Guvernul declasifica unele documente privind activitatea sistemului penitenciar din perioada 1957-1962

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 29 aprilie 2015, 13:57 Actualitate | Esenţial

Guvernul a aprobat miercuri declasificarea, printr-o Hotarare, mai multor documente din perioada 1957-1962, aflate in arhiva Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Declasificarea informatiilor este necesara atat solutionarii unor eventuale cauze aflate pe rolul instantelor de judecata, cat si pentru respectarea prevederilor Legii nr. 544 din 12 octombrie 2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, sustine Guvernul. Hotararea de Guvern elimina, astfel, restrictii specifice statului comunist privind accesul la informatii de interes pentru cetatenii statului roman. Vezi in text care sunt documentele declasificate.

Documentele care urmeaza sa fie declasificate
 • Ordinul Ministrului Afacerilor Interne al Republicii Populare Romine nr. 108 din 12 octombrie 1957, clasificat "Strict secret" si care se refera la "masuri pentru separatiunea detinutilor";
 • Instructiunile nr. 320 din 20 decembrie 1961, aprobate prin Ordinul nr. 3820 din 20 decembrie 1961 al vicepresedintelui Consiliului de Ministri si Ministrului Afacerilor Interne, clasificat "Secret" si care se refera la "aplicarea normelor de hrana pentru minori";
 • Instructiunile nr. 200 din 25 aprilie 1961, aprobate prin Ordinul nr. 3500 din 25 aprilie 1961 al vicepresedintelui Consiliului de Ministri si Ministrului Afacerilor Interne, clasificat "Strict secret" si care se refera al "aplicarea normelor de echipament si gospodarie pentru minori si detinuti";
 • Regulamentul privitor la aplicarea regimului in locurile de detinere, aprobat prin Ordinul nr. 4045 din 20 noiembrie 1962 al vicepresedintelui Consiliului de Ministri si Ministrului Afacerilor Interne, clasificat "Strict secret";
 • Se declasifica partial Capitolul I, art. 1-29, si capitolele X-XI, art. 129-192, din Regulamentul privitor la organizarea pazei interioare si exterioare a locurilor de detinere, aprobat prin Ordinul nr. 4044 din 20 noiembrie 1962 al vicepresedintelui Consiliului de Ministri si Ministrului Afacerilor Interne, clasificat "Strict secret".

Documentele au fost identificate in arhivele Administratiei Nationale a Penitenciarelor si supuse evaluarii in cadrul unei comisii de specialitate.

In perioada 1945-1964 sistemul penitenciar din Romania a fost dezvoltat in mod accelerat de catre regimul comunist proaspat instalat, numarul unitatilor de detentie crescand si diversificandu-se. Informatiile in cauza au fost clasificate conform legislatiei din acea perioada care prevedea, la modul general, ca acestea sa intre in clasa secretelor de stat.

Potrivit Legii nr. 182/2002, privind protectia informatiilor clasificate, cu modificarile si completarile ulterioare si a Standardelor nationale de protectie, aprobate prin HG nr. 585/2002, in Romania a fost definita notiunea declasificarii informatiilor. Conform acestor acte normative, informatiile continute in documentele propuse acum spre declasificare nu se regasesc in listele actuale cu categoriile de informatii clasificate emise sau detinute de Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate.

Declasificarea informatiilor este o aliniere a reglementarilor la realitatile politice, sociale si legislative din prezent. Declasificarea se va face, potrivit legii, dupa publicarea actului normativ in Monitorul Oficial, mai sustine Guvernul.


Citeste mai multe despre   1349 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  ??? (Miercuri, 29 aprilie 2015, 15:20)

  Observer [anonim]

  Dece se declasifica atat de tarziu? Pe cine afecta declasificarea imediat dupa 1989? E vorba doar de hrana, echipament, regim si locuri de detentie, astea mai constituiau un secret ?
 • 0 (0 voturi)    
  ! (Miercuri, 29 aprilie 2015, 17:24)

  satanae [anonim]

  O parte din declasificatele astea de acum sint publicate deja de ceva vreme - vezi http://www.cnsas.ro/documente/acte_normative/DJ%203615_002%20fila%20271-279.pdf
 • 0 (0 voturi)    
  '' DECLASIFICARE'' (Miercuri, 29 aprilie 2015, 18:11)

  gamoto [utilizator]

  De ce mama naibii se foloseste acest cuvant, ce in limba romana inseamna cu totul altceva, in locul cuvantului ''desecretizare''?
  De ce ''audit'' in locul cuvantului ''control'' sau ''mentenanta'' vs ''intretinere''?
  Innoim limba prin inlocuirea cuvintelor neaose cele ce ni se mai par mai in ''trend'', de altfel boala veche a parvenitismului romanesc ( Alecsandri a descris simptomele cel mai bine in ciclul Chirita )
  • 0 (0 voturi)    
   clasificare vs secretizare (Joi, 30 aprilie 2015, 2:48)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui gamoto

   Documentele sunt clasificate sau de-clasifcate. Altfel spus, exista mai multe clase de documente ca de exemplu, "de uz intern", "secret", "confidential" etc.Restul, cele de-clasificate nu sunt supuse nici unui regim deci pot deveni publice.
   Spre exemplu fluturasul de salariu al lui ministru reprezinta un interes public (macar pentru curioziate) totusi acel documnent este clasificat ca fiind "confidential" cum sunt dealfel toate informatiile salariale...
   Asemanator, "Regulamentul de orine interioara" de la cancelaria ministeriala n-o sa fie publicat in nici un ziar (desi nu-i nimic secret acolo), pentru ca acel document este clasificat ca fiind "de uz intern".
   Un document _clasificat_ ca fiind "Secret" trebuie _declasificat_ pentru de a deveni public
   • 0 (0 voturi)    
    DEX (Joi, 30 aprilie 2015, 18:41)

    gamoto [utilizator] i-a raspuns lui _tudor_

    ''declasificare s.f. Acţiunea de a declasificâ şi rezultatul ei; desecretizare. • pl. -ări. /v. declasifica.''


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version