Agentia Nationala de Integritate informeaza ca a constatat existenta conflictului de interese de natura administrativa si penala in cazul a sapte fosti sau actuali alesi locali.

Printre acestia se numara si un fost primar al comunei Snagov - care ar fi semnat ordine de plata catre doua firme (unde fiul, respectiv nora sa, erau asociati) in valoare de circa 4,2 mil. lei.

Ce reclama ANI in caul lui Apostol Musat, fost primar al comunei Snagov:

"CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

In exercitarea atributiilor de serviciu, a semnat un numar de 63 ordine de plata in beneficiulS.C. "BOGDAN EURO TRADE" S.R.L.(societate comerciala in cadrul careia fiul sau detine calitea de asociat si functia de administrator) si un numar de trei ordine de plata in beneficiulS.C. "MONIK CONSULTING" S.R.L.(societate comerciala in cadrul careia nora sa a detinut calitatea de asociat si administrator, iar fiul sau detine calitatea de asociat incepand cu data de 06 mai 2011), prin care s-a produs un folos material pentru sine ori pentru fiul sau, in valoare totala de 1.845.841,76 Lei.

Persoana evaluata a incalcat, astfel, dispozitiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

CONFLICT DE INTERESE PENAL

In exercitarea atributiilor de serviciu, a semnat un numar total de 26 ordine de plata in beneficiulS.C. "MONIK CONSULTING" S.R.L.si un numar de 63 ordine de plata in beneficiulS.C. "BOGDAN EURO TRADE" S.R.L.,prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial atat pentru sine, cat si pentru fiul ori nora sa, in valoare totala de 2.343.039,76 Lei.

Avand in vedere cele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate a sesizat si Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea, Judetul Ilfov, in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 301 din Codul Penal al Romaniei."

Pe cine mai acuza ANI:

Petru Roman, primar al orasului Deta, judetul Timis:

"CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

In perioada exercitarii mandatului de primar,S.C. "ON-WESTLINE" S.R.L.(societate comerciala in cadrul careia persoana evaluata si sotia acesteia detin calitatea de asociat unic si functia de administrator) a incheiat cu Primaria Orasului Deta patru contracte de servicii, in valoare totala de 28.760 Lei, iarSOCIETATEA COOPERATIVA "CONSUMCOOP DETA"(societate in cadrul careia care persoana evaluata detine calitatea de membru cooperator) a emis catre Primaria Orasului Deta 100 de facturi in suma totala de 45.543 Lei.

Persoana evaluata a incalcat, astfel, dispozitiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004.

CONFLICT DE INTERESE PENAL

Prin incheierea si semnarea celor patru contracte de prestari servicii intreS.C. "ON-WESTLINE" S.R.L.si Primaria Orasului Deta s-au realizat foloase materiale pentru sine si pentru sotia sa.

Valoarea totala a achizitiilor (contracte comerciale si facturi pe baza de comanda) derulate in perioada 2009 - 2012 intre societatea comerciala si primarie si, respectiv, intre societatea cooperativa si primarie, este de 74.303 Lei.

Avand in vedere cele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate a sesizat si Parchetul de pe langa Judecatoria Deta, Jud. Timis, in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 301 din Codul Penal al Romaniei."

Ironim Andrici, primar al comunei Tamaseni, Judetul Neamt:

"CONFLICT DE INTERESE PENAL

In perioada exercitarii mandatului de primar (2012 - 2016), a semnat un contract de asistenta juridica, incheiat intre Primaria Tamaseni siCabinetul individual de avocatura"Dr. Ioan Chelaru",prin care a obtinut, direct, un folos patrimonial pentru sine, constand in neplata onorariului de avocat pentru asistenta juridica ce i-a fost acordata in calitate de persoana fizica.

Avand in vedere cele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate a sesizat si Parchetul de pe langa Judecatoria Roman, in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 301 din Codul Penal al Romaniei."

Nicolae Gavrilescu, fost primar al comunei Calinesti, judetul Arges:

"CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

In calitate de primar si ordonator principal de credite, a semnat un numar de 29 ordine de plata emise de Primaria Comunei Calinesti catreS.C."GYP STAR" S.R.L.(societate comerciala in cadrul careia sotia persoanei evaluate detine calitea de asociat), in valoare totala de 971.151,29 Lei.

