Presedintele Klaus Iohannis i-a propus premierului italian Renzi "organizarea, impreuna, in Italia, in anul 2018, a unor manifestari de amploare dedicate aniversarii centenarului Marii Uniri".

Presedintele Iohannis, care efectueaza o vizita oficiala in peninsula, s-a intalnit marti premierul italian, context in care "a avansat propunerea, salutata de premierul Renzi, privind organizarea, impreuna, in Italia, in anul 2018, a unor manifestari de amploare dedicate aniversarii centenarului Marii Uniri", potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Premierul Renzi a afirmat, potrivit sursei citate, ca "prezenta Romaniei in spatiul Schengen este nu doar in avantajul Romaniei, ci si in avantajul Italiei si al Uniunii Europene in ansamblul sau".

"Cei doi inalti demnitari au convenit sa colaboreze strans in cadrul Consiliului European. Din acesta perspectiva au apreciat ca summitul de la Riga privind Parteneriatul Estic trebuie sa transmita un mesaj cat mai clar tarilor partenere cu privire la perspectiva apropierii lor de Uniunea Europeana. Uniunea trebuie sa sustina mai puternic eforturile de reforma ale acestor tari, indeosebi ale Republicii Moldova, precum si ale Ucrainei si Georgiei. Similar, s-a discutat despre importanta sustinerii eforturilor de aderare la UE ale statelor din Balcanii de Vest", se arata in acest comunicat.

"La fel ca si presedintele Sergio Mattarella cu o zi inainte, premierul Renzi s-a referit in termeni deosebit de apreciativi la prezenta comunitatii romanesti din Italia si la contributia acesteia la dezvoltarea tarii. La randul sau, presedintele Klaus Iohannis a evidentiat contributia pe care o are comunitatea italienilor din Romania la dezvoltarea economiei romanesti.

Atat presedintele Romaniei cat si premierul Italiei au cazut de acord asupra oportunitatii reluarii mecanismului de consultare interguvernamentala, ca modalitate de consolidare a colaborarii romano-italiene pe toate planurile", se mai arata in comunicat.