Fostul sef al SRI, George Cristian Maior, il contrazice pe Ion Iliescu si afirma ca pe teritoriul Romaniei nu au fost aprobate "centre speciale" ale serviciului secret american CIA.

George MaiorFoto: Agerpres

Replica sa vine dupa ce, intr-un interviu acordat recent revistei germane Spiegel, fostul presedinte Ion Iliescu admitea ca a pus la dispozitia CIA un 'sediu'.

In interviul acordat Spiegel Online, Iliescu a povestit ca in perioada sfarsit de 2002 - inceput de 2003 "aliatii nostri americani ne-au rugat sa le punem la dispozitie un sediu". In calitate de sef de stat la acea vreme, Iliescu a aprobat cererea in principiu. De detalii s-ar fi ocupat fostul sef al administratiei prezidentiale si consilier pe securitate nationala Ioan Talpes, afirma Spiegel.

"Nu stiu contextul in care fostul presedinte a dat acest interviu si daca nu cumva exista o decontextualizare a afirmatiilor sale. Nu s-au aprobat asemenea centre speciale despre care se discuta in plan international in Romania", a declarat vineri, pentru cotidianul Adevarul, George Maior.

Acesta a afirmat ca s-au aprobat in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii "platforme de cooperare pentru securitatea noastra si a SUA".

"Fie domnul presedinte a fost interpretat gresit, fie a fost decontextualizata afirmatia sa. Ar trebui sa vorbim mult mai calm, mai ales intr-un context sensibil a securitatii statului roman. Asemenea afirmatii pot creste gradul de risc in ceea ce priveste amenintarea terorista. Lumea citeste si vede asemenea declaratii. Mi-as ingadui, din postura de cetatean, sa le spun celor care discuta sa fie ponderati", a avertizat acesta.

Fostul sef al SRI a precizat ca "nu este niciun raport oficial in care sa fie mentionata Romania, ci doar rapoarte de presa".

"As recomanda mai multa retinere cateodata. Probabil ca nu a fost intentia domnului Iliescu de a face o asemenea afirmatie. Sper! Realitatea este aceasta pe care v-am transmis-o", a incheiat el.