Persoana evaluata a incalcat, astfel, dispozitiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 si dispozitiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004."

Viorel Vasile Melen, fost primar al comunei Brodina, judetul Suceava:

"CONFLICT DE INTERESE PENAL

In perioada exercitarii mandatului de primar,a initiat la data de 13 martie 2013 un proiect de hotarare pentru aprobarea unui imprumut in valoare de 850.000 Lei de la bugetul de stat, in vederea achitarii datoriei primarieicatreS.C. "FORESTBROD" S.R.L(societate comerciala al carei administrator a fost pana in luna iunie 2012).

Prin hotararea consiliului local din data de 21.03.2013, s-a hotarat aprobarea contractarii imprumutului, suma ce fost adjudecata printr-un contract de imprumut, cu termen de rambursare de 5 ani, prin care primaria achita integral datoria catre societatea comerciala.

Ulterior obtinerii creditului, persoana evaluata a semnat si ordinele de plata aferente, prin care primaria a achitat integral datoria fata de societatea comerciala.

Prin initierea proiectului de hotarare privind acordarea unui imprumut si adoptarea Hotararii Consiliului local al Comunei Brodina, Melen Vasile Viorel a avut posibilitatea sa anticipeze realizarea unui folos material pentru societatea comerciala cu care s-a aflat in raporturi comerciale in ultimii 5 ani.

Avand in vedere cele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Suceava, in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 301 din Codul Penal al Romaniei."

Stancu Saru, consilier local in cadrul Consiliului Local Saceni, Jud. Teleorman:

"CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

In perioada exercitarii mandatului de consilier local, a luat parte la deliberarea si adoptarea hotararii emise de Consiliului Local Saceni, in baza careia a fost semnat contractul de inchiriere prin care s-au inchiriat 111,5220 ha teren islaz (pajiste comunala) catre Asociatia Crescatorilor de Animale Sande, in cadrul careia persoana evaluata avea calitatea de presedinte - director general.

Persoana evaluata a incalcat, astfel, dispozitiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 si art. 75, lit. f) din Legea nr. 393/2004."

Mihail Porutiu, fost consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Mures, Jud. Mures:

"CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

In perioada exercitarii mandatului de consilier judetean, nu a anuntat la inceputul dezbaterilor interesul personal pe care il avea in adoptarea proiectelor de hotarare si nu s-a abtinut de la votarea urmatoarelor proiecte ale consiliului judetean privind:

- aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli alR.A."Aeroportul Transilvania Tirgu-Mures"pe anul 2012;

- implementarea guvernantei corporative laR.A."Aeroportul Transilvania Tirgu-Mures",in vederea:

ᅡaprobarii regulamentului de organizare si functionare alRegiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tirgu-Mures, valabil la data numirii noilor administratori;

ᅡinitierii procedurii de selectie prealabila a candidatilor pentru Consiliul de administratie alRegiei Autonome"Aeroportul Transilvania" Tirgu-Mures;

ᅡaprobarii comisiei de selectie prealabila a candidatilor pentru Consiliul de administratie alRegiei Autonome"Aeroportul Transilvania" Tirgu-Mures,unde a candidat si a fost declarat admis;

ᅡaprobarii indemnizatiilor si a contractului de mandat al membrilor consiliului de administratie din care va face parte,desi anticipa crearea unui avantaj prin aprobarea acestuia.

Ulterior aprobarii hotararii Consiliului Judetean Mures, PORUTIU MIHAIL a participat si a fost declarat admis la concursul organizat pentru detinerea functiei de Presedinte al Consiliului de administratie alRegiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tirgu-Mures,administrator executiv, reprezentant al autoritatii publice tutelare.

Persoana evaluata a incalcat, astfel, dispozitiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 si dispozitiile art. 75 si art. 77, alin. (1) si (2) din Legea nr. 393/2004."

"Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază –de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.ROMAN PETRU, MUȘAT APOSTOL și GAVRILESCU NICOLAEnuaudepus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare", mai informeaza ANI.