Afirmatiile lui Traian Basescu, referitoare la faptul ca Florian Coldea, Codruta Kovesi si Livia Stanciu "sunt artizani ai unui mod ravasit de a face justitie", si ale Elenei Udrea, despre anchetele DNA care o vizeaza, au afectat prestigiul justitiei, potrivit Inspectiei Judiciare (IJ), citate de Mediafax.

Traian BasescuFoto: B1 TV

Oficiali din cadrul Inspectiei Judiciare au declarat, luni, pentru Mediafax, ca, in urma analizarii afirmatiilor facute de fostul sef al statului si de fostul ministru, s-a ajuns la concluzia ca, in ultima perioada, cei doi au facut declaratii ce au afectat independenta magistratilor si prestigiul actului de justitie.

Rapoartele intocmite in cazul lui Traian Basescu si al Elenei Udrea, insotite de aceste concluzii, vor fi prezentate plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), institutie care va decide, in aceasta saptamana, daca si le va insusi.

CSM a sesizat, in 7 aprilie, Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile lui Traian Basescu, care spunea ca nu ii suna pe Florian Coldea, Codruta Kovesi si Livia Stanciu "din sila", pentru ca "sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie". Presedintele CSM, Marius Tudose, a sesizat Inspectia Judiciara in legatura cu afirmatiile facute de fostul sef al statului la postul de televiziune B1, dar si cu privire la o postare a Elenei Udrea pe o pagina de socializare.

"Ca urmare a declaratiilor lansate in spatiul public de catre domnul Traian Basescu in cadrul emisiunilor 'Ultimul Cuvant'- 31 martie 2015 - si "X-PRESS"- 6 aprilie 2015-, difuzate la postul de televiziune B1 TV, precum si a mesajului postat pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea in data de 2 aprilie 2015, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari cu privire la apararea independentei sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicata cu modificarile si completarile ulterioare", conform unui comunicat de presa al CSM.

Fostul presedinte Traian Basescu declara, in 6 aprilie, la B1, ca nu ii suna pe Florian Coldea, Codruta Kovesi si Livia Stanciu "din sila", pentru ca "sunt artizanii acestui mod ravasit de a a face justitie, fara respect pentru cel care nu este condamnat", adaugand ca "vor sa mai ramana cinci mandate".

Intrebat de ce nu ii suna pe Florian Coldea (adjunctul sefului SRI- n.r.), pe Codruta Kovesi sau pe sefa ICCJ, Livia Stanciu, Traian Basescu a declarat: "Pot sa va spun ca din sila?". Basescu a continuat: "Pentru ca ei sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie, fara respect pentru cel care nu e condamnat. Ce sa fac? Vor sa mai ramana cinci mandate in functie".

Ulterior, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, a raspuns atacurilor fostului sef al statului Traian Basescu, spunand ca acestea fac ca Romania sa piarda credibilitate si ca "foarte rar" ea s-ar putea lasa intimidata de reactii ale unor politicieni.

"Aceste atacuri nu fac altceva decat sa ne descalifice ca tara, sa ne faca sa pierdem din ce in ce mai mult in credibilitate ca tara din partea altor state si cred ca la acest lucru ar trebui sa se gandeasca toti cei care, indiferent ca vorbim de oameni politici sau cei care, intr-o forma sau alta, isi exprima puncte de vedere, uneori de-a dreptul iresponsabile cu privire la activitatea magistratilor. Foarte rar, si cred ca veti vedea, ca presedintele Inaltei Curti - si aici, sigur, vorbesc in nume personal - m-as lasa intimidata de reactii ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfasoara judecatorul Livia Stanciu", a spus presedintele ICCJ, la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Pe de alta parte, Elena Udrea, prin intermediul echipei de comunicare, a scris pe Facebook ca "toti oamenii care sunt chemati la DNA sunt intrebati, intr-o forma sau alta, daca stiu ceva ce ar putea sa o incrimineze", scopul final fiind acela de a se genera, cu orice cost, noi si noi dosare penale, fara sa se tina cont de probe sau de faptul ca "toate aceste denunturi ar fi facute sub presiune".