Jurnalistul Emil Hurezeanu, cetatean german, a fost numit, joi, in functia de ambasador al Romaniei in Germania, dupa ce a obtinut si cetatenia romana. Hurezeanu a precizat, joi, ca, in contextul unei posibile nominalizari a sa pentru functia de ambasador al Romaniei la Berlin, in luna martie 2015 el a depus cerere pentru cetatenia romana, care i-a fost acordata. "Bineinteles ca voi reprezenta interesele Romaniei", a sustinut el, la postul Digi 24.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In ultimele luni, in situatia in care s-a pus problema unei posibile nominalizari pentru aceasta functie, am depus cererea de redobandire a cetateniei, la inceputul lunii martie, primind aprobarea redobindirii cetateniei", a declarat Hurezeanu, joi, la postul Digi 24, unde activeaza ca jurnalist.

El a mentionat ca pana la redobandirea cetateniei romane in 2015, a avut doar cetatenia germana si statut de rezident in Romania, fapt care nu ii permitea sa obtina o functie publica in statul roman.

Hurezeanu a mai explicat ca din anul 2003 de cand s-a introdus Constitutia in vigoare a Romaniei, functiile politoce in statul roman pot fi ocupate si de romani cu dubla cetatenie.

"In ultimii ani a devenit posibila dubla cetatenie si pentru germani cand e vorba de cetateni din interiorul Uniunii Europene, si cred ca si pentru turci. Avand un statut legal de rezident aici, neavand functii publice ¬ care pana in 2003 cereau insistent cetatenia romana ¬ si mai ales dupa 2003, dupa modificarea Constitutiei, s-a acceptat principiul dublei cetatenii si pentru oamenii cu functii politice. Am pastrat aceasta stare de cetatean german rezident in Romania", a spus viitorul ambasador al Romaniei in Germania.

In context, el a sustinut ca ar fi renuntat la cetatenia germana, pastrand doar pe cea romana, daca ar fi existat un "conflict" intre cele doua calitati, insa nici legile romanesti, nici cele germane nu i-au impus.

"Conventional, daca ar fi existat o exigenta, fie a legii romane, fie a legii germane, care n-ar fi acceptat aceasta dualitate, as fi renuntat la cetatenia germana, ca sa pastrez numai cetatenia romana. Nici partea romana, nici partea germana nu cer acest lucru. Sunt gata oricand s-o fac, daca ar fi existat acest conflict de nationalitati", a adaugat Hurezeanu.

El a dat asigurari ca va reprezenta interesele Romaniei ca ambasador roman in Germania: "Bineinteles ca voi reprezenta interesele Romaniei, tinand cont si de locul in care ma voi afla".

Cu cateva zile inainte, vinerea trecuta, Hurezeanu declarase, pentru HotNews, ca inca nu se intrunisera conditiile pentru a putea raspunde daca va fi sau nu trimis ambasador roman la Berlin: "Inca n-au fost intrunite conditiile ca sa raspund cu <> sau <>. Work in process".

In cele din urma, in baza consultarilor cu primul ministru si cu ministrul Afacerilor Externe, Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a aprobat, joi, propuenrea de numire a lui Emil Hurezeanu in functia de ambasador al Romaniei la Berlin, a mentionat Administratia Prezidentiala.

HotNews a incercat joi sa-l contacteze din nou pe Emil Hurezeanu in legatura cu situatia acestuia legata de cetatenie, insa nu a raspuns pana la ora transmiterii acestei stiri.

In jurul numirii jurnalistului Emil Hurezeanu in functia de ambasador al Romaniei la Berlin, presa a generat deja dezbaterea publica pro sau contra. Hurezeanu are cetatenia germana si este asociat intr-o firma cu Michael Schmidt, un apropiat al presedintelui Klaus Iohannis in campania electorala.

Vinerea trecuta, HotNews a prezentat doua chestiuni cu valoare strict de fapte, nu de opinii, in legatura cu o eventuala trimitere a lui Emil Hurezeanu sa apere interesele Romaniei la Berlin:

  • In primul rand, Emil Hurezeanu are cetatenia germana, pe care a obtinut-o reusind sa ajunga in Germania de Vest, in 1982, remarcandu-se ca disident si ca jurnalist care critica regimul comunist de la Bucuresti.

In 2003, cand a fost numit consilier personal al premierului de atunci, Adrian Nastase, Emil Hurezeanu a delcarat, pentru Mediafax, ca nu putea obtine o functie oficiala de demnitar in statul roman pentru ca avea doar cetatenia germana, nu si pe cea romana. De altfel, si in 1998, presedintele de atunci, Emil Constantinescu, i-a propus functia de purtator de cuvant , dar Hurezeanu a renuntat si la acea functie, dorind sa-si pastreze cetatenia germana.

Germania recunoaste dubla cetatenie pentru alti cetateni din state membre UE care isi iau cetatenia germana, insa inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana Hurezeanu era nevoit sa renunte la cetatenia germana pentru a-si putea recapata si cetatenia romana. Intre timp, insa, dubla cetatenie, germana si romana, este acceptata. Anul trecut, Germania a decis sa accepte dubla cetatenie si in cazul celor proveniti din statele terte.

In datele de la Registrul Comertului, accesate de HotNews vineri, Emil Hurezeanu figureaza ca actionar in firma Emi Consult din anul 2002, precizandu-se cetatenia germana.

Intrebat, vinerea trecuta, de catre HotNews, daca si-a recapatat cetatenia romana si a renuntat la cea germana, Emil Hurezeanu nu a mai raspuns atunci.

Legea 269/2003, privind Statutul corpului diplomatic, prevede ca diplomatii romani trebuie sa aiba cetatenia romana, dar nu interzice dubla cetatenie.

In trecut, s-a pus, insa, o problema de loialitate, daca un diplomat roman avea si cetatenia statului unde era trimis la post. De aceea in vechiul statut al corpului diplomatic, din 1990, se prevedea ca atat diplomatul respectiv cat si sotia/sotul sa aiba numai cetatenia romana.

  • O alta informatie legata de Emil Hurezeanu este faptul ca el este asociat in firma Emi Consult cu Michael Schmidt, cetatean german, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

Omul de afaceri Micahel Horst Schmidt detine firma Automobile Bavaria Group, care vinde in Romania masini BMW. El este cel care i-a inchiriat un apartament in selectul cartier bucurestean Primaverii lui Klaus Iohannis, pentru a-l folosi in campania prezidentiala. Potrivit EVZ.ro, chiria era de 500 de euro pe luna, un pret considerat scazut pentru o astfel de proprietate, care are 240 metri patrati.

Tot Schmidt a oferit in comodat un autoriturism BMW primariei Sibiului, pe vremea cand primar era Iohannis. Actualul presedinte a mentionat explicit in campania electorala din 2014 ca este are o relatie apropiata cu omul de afaceri.

"Am o relatie apropiata cu Schmidt, e un om de foarte buna calitate. E foarte adevarat ca firma lui a pus la dispozitia Sibiului un BMW pe care sa-l folosim cum dorim noi. A fost un lucru mult speculat", a spus Klaus Iohannis, la postul B1Tv, in octombrie 2014.

Revenind la Emil Hurezeanu, ela fost si prezentatorul evenimentului de lansare a programului lui Klaus Iohannis din campania electorala.

In 29 septembrie, candidatul ACL la prezidentiale, Klaus Iohannis, si-a prezentat programul pentru alegeri ¬Romania lucrului bine facut¬, intr-un eveniment la Palatul Parlamentului, in prezenta a aproape 800 de persoane, moderator al evenimentului fiind Emil Hurezeanu, consemna Mediafax.

La prezentarea programului lui Iohannis au participat parlamentari ai PNL si PDL, reprezentanti ai societatii civile si ai ambasadelor de la Bucuresti, dar si simpatizanti ai ACL.

Intre cei care au vorbit la evenimentul de lansare a programului ¬Romania lucrului bine facut¬ s-au numarat Gheorghe Piperea si Emil Hurezeanu, acesta din urma facand si prezentarea evenimentului.

Ca ziarist, Hurezeanu s-a remarcat drept unul dintre putinii jurnalisti si comentatori de televiziune favorabili lui Klaus Iohannis in campania electorala castigata in fata lui Victor Ponta. "S-ar putea ca Iohannis, cu Sibiul acesta, sa aiba mijloacele administrative. Ponta nu a facut dovada mijloacelor sale. E mai mult mostenitor de drept divin. A fost la UTC, la TSD si acum aici", comenta Hurezeanu, la ziarul Tribuna, in septembrie 2014 . (Sursa: Sibiul.ro )

Zilele trecute, la postul Digi 24, Emil Hurezeanu evidentia sustinerea populara a lui Iohannis, insa remarca o anumita ruptura de partide: "(Klaus Iohannis, n.r.) e, mai degraba, cel mai singur presedinte in aceasta functie foarte importanta in Romania, din ultimii 25 de ani. Si, in mod paradoxal, s-a bazat pe sprijinul celui mai mare numar de alegatori. Cei mai multi alegatori din ultimii 25 de ani au fost cei ai domnului Iohannis. Aceasta situatie oarecum paradoxala trebuie calibrata".

  • Cine este Emil Hurezeanu

Emil Hurezeanu (59 de ani) este legat puternic, de peste 30 de ani, de Germania, profesional si cultural. Inca din 1982, el a plecat la Munchen cu o Bursa Herder (ca publicist la revista culturala Echinox), iar din 1983 s-a stabilit definitiv acolo, obtinand azil politic.

S-a remarcat ca jurnalist la Radio Europa Libera, in redactia de la Munchen, unde a lucrat din 1983 pana in 1994. Ulterior, a revenit in Romania, activand in presa din tara.

In 2003, a acceptat sa-l consilieze pe premierul de atunci, Adrian Nastase, in calitate de consilier personal. In 1998 a primit titlul de Cetatean de Onoare al Sibiului (inainte ca Iohannis sa ajunga primar al Sibiului).

Hurezeanu are studii de Drept la Universitatea din Cluj Napoca (1975-1979). In anii '80 a urmat cursuri de stiinte politice in SUA si Europa, obtinandu-si masteratul in Relatii Internationale, la Universitatea din Boston.

Consulta aici CV-ul complet al lui Emil Hurezeanu