Liderii Sindicatului 'Muntele' de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) au incheiat sambata greva foamei declansata in urma cu 24 de ore, cei zece reprezentanti ai organizatiei sindicale care au luat parte la protest solicitand ca Guvernul sa aprobe ajutorul de stat in valoare de 37,7 milioane euro, necesar cumpararii de certificate de carbon, informeaza Agerpres.

Ajutorul a fost avizat deja de Comisia Europeana, iar sindicalistii sustin ca fara achizitia acestor certificate CEH va fi amendat cu 123,8 milioane euro pentru ca nu respecta normele europene de mediu, fapt ce va duce la insolventa si apoi falimentul companiei.

"Aceasta manifestare de protest a fost doar o ultima atentionare, una extrema, a factorilor de decizie guvernamentali care, prin ignoranta manifestata fata de Complexul Energetic Hunedoara, lasa aproape 6.800 de oameni fara locuri de munca. Ultimele demersuri administrative demonstreaza clar ca solutiile identificate de guvernanti pentru CEH sunt foarte putine si foarte greu de aplicat. Riscul de a ramane fara certificatele de carbon este extrem de crescut, iar riscul ca salariatii sa nu-si primeasca salariile, in data de 30 aprilie, este si mai mare", a declarat sambata presedintele Sindicatului 'Muntele', Petre Nica.

Sindicalistii acuza pe o parte dintre parlamentarii hunedoreni ca sunt dezinteresati de situatia CEH si ca s-ar implica in decizia administrativa a societatii.

'Sindicatul Muntele a facut toate demersurile pentru deblocarea situatiei, in ciuda dezinteresului manifestat de parlamentarii hunedoreni care si-au asumat aceasta societate ori de cate ori au avut nevoie de masa electorala. Ii anuntam public pe acesti politicieni ca Sindicatul Muntele va continua sa lupte pentru locurile de munca si drepturile angajatilor CEH, pentru ca oamenii pe care ii reprezentam noi nu traiesc doar un mandat, asa cum inteleg politicienii sa ne planifice viata. Ei sunt vinovatii principali pentru situatia CEH, ei si imixtiunile lor in zona administrativa a societatii noastre', se arata intr-un comunicat al Sindicatului 'Muntele'..

Sindicatul 'Muntele' avertizeaza ca actuala situatie inregistrata la CEH poate genera ample miscari sociale in Valea Jiului si in judetul Hunedoara.

Pe timpul protestului declansat de sindicalisti la sediul CEH din Petrosani, ministrul Energiei, Andrei Gerea, si directorul general al companiei, Constantin Jujan, au mentinut legatura cu liderii aflati in greva foamei, se arata in documentul citat.

De asemenea, vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Dorin Gligor, i-a anuntat pe protestatari ca a solicitat Guvernului sa trimita o delegatie ministeriala in judetul Hunedoara pentru a analiza intentiile de reorganizare ale CEH.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Craiova, ca acordarea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara a fost avizata de catre Comisia Europeana.