Un militar din armata americana, originar din Bistrita, care a participat la exercitiul multinational Wind Spring 15 desfasurat la Poligonul Smardan (Galati), a facut schimb de ecusoane, luni, la finalul exercitiului, cu un general de brigada roman, cei doi purtand acelasi nume de familie, relateaza Mediafax.

Ceremonia de inchidere a exercitiului Wind Spring 15, care s-a derulat incepand din 16 aprilie la Poligonul Smardan, din judetul Galati, a avut loc luni, drapelele celor patru tari participante la exercitiu fiind coborate, in timpul intonarii imnurilor nationale ale Republicii Moldova, Marii Britanii, SUA si Romania.

Astfel, loctiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie "Getica", generalul de brigada doctor Oliviu Irina, i-a felicitat pe pariticipantii la exercitiu pentru modul in care si-au indeplinit misiunea, iar unii dintre militari au fost rasplatiti cu diplome si medalii.

In cadrul ceremoniei, comandantul Brigazii 282 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor", generalul de brigada doctor Virgil Ovidiu Pop, i-a acordat o diploma si unui tanar militar al Armatei SUA, Ruben Andrei Pop, nascut in anul 1989, in Bistrita, care a plecat la varsta de patru ani din Romania, stabilindu-se impreuna cu familia sa in Houston.

Dupa ce i-a inmanat diploma, generalul i-a dezlipit tanarului militar de pe uniforma ecusonul cu numele Pop pe care il purta si l-a inlocuit cu al sau.

"E acelasi nume, e tot Pop", a spus generalul, indemnandu-l pe tanar sa vina mai des pe meleagurile natale.

Militarul Ruben Andrei Pop a fost intrebat ulterior cum este sa fie roman in armata americana, el spunand: "Sunt foarte mandru, este foarte bine sa servesti tara in care traiesti, dar nu poti niciodata uita de unde vii".

Exercitiul Wind Spring 15 a reunit, din 16 aprilie, la Poligonul Smardan din judetul Galati si la Centrul Administrativ Aerian de la Mihail Kogalniceanu (CAAMK) din judetul Constanta, peste 2.200 de militari, cu armament si tehnica de lupta, din armatele Marii Britanii, Republicii Moldova, Romaniei si Statelor Unite ale Americii.

Potrivit MApN, scopul exercitiului l-a constituit antrenarea in comun, intr-o conceptie unitara, a militarilor din tari membre ale NATO sau partenere, pentru mentinerea capacitatii operationale a structurilor si indeplinirea cerintelor specifice de interoperabilitate si standardizare ale Aliantei Nord-Atlantice si ale Uniunii Europene. In cadrul Wind Spring 15 au avut loc exercitii de comandament, trageri de lupta, rezolvarea unor situatii tactice complexe.

Exercitiul face parte din seria activitatilor de instruire in comun care se desfasoara atat in tara, cat si in afara teritoriului national, in cadrul operatiei "Atlantic Resolve", pentru demonstrarea masurilor de reasigurare adoptate in cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind asigurarea stabilitatii si securitatii regionale, in special in actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.