In vederea cuprinderii copiilor cu varste intre 3 si 6 ani in invatamantul prescolar, se deruleaza, succesiv, urmatoarele etape: reinscrierea copiilor care frecventeaza unitatea de invatamant prescolar in acest an scolar si doresc sa o frecventeze si in anul scolar 2015-2016, respectiv inscrierea copiilor nou veniti, informeaza Ministerul Educatiei.

Reinscrierile vor incepe luni, 27 aprilie, iar inscrierile se vor derula in intervalul 11 mai - 1 august 2015. Inscrierile pot continua si dupa aceasta data, daca mai exista locuri disponibile.

"Perioadele de inscriere si reinscriere la nivelul fiecarei gradinite si orarul aferent vor fi stabilite de conducerea respectivelor unitati de invatamant. Ambele categorii de informatii vor fi afisate la loc vizibil, in fiecare gradinita, pentru a fi cat mai accesibile parintilor si publicului interesat. In masura in care este posibil, informatiile vor fi publicate si pe site-urile gradinitelor (daca exista) si, eventual, pe site-ul inspectoratului scolar judetean", se explica intr-un comunicat de presa.

Potrivit ministerului, dupa finalizarea etapei de reinscriere, ocuparea locurilor libere se va face astfel:

- In ordinea descrescatoare a grupelor de varsta: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) si grupa mica (copii de 2-3 ani)

- In limita locurilor ramase si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale de departajare, pe care gradinitele le aplica atunci cand exista mai multe solicitari decat numarul de locuri (ex: apropierea de domiciliul copilului, existenta a unui frate/ a unei surori al/ a copilului, inmatriculat/ inmatriculata in unitatea de invatamant la care se solicita inscrierea, parinte/ tutore unic intretinator de familie, existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului).

Criteriile generale vor fi aprobate de Consiliul de administratie al unitatii de invatamant si se aplica in baza unor documente doveditoare, prezentate de parintii /reprezentantii legali ai copilului.

"Pentru asigurarea transparentei procesului de reinscriere/ inscriere, conducerile unitatilor de invatamant prescolar vor afisa, la vedere, pentru toti cei interesati, urmatoarele informatii: capacitatea institutiei (numar de copii pentru care a fost proiectata), numarul de locuri aprobat prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2015-2016 (pe grupe de varsta: mica, mijlocie, mare), criteriile generale stabilite de Consiliul de administratie pentru inscrierea copiilor, numarul de copii reinscrisi/ inscrisi zilnic (in perioada stabilita) din totalul disponibil. Pentru solutionarea diferitelor situatii legate de reinscriere/ inscriere in unitatile de invatamant prescolar, inspectoratele scolare judetene/ Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti vor consilia si sprijini parintii, tinand cont, cu precadere, de interesul educational al copilului", mai informeaza ministerul.