Comisarii Garzii Nationale de Mediu (GNM) vor controla, in weekendul de 1 Mai, locurile amenajate pentru picnic si zonele de afluenta publica unde se fac de obicei gratare, anunta ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu. "Am transmis adrese catre toate primariile din tara, cu rugamintea de a se organiza pentru mini-vacanta de 1 Mai: sa amenajeze spatiile de campare, sa puna la dispozitia populatiei pubele si toalete ecologice si sa ecologizeze zonele dupa mini-vacanta", a declarat ministrul Gavrilescu, citat de Mediafax.

Din dispozitia sa, de vineri pana duminica, comisarii GNM organizeaza echipe de control care vor patrula in zonele cu activitati de picnic special amenajate, in zonele de afluenta publica consacrate si in zonele cu potential turistic, dar neamenajate, pentru asigurarea respectarii prevederilor legale. Actiunile se vor desfasura in colaborare cu Politia Locala si cu ofiteri si subofiteri din cadrul Jandarmeriei Romane.

"Cate doua astfel de echipe mixte vor fi prezente in fiecare judet in parte si vor patrula in zonele traditionale de gratare. Dupa ce vacanta trece, comisarii vor monitoriza felul in care autoritatile locale vor salubriza zonele in care a fost inregistrat aflux mare", a mai spus ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

Conform Legii nr. 54/2013 privind desfasurarea activitatilor de picnic, cetatenii care nu respecta prevederile legale in ceea ce priveste zonele de recreere, pot fi sanctionati cu amenzi ale caror valori se incadreaza intre 100 si 5.000 de lei, in functie de gravitatea faptei.

Spre exemplu, cei care arunca gunoiul in locuri neamenajate, risca o amenda intre 200 si 2.000 de lei, iar pentru aprinderea focului in locuri nepermise, cetatenii pot fi sanctionati cu amenzi intre 2.000 si 5.000 de lei.

"Le adresez rugamintea, tuturor celor care vor petrece in natura, sa utilizeze zonele special amenajate pentru picnic, sa nu abandoneze deseurile generate, ci sa le stranga in saci sau sa le depuna in pubelele instalate de primarii, sa nu arunce resturile in rauri, sa nu le dea foc si sa nu aprinda focuri in locuri nepermise", a mai spus Gratiela Gavrilescu.