, penalizata pentru greseli pe care nu a avut timp sa le comita", spune oficialul Ministerului Muncii

"Sansa noastra, a tinerilor, in special a generatiei Y, care ne-am nascut intre 1980 si 2000, este reconcilierea cu generatiile de dinaintea noastra, cu parintii si bunicii nostri. Pentru a reusi, nu putem continua sa ne disociem de ce s-a facut bine pana la noi. Cu toate ca suntem departe de a fi unde ne-am dorit, mi-a spus recent un belgian care a venit in Romania in anii 90 ca nu realizam cat de multe s-au schimbat in bine in ultimii 25 de ani. Suntem pe drumul cel bun. Astazi, de Ziua Nationala a Tineretului, vreau sa le urez la multi ani impliniti, in Romania, celor din Generatia Y! Stiu ca putem sa ne construim aici viata pe care ne-o dorim", incheie Scutaru.