Fostul director al SRI, George Cristian Maior, a declarat, sambata, la Cluj, ca este nevoie de o gandire strategica "in ceea ce priveste decizia in statul roman" pentru a ne feri de pericolele "care cu siguranta vor veni si ne vor afecta", informeaza Agerpres.

El s-a referit, in context, si la volumul sau 'Incertitudine. Gandire strategica si relatii internationale in secolul XXI', lansat sambata, la Targul de carte Gaudeamus.

"Este o carte interesanta, pentru a incerca o analiza a sistemului international strategic si rolul potential al Romaniei in acest tablou. Este o pledoarie pentru o gandire strategica in ceea ce priveste decizia in statul roman, de care este nevoie pentru a ne feri de pericolele care cu siguranta vor veni si ne vor afecta. (...) Aceste pericole sunt aproape geografic, aproape din punct de vedere al diverselor amenintari pe care le vedeti in lume, inclusiv cele de natura terorista", a mentionat Maior.

Potrivit acestuia, Romania are nevoie de institutii puternice si de personalitati pe masura. 'Daca vrem sa aparam aceasta tara si sa negociem bine pentru ea, trebuie sa avem si un aparat conceptual puternic pentru a face acest lucru. (...) Parghiile sunt institutii puternice, personalitati care sunt in stare sa ia decizii curajoase in momente critice si sistemul national al acestor institutii. (...) Institutiile statului roman s-au maturizat in ultimii 10 ani si chiar daca uneori este o presiune pe ele, din punct de vedere politic sau ideologic sau din alte perspective, ele cred ca reusesc sa-si mentina neutralitatea si sa continue politicile strategice ale statului roman', a afirmat George Cristian Maior.

Maior a mai spus ca exista insa si neajunsuri. "O usoara maturizare din punct de vedere al sistemului acestor institutii, o diplomatie mai activa in cadrul UE, pentru a atrage atentia asupra unor probleme, si oameni mai bine pregatiti pentru a face fata responsabilitatilor", a adaugat Maior.

George Cristian Maior si-a lansat, sambata, la Cluj, volumul 'Incertitudine. Gandire strategica si relatii internationale in secolul XXI' (Editura RAO, prefata Vasile Sebastian Dancu), si, de asemenea, a participat la lansarea volumului 'Triburile. O patologie a politicii romanesti de la Revolutie la Generatia Facebook'