Procurorii DNA fac, joi dimineata, 21 perchezitii la primaria Iasi, la locuinta edilului Gheorghe Nichita (vicepresedinte PSD), la politia locala si la mai multe adrese, intr-un dosar in care sunt vizate fapte de coruptie, transmite Digi 24.

Suspiciunide coruptie l-ar viza pe primarul municipiului Iasi, in legatura cu finantarea si contractele pentru politia locala a municipiului, coordonata si finantata direct de Primaria Iasi.

Gheorghe Nichita este primarul Iasiului de 12 ani. El urmeaza sa fie dus la Bucuresti la audieri.

Comunicatul DNA

"Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a coruptiei, efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, comise de la inceputul anului 2015 pana in prezent.

In cursul zilei de 30 aprilie 2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 21 locatii situate in judetul Iasi, din care trei sunt sediile unor institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice".

Primarul, banuit ca transformase Politia Locala in serviciu secret

Potrivit unor surse juridice, Gheorghe Nichita a folosea Politia Locala pentru pentru efectuarea unor supravegheri operative ale unor persoane despre ale caror activitati era interesat.

Astfel, pentru a cunoaste exact unde se duc si cu cine se intalnesc persoane de care era interesat, Gheorghe Nichita punea politistii sa urmareasca si sa supravegheze acesti oameni.

Acesta ii cerea lui Liviu Mihai Hliboceanu, directorul general al politiei locale Iasi, si lui Stefan Avirvarei, sef serviciu politia locala Iasi, sa trimita politisti din subordine in locurile unde stia ca sunt persoanele pe care primarul dorea sa fie urmarite si cerea politistilor sa-l tina la curent cu toate detaliile - cat stau intr-un loc, cu cine se intalnesc, unde pleaca si de unde vin, potrivit surselor citate.

La cererea lui Nichita, Hliboceanu le ordona politistilor acceseze bazele de date ale Politiei pentru a verifica autoturismele si baza de date a evidentei populatiei pentru a afla cat mai multe detalii in legatura cu proprietarii respectivelor autoturisme cu care se intalneau persoanele despre care Nichita dorea sa le cunoasca tot anturajul.

Cheltuielile facute cu folosirea masinilor politiei locale in interesul lui Nichita erau decontate de catre Hliboceanu si Avirdanei prin ordine de serviciu in care treceau activitati profesionale si deplasari profesionale.