Retinerea de catre Iran a unei nave care are conexiuni cu compania daneza Maersk este rezultatul unei foste plangeri depusa de o societate iraniana, a anuntat miercuri Organizatia porturilor si afacerilor maritime, citata de AFP.

Potrivit AP Moeller-Maersk, echipajul se afla in afara oricarui pericol.

Operatiunea a fost efectuata in Golf pe baza "unei hotarari bazate pe o plangere a societatii iraniene Pars Talayieh Oil Product" care cere o despagubire financiara de la Maersk, a precizat Organizatia, intr-un comunicat.

"Aceasta plangere a fost discutata de tribunale in acesti ultimi ani si curtea competenta a emis aceasta decizie in urma unei proceduri complete", dupa ce a audiat cele doua parti, adauga organizatia.

Pars Talayieh, societate privata specializata in produse petroliere derivate, nu a putut fi contactata.

In octombrie 2012, Maersk a anuntat ca a incetat activitatile din si spre Iran dupa stabilirea de sanctiuni occidentale fata de aceasta tara.

Organizatia porturilor afirma ca aceasta situatie este pur comerciala si nu are legatura cu politica.

Maersk Tigris, un cargou sub pavilionul insulelor 24 de oameni la bord, dintre care patru romani, a fost interceptat de fortele Gardienilr Revolutiei, armata de elita a regimului iranian, in zona stramtorii Ormuz.

Nava venea de la Jeddah, din Arabia Saudita, si se indrepta spre Jebel Ali in Dubai.

Nava a fost dirijata spre portul Shahid-Bahonar, in apropiere de Bandar Abbas, unde a fost pusa sub sechestru.

Maersk Tigris era exploatata de societatea Rickmers management, sub culorile gigantului transportului maritim Maersk. Nava "nu apartine Maersk si echipajul sau nu este angajat de Maersk", a precizat un purtator de cuvant al grupului danez.