29 de mii de bugetari din administratia locala, afiliati la Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA), vor intrerupe lucrul joi, 30 aprilie, pentru o greva generala de o zi, a declarat pentru Hotnews.ro liderul sindicatului Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Principala nemultumire a sindicalistilor este legata de "lipsa de responsabilitate a Guvernului fata de personalul din acest sector" si de "neaplicarea echitabila a legii salarizarii unitare in sectorul de administratie publica", a explicat Bogdan Hossu.

Sindicalistii sunt nemultumiti de faptul ca "la munca egala si responsabilitate egala" salarizarea nu este aplicata echitabil in sectorul administratiei publice. Ei reclama, printre altele, si faptul ca nu primesc tichete de masa si tichete de vacanta.

Secretarul general al FNSA, Bogdan Schiop, a declarat, marti, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca actiunea de protest este declansata ca urmare a nepasarii si dezinteresului manifestate de Guvern fata de problemele generate de salarizarea deficitara a angajatilor din administratia publica locala.

"FNSA organizeaza, joi, 30 aprilie, la nivel national, o greva generala de o zi in administratia locala, in primarii si consilii judetene, ca urmare a nepasarii si dezinteresului manifestate de catre Guvern fata de problemele generate de salarizarea deficitara a angajatilor care isi desfasoara activitatea in institutiile din administratia publica locala, cea mai slab platita categorie de salariati din sistemul bugetar. Au fost colectate aproape 18.000 de semnaturi din partea membrilor de sindicat care sustin declansarea grevei. Activitatea in institutiile publice va fi intrerupta aproape in totalitate, urmand sa asiguram in ziua grevei generale doar serviciile de decese si de plata a amenzilor care trebuie achitate in 24 de ore", a spus Suciu.

Potrivit acestuia, revendicarile FNSA privesc reglementarea si liberalizarea acordarii tichetelor de masa sau a normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica incepand cu anul 2015 si majorarea salariilor pentru angajatii din administratie, tot incepand cu acest an, in proportie de 10 la suta.

Bogdan Schiop a afirmat ca, dupa trei ani de guvernare, FNSA a constatat ca politicile actualului Guvern cu privire la administratia publica locala din Romania nu difera cu nimic fata de cele aplicate de catre guvernele anterioare, actualul Executiv putand fi considerat "un demn continuator al politicilor prin care se mimeaza dialogul social".

Aproximativ 30% din totalul salariatilor din administratia publica locala vor intra, joi, in greva generala, a declarat Petru Dandea, vicepresedinte al Cartel Alfa, confederatie sindicala la care este asociata Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie.

La greva de joi ar urma sa participe aproximativ 29.000 de persoane, adica numarul celor care au facut, in februarie, o greva de avertisment, a spus Dandea.

Potrivit acestuia, actiunea de protest va incepe la ora 8.00 si se va incheia la ora 16.00, functionarii urmand sa mearga la serviciu, insa fara sa lucreze, fiind eliberate doar certificate de deces.

Tot joi, aproximativ 600 de functionari publici vor participa, intre orele 10.00 si 12.00, la un miting in fata Primariei Capitalei.

Dupa greva generala de o zi, va fi organizat un miting la Bucuresti, in 27 mai, la care sunt asteptate sa participe 3.000 de persoane. De asemenea, va fi organizata o actiune de strangere de semnaturi pentru a fi declansata greva generala pe termen nelimitat in administratia publica, in octombrie.

"Daca nu se rezolva problemele nici dupa greva de joi, FNSA va organiza in 27 mai un miting cu peste 3.000 de persoane in Bucuresti, in Piata Victoria. Se va trece la strangerea de semnatuti pentru declansarea grevei generale pe termen nelimitat in administratia publica locala in septembrie sau octombrie"

Reprezentantii federatiei spun ca nu inteleg de ce presedintele Klaus Iohannis a chemat sindicatele la discutie joi, exact cand ei declanseaza greva generala de o zi.

"Nu stiu de ce a ales ziua de joi. E clar ca pe noi ne deranjeaza acest lucru, dar vom merge la discutii si ii vom comunica problemele cu care ne confruntam", a spus Dandea.

El mai spune ca reprezentatii Guvernului acuza FNSA de faptul ca ar organiza ilegal greva de joi. El explica, insa, ca sindicatele nu au voie sa faca greva pentru a cere aprobarea unui act normativ, insa in acest caz confederatia sindicala cere aplicarea unei legi deja aprobata, respectiv Legea salarizarii unitare.

"Am incercat sa gasim solutii prin dialog cu Guvernul Romaniei la problemele grave din administratia publica, generate de neaplicarea Legii 284/2010 a salarizarii unitare. Neaplicarea an de an a legii a dus la o situatie extrem de grava in administratia publica. Mai mult de 20 de clase de salarizare sunt sub pragul salariului minim pe economie, iar prin cresterea salariului minim si neaplicarea legii, peste 25% din functionarii publici si personalul contractual sunt in zona salariuului minim pe economie, adica sub 1.000 de lei", a mai spus Dandea.

FNSA a declansat, in luna ianuarie, conflictul colectiv de munca, a instiintat Guvernul despre acest lucru, iar in luna februarie a organizat o greva de avertisment, care a presupus intreruperea programului de lucru timp de o jumatate de ora in primarii, consilii judetene si institutii subordonate acestora.

Guvernul propune, intr-o noua lege a salarizarii, un salariu minim brut de 1.200 lei si unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare, sindicatele acuzand insa Executivul de incompetenta pentru faptul ca introduce eronat unele profesii in categoria meseriilor necalificate.

Cele cinci clase de salarizare ar urma sa includa de anul viitor, conform propunerii guvernamentale, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit scoli profesionale, fara bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurta durata (precum asistent medical, arhivar, grefier) si persoanele cu studii superioare de lunga durata (precum medicul, profesorul, dar si presedintele tarii, parlamentarul si ministrul), pentru aceasta ultima categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat recent ca numarul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul legii salarizarii urmand sa fie finalizat pana la sfarsitul anului.

La sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul a decis infiintarea unui grup de lucru care sa revizuiasca Legea salarizarii unitare, astfel incat noile prevederi sa fie aplicate incepand cu anul viitor.

Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea salariului minim pe economie a condus in sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesita o corectie.

Legea-cadru a salarizarii personalului platit din fonduri publice a fost aprobata in 2010, cu un esantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluarii acestui esantion a fost creata o noua ierarhie a posturilor, atat intre domeniile de activitate, cat si in cadrul aceluiasi domeniu.

Raportul dintre salariul minim si cel maxim in sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numarul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensatiile, primele si indemnizatiile au fost plafonate astfel incat salariul de baza sa constituie partea majoritara a castigului.

Din cauza constrangerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi insa stabilite niciodata prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare cu valoarea de referinta, astfel incat pana in prezent au fost pastrate salariile avute anterior intrarii in vigoare a Legii-cadru